Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Ευρεία σύσκεψη για τα πυρομαχικά «βόμβα» στο Ζύγι

Ευρεία σύσκεψη, υπό τον Υπουργό Άμυνας, Φώτη Φωτίου, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11 το πρωί σε σχέση με την αντιμετώπιση του θέματος, που σχετίζεται με παλιά πυρομαχικά της Εθνικής Φρουράς, τα οποία ποντίστηκαν την περίοδο 1980-1993 στη θαλάσσια περιοχή Ζυγίου και πιθανόν ν’ αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια, το περιβάλλον, την υγεία, την αλιεία, αλλά και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.Στη σύσκεψη θα παραστεί η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου, καθώς και οι Υπουργοί Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και Υγείας ή εκπρόσωποί τους.

Θα παρευρεθούν, επίσης, εκπρόσωποι του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, του Κρατικού Χημείου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς.

Ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, εξέφρασε έντονη ανησυχία και προβληματισμό για το περιβάλλον στη θαλάσσια περιοχή Ζυγίου, λόγω της ύπαρξης μεγάλων ποσοτήτων πυρομαχικών στη θάλασσα.

Το Υπουργείο Άμυνας, τόνισε, οφείλει να ενημερώσει έγκαιρα και ολοκληρωμένα τη Βουλή και να ζητήσει τη βοήθεια διεθνών οργανισμών στη μελέτη του προβλήματος και στην επίλυσή του.

Αποδεικνύεται ακόμα μια φορά, τόνισε, ότι οι πρόχειρες λύσεις, χωρίς μελέτη και προβληματισμό, δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα με την παρέλευση του χρόνου. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η αναφορά σε πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν για τα υποθαλάσσια έργα των αγωγών του φυσικού αερίου.

Για το θέμα έχουν ήδη ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο κατά την τελευταία του συνεδρία αποφάσισε τον διορισμό εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θ’ αξιολογήσουν
την όλη κατάσταση και θα προβούν σε εισηγήσεις σε σχέση με ενέργειες, που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα.

Παράλληλα, το Υπουργείο Άμυνας έχει έρθει σε επαφή με τις Αρχές του Ισραήλ και της Ελλάδας, χώρες οι οποίες αντιμετώπισαν παρόμοια
ζητήματα, ζητώντας τη συνδρομή τους γι’ αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ο Υπουργός Άμυνας θα έχει σήμερα επικοινωνία με τον ΟΑΣΕ για το θέμα.

Ο Υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου, εξήγησε ότι το όλο θέμα προέκυψε μετά που τα Η.Ε. ζήτησαν από τις κυπριακές Αρχές, όπως και από πολλές άλλες χώρες, στοιχεία σε σχέση με την πιθανή ύπαρξη χημικών πυρομαχικών ή τυχόν πόντισή τους στη θάλασσα, καθώς τέτοιες περιπτώσεις έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Ο κ. Φωτίου δήλωσε ότι το Υπουργείο Άμυνας ζήτησε σχετική ενημέρωση από το ΓΕΕΦ και με βάση την ενημέρωση που
λήφθηκε φαίνεται ότι κατά την περίοδο 1980 -1993 η Ε.Φ. πόντιζε στη θάλασσα ποσότητες πυρομαχικών.

Φαίνεται, είπε, ότι υπάρχει μεγάλη ποσότητα τέτοιων πυρομαχικών, διαφόρων τύπων, τα οποία είχαν ποντιστεί στην ευρύτερη περιοχή Ζυγίου.

Επίσης, ανέφερε, πως, η ακριβής γεωγραφική θέση απόρριψης των πυρομαχικών δεν είναι ακόμα γνωστή, επειδή αυτό γινόταν σε διάφορα χρονικά διαστήματα, μεταξύ 1980 -1993, και σε διαφορετικά σημεία της θαλάσσιας αυτής περιοχής.

Πρόκειται για 167 διαφορετικά είδη πυρομαχικών, όπως νάρκες, χειροβομβίδες και πυρομαχικά αρμάτων.

Πηγή: sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου