Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Δ, Συλλούρης: Χάθηκαν 4δισ ευρώ εις βάρος της Κύπρου από Λαική προς Βατοπέδιο

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι «έχουν χαθεί €4δις, από το μεγάλο σκάνδαλο που έχει γίνει εις βάρος της Κύπρου με τα χρήματα που έφυγαν από τη Μαρφιν Λαϊκή Τράπεζα, με παράτυπες και ύποπτες διαδικασίες. Και τα ανεξέλεκτα δάνεια που είχαν δοθεί».

Μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής στην οποία ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Τσιρώνης, ανέλυσε τα στοιχεία της έρευνας για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου τόνισε ότι «η τεκμηριωμένη διερεύνηση του φάσματος της εξέτασης των στοιχείων καταδεικνύουν ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε βαθειά διερεύνηση του σκανδάλου που στήθηκε εις βάρος της Κύπρου, στο οποίο εμπλέκονται Μοναστήρια, ύποπτες εταιρείες, τράπεζες και άλλοι διάφοροι οργανισμοί».

Από μέρους του ο κ. Τσιρώνης δήλωσε ότι «όντως έχει γίνει μεγάλο σκάνδαλο εις βάρος της Κύπρου για αυτό με συναίσθηση ευθύνης απέναντι στην αλήθεια θα βοηθήσω και θα συμβάλω για τη διερεύνηση του σκανδάλου του Βατοπεδίου» τόνισε.

Ανέφερε επίσης ότι το μισό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος, οφείλεται στο σκάνδαλο Βατοπεδίου. Από το 2010 είπε προειδοποιήσαμε τις ελληνικές αρχές, ότι θα τιναζόταν το κυπριακό χρηματιστηριακό και τραπεζικό σύστημα, αν δεν λαμβάνονταν μέτρα. Σε ερώτηση αν γνώριζαν το θέμα οι κυπριακές αρχές, απάντησε ότι ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές και φαντάζομαι ότι όλα αυτά ήταν γνωστά. Τα πορίσματα της Βουλής των Ελλήνων, αναμένεται να ζητηθούν επισήμως για να κατατεθούν στην Κυπριακή Βουλή.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, αποκάλυψε συγκλονιστικά στοιχεία από το πόρισμα της Βουλής των Ελλήνων.

• Ειδικότερα εταιρία που συνδέεται με την Μονή Βατοπεδίου, λάμβανε μετοχοδάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από την Λαϊκή, τα οποία διοχέτευε σε εταιρίες που συνδέονταν με την Μαρφίν Λαϊκή.
• Για παράδειγμα δόθηκαν 30 εκ. ευρώ, από την εταιρία συνδεδεμένη με την Μονή Βατοπεδίου, για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Μαρφίν Λαϊκής, ενώ ανάλογα ποσά δόθηκαν και σε άλλες εταιρίες συνδεδεμένες με την Τράπεζα, όπως η εταιρία «Υγεία» και «Βιβάρτια».
• Στο πόρισμα γίνεται αναφορά στον τέως Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γιώργο Χαραλάμπους, για «περίεργες ενέργειες», της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου.
• Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο, ο οποίος ζήτησε να τεθεί στο αρχείο το πόρισμα της Βουλής των Ελλήνων, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει τίποτε μεμπτό, για τις ενέργειες της Μαρφίν Λαϊκής.

Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου κατηγόρησε τον τέως Διοικητή της Κεντρικής Αθανάσιο Ορφανίδη, γιατί επέτρεψε εν γνώσει του, σε μια ελληνική τράπεζα να μολύνει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου. Συγκεκριμένα αποδέχθηκε την συγχώνευση της Μαρφίν-Εγνατίας με την Λαϊκή Τράπεζα – με έδρα την Κύπρο- μεταφέροντας το βάρος του προβλήματος από την Ελλάδα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού ανέφερε ότι ξετυλίγεται το κουβάρι που οδήγησε στην καταστροφή. Οι ένοχοι υπάρχουν με ονόματα και η αλήθεια πρέπει να λάμψει.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου κατήγγειλε ότι στο πόρισμα Βατοπεδίου, καταγγέλλονται πράγματα και θαύματα, ενώ ανύπαρκτες ήταν κυπριακές εποπτικές αρχές.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας έθεσε το ερώτημα τι έπραξε η προηγούμενη κυβέρνηση όταν το 2010 έμαθε για το σκάνδαλο που οδήγησε στην καταστροφή.

Source: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου