Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Επιστολή βόμβα Αναστασιάδη προς ευρωπαίους εταίρους- Δραματική έκκληση για άρση των περιοριστικών μέτρων

-Παραθέτει εισηγήσεις για διαχείριση του ΕΛΑ που φορτώθηκε η Τρ. Κύπρου
-Επικρίνει την τρόικα για τη στάση της
-Ντόμινο επιπτώσεων από περιορισμούς και σε άλλες τράπεζες

Έκκληση προς τους δανειστές της Κύπρου, για οριστική άρση των περιοριστών μέτρων στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, απευθύνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης, με επιστολή που απέστειλε προς τους ευρωπαίους εταίρους, της Κύπρου.

Στην πολυσέλιδη επιστολή του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης επικρίνει ταυτόχρονα, την τρόικα διότι εμμένει στα περιοριστικά μέτρα περιορίζοντας έτσι την ρευστότητα στην αγορά.

Στην επιστολή την οποία παρουσιάζει το newsit.com.cy, ο κ. Αναστασιάδης απαριθμεί όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, για κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τρ. Κύπρου και Λαϊκής.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εκφράζει την εκτίμηση ότι οι περιορισμοί θα έχουν επιδράσεις και στο υπόλοιπο σύστημα, επηρεάζοντας και τις υπόλοιπες τράπεζες, λόγω του δυσμενούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος που δημιουργείται.
Απευθύνοντας έκκληση για άμεσο τερματισμό των περιοριστικών μέτρων τονίζει επίσης, ότι οι εκροές καταθέσεων από άλλες εγχώριες τράπεζες, λόγω φόβων για έλλειψη ρευστότητας στο σύστημα, θα έχουν αλυσιδωτές επιδράσεις σε όλο το τραπεζικό σύστημα.

Ακόμη μεταξύ άλλων υποδεικνύει ότι το bail-in έγινε χωρίς «προσεκτική προετοιμασία» και ότι η μορφή του άλλαξε μέσα σε μια εβδομάδα, από καθολικό σε στοχευμένο, χωρίς ξεκάθαρη αντίληψη του πως αυτό θα εφαρμοστεί.

Αναφερόμενος στο θέμα της πώλησης των παραρτημάτων παραδέχεται ότι από τη συμφωνία με την Τρ. Πειραιώς οι κυπριακές τράπεζες απώλεσαν τις επιστροφές φόρων που είχαν να λαμβάνουν ενώ η Τρ. Πειραιώς, εξασφάλισε κέρδη ύψους €3,8 δισ..

Ο κ. Αναστασιάδης δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην έκτακτη χρηματοδότηση που έλαβε η Λαϊκή από τον ΕΛΑ και μεταφέρθηκε στην Τρ. Κύπρου, περιορίζοντας έτσι τις δυνατότητες χρηματοδότησης της νέας Τρ. Κύπρου.

Στο σημείο αυτό εισηγείται την μετατροπή του ΕΛΑ της Λαϊκής που μεταφέρθηκε στην Τρ. Κύπρου σε μακροπρόθεσμα χρεόγραφα και τη μεταφορά των ομολόγων αυτών σε άλλη, διαφορετική οντότητα.

Μια άλλη λύση αναφέρει είναι η αναστροφή της απόφασης για τη συγχώνευση της καλής Λαϊκής με την Τρ. Κύπρου, αφού συνεπάγεται τη μεταφορά έκτακτης ρευστότητας €9 δισ. στην Τρ. Κύπρου.

Source: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου