Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Σε επικίνδυνα επίπεδα το πολιτικό θερμόμετρο στην Τουρκία

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επιστροφή του Τούρκου Πρωθυπουργού στην χώρα, το πολιτικό θερμόμετρο στην Τουρκία βρίσκεται σε πολύ επικίνδυνα επίπεδα. Την στιγμή που ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν απειλεί τους διαδηλωτές, τους ακτιβιστές, την αντιπολίτευση και τις τουρκικές τράπεζες, στους δρόμους των μεγάλων πόλεων επικρατεί πολύ μεγάλη ένταση και σύγχυση.

Αμέσως μετά την επιστροφή του στην χώρα, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν φρόντισε να στείλει απειλητικά μηνύματα στην αντιπολίτευση σε πολύ υψηλούς τόνους. Καθ΄όλη την διάρκεια του σαββατοκύριακου, το τουρκικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) πραγματοποίησε στην Κωνσταντινούπολη, στην Μερσίνη, στα Άδανα και στην Άγκυρα μεγάλες συγκεντρώσεις, στα πλαίσια των οποίων, οι οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος καλωσόρισαν τον Πρωθυπουργό Ερντογάν στην χώρα.

Στις συγκεντρώσεις του κόμματος του, ο κ. Ερντογάν ζήτησε από τους ακτιβιστές να αναθεωρήσουν άμεσα τις θέσεις και τα αιτήματα τους. Ο Πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιστροφής της αστυνομίας στις μεγάλες πλατείες της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει θορυβήσει τους Τούρκους αναλυτές, οι οποίοι πλέον αναμένουν συγκρούσεις και μεγάλη ένταση στους δρόμους των τουρκικών πόλεων.

Ο κ. Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση του αποδίδει μεγάλη σημασία στο περιβάλλον και ανέλυσε τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει ο ίδιος στο συγκεκριμένο πεδίο τις τελευταίες δυο δεκαετίες. Παράλληλα, έκανε λόγο για ένα υποτιθέμενο «λόμπι τοκογλύφων», το οποίο επιχειρεί να ρίξει την κυβέρνηση του. Ο κ. Ερντογάν κάλεσε τους οπαδούς του να μποϊκοτάρουν τις μεγάλες τουρκικές τράπεζες.

Οι ομιλίες του Τούρκου Πρωθυπουργού διακόπηκαν με σλόγκαν και απειλητικά μηνύματα των υποστηρικτών του. Σε πολλές περιπτώσεις, οι υποστηρικτές του Τούρκου Πρωθυπουργού χρησιμοποίησαν θρησκευτικά συνθήματα. Με αυτό τον τρόπο, ύστερα από μια απουσία πολλών δεκαετιών, τα θρησκευτικά συνθήματα επέστρεψαν στις πολιτικές συγκεντρώσεις της γειτονικής χώρας.

Το Σάββατο και την Κυριακή, χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας σχεδόν σε όλους τους δρόμους και τις αρτηρίες, οι οποίες οδηγούν στις πλατείες της τουρκικής πρωτεύουσας. Στην Άγκυρα, η αστυνομία πραγματοποίησε εκτεταμένη χρήση χημικών.

Από την πλευρά τους, οι ακτιβιστές και οι διαδηλωτές παρέμειναν στους δρόμους και εξακολούθησαν να υψώνουν την φωνή τους κατά της τουρκικής κυβέρνησης. Το Σάββατο, οι σύλλογοι φιλάθλων των μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων της Τουρκίας κατέβηκαν στους δρόμους και εξέφρασαν την υποστήριξη τους στους διαδηλωτές.

Εν τω μεταξύ, σαν δεν έφταναν όλες αυτές οι εξελίξεις, το σαββατοκύριακο, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έστειλε μια νότα στο Βατικανό. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με τις τελευταίες τοποθετήσεις του Βατικανού σε ότι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, χθες στον τουρκικό τύπο κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι εξαιτίας των γεγονότων των τελευταίων ημερών, έξι αστυνομικοί έθεσαν τέλος στην ζωή τους.

Source: http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου