Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Σκάνδαλο με την κακοδιαχείριση στο Συμβούλιο αποχετεύσεων Πάφου! Εργολάβοι διεκδικούν 30 εκ. για αποζημιώσεις!

Η Επιτροπή, ανέφερε ο κ. Φακοντής, θα αναμένει τις απαντήσεις από τις αρμόδιες αρχές που θα κατατεθούν γραπτώς και με βάση αυτών και των ελέγχων που θα διενεργηθούν θα επανέλθει επί του θέματος.


 Αποζημιώσεις της τάξης των 30 εκ. διεκδικούν εργολάβοι από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου, οι απαντήσεις της διοίκησης του οποίου, δεν έπεισαν την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής σύμφωνα με το Βουλευτή του ΑΚΕΛ Ανδρέα Φακοντή, ο οποίος και ενέγραψε το θέμα.

Όπως δήλωσε ο κ. Φακοντής, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, οι απαιτήσεις αυτές θα ελεγχθούν από την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων, που είναι κάτω από τη δικαιοδοσία του Γενικού Λογιστηρίου «σε μια προσπάθεια να σώσουμε ότι περισώζεται».

«Ο τόπος μας βρίσκεται σε μια αρκετά δύσκολη θέση, γι' αυτό και το κάθε σεντ που δαπανείται πρέπει να δαπανείται με φειδώ, αλλά ταυτόχρονα πρέπει ν’ ασκείται και ο νενομισμένος έλεγχος ούτως ώστε οι αποφάσεις που παίρνονται να είναι νομότυπες, να είναι σωστές και να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον», είπε.

Αναφερόμενος στο υπό εξέταση θέμα διευκρίνισε ότι το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου «είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός που δραστηριοποιείται στην Πάφο και διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα το οποίο ξεπερνά τα 200 εκ. ευρώ».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ συνέχισε λέγοντας ότι «μέσα από τη συζήτηση του θέματος έχει διαπιστωθεί ότι σε πολλές από τις αποφάσεις του Συμβουλίου δεν τηρήθηκαν οι νενομισμένες διαδικασίες, υπήρξαν παράνομες αποφάσεις, υπήρξε διασπάθιση δημόσιου χρήματος και κακοδιαχείριση του Οργανισμού».

«Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου κάθεται σε μια ωρολογιακή βόμβα, η οποία από στιγμή σε στιγμή θα εκραγεί με ανυπολόγιστες ζημιές και συνέπειες τόσο για τον Οργανισμό όσο και για τους φορολογούμενους πολίτες της Πάφου», προειδοποίησε.

Ο κ. Φακοντής ανέφερε ότι οι πλείστες απαντήσεις που δόθηκαν από πλευράς Οργανισμού «δεν ήταν ικανοποιητικές, δεν ήταν τεκμηριωμένες και δεν έπεισαν οι απαντήσεις αυτές την Επιτροπή».

Σημείωσε παράλληλα ότι από τους καθ’ ύλην αρμόδιους «όπως είναι η Γενική Ελέγκτρια, το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, ο Έφορος Ελέγχου αλλά και άλλοι αρμόδιοι έχουν διαπιστώσει ότι υπήρξε σωρεία λαθών και παραλείψεων από το ΔΣ τα οποία θα οδηγήσουν τον Οργανισμό να καταβάλει επιπλέον αποζημιώσεις για την εκτέλεση των έργων».

Σύμφωνα με το Βουλευτή υπήρξε επίσης «παραδοχή ότι υπήρξε υπέρμετρη αύξηση συμβολαίων, ένα συμβόλαιο μηχανικών υπερδιπλασιάστηκε, κάτι το οποίο είναι παράνομο». Υπήρξε, πρόσθεσε, «απευθείας ανάθεση έργου, όπου και γι' αυτή την περίπτωση δεν ακολουθήθηκαν οι νενομισμένες διαδικασίες με βάση το νόμο και ουσιαστικά και αυτή η πράξη του Συμβουλίου είναι παράνομη».

«Το δε κόστος διαχείρισης της βιολογικής μονάδας είναι διπλάσιο σε σχέση με το κόστος λειτουργίας άλλων μονάδων», είπε.

Η Επιτροπή Ελέγχου μετά από δικό του αίτημα, ανέφερε, αποφάσισε «να ανατεθεί στην ελεγκτική υπηρεσία ο έλεγχος όλων των συμβολαίων από την ημέρα έναρξης του έργου μέχρι και σήμερα».

Εγκρίθηκε, παράλληλα, η εισήγηση του κ. Φακοντή για να ανατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων που είναι κάτω από τη δικαιοδοσία του Γενικού Λογιστηρίου να ελέγξει όλες τις απαιτήσεις των εργολάβων «σε μια προσπάθεια να σώσουμε ότι περισώζεται».

Να μπορέσουμε, πρόσθεσε, «να βοηθήσουμε τον Οργανισμό να μην καταβάλει τα ποσά που απαιτούνται από τους εργολάβους τα οποία είναι πάρα πολύ ψηλά». Μέχρι σήμερα, είπε, «έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις πέραν των 9 εκ. και υπάρχουν άλλες απαιτήσεις ύψους 30 εκ. ευρώ».

Source: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου