Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Αρχιεπίσκοπος: Αποστολή της Εκκλησίας η προσφορά στο λαό

Η οικονομική δυσχέρεια ανέκοψε το πρόγραμμα της Εκκλησίας και αποστολή μας είναι να προσφέρουμε και να υπηρετήσουμε τον λαό, ένα μέρος του οποίου πεινά, είπε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Β`.

Με αφορμή την ονομαστική του εορτή, ο Αρχιεπίσκοπος δέχτηκε σήμερα τις ευχές στην Αρχιεπισκοπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την πολιτική ηγεσία, κρατικούς αξιωματούχους, εκπροσώπους άλλων δογμάτων, καθώς και από τον Μουφτή Ταλίπ Αταλάι και την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ.

Στις δηλώσεις του, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο πνευματικό έργο αλλά και στην επαγρύπνηση για το εθνικό θέμα.

«Αντιμετώπιση τουρκικών προκλήσεων με νηφαλιότητα»

Αναφερόμενος στη δραστηριότητα του Μπαρμπαρός εντός της ΑΟΖ, είπε ότι μετέφερε στην πολιτική ηγεσία την άποψή του ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί με νηφαλιότητα.

Πρόσθεσε ότι «καθημερινά η Τουρκία εκθέτει τον εαυτό της» και ότι θα ήταν καλό να φύγει το συντομότερο, ώστε να μην υποστεί ήττα «διπλωματική και από πάσης απόψεως».

Αναφερόμενος στο όραμα της Εκκλησίας για την πατρίδα, είπε ότι η οικονομική δυσχέρεια ανέκοψε το πρόγραμμα αυτό, αλλά «δεν μπορώ να ξεχάσω ούτε τη Θεολογική Σχολή που είχα υπόψη να κάνω, ούτε και τον Καθεδρικό Ναό».

Δυστυχώς ένα μέρος του λαού μας πεινά, συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος, λέγοντας ότι οι προσπάθειες της Εκκλησίας επικεντρώνονται στις επενδύσεις, ώστε ο λαός να βρει δουλειά, να κινηθεί η αγορά και να επιστέψει το χαμόγελο στα πρόσωπα του κόσμου.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και στην κοινή προσπάθεια με τον Μουφτή για να υπάρξει ειρήνη και αγάπη στον λαό.

Πρόσθεσε ότι σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με τον Υπουργό Εξωτερικό Ιωάννη Κασουλίδη, του μετέφερε την επιθυμία του να δοθεί άδεια στις 22 Νοεμβρίου σε Μουσουλμάνους από τα κατεχόμενα για να μεταβούν στον Τεκκέ της Λάρνακας για να προσευχηθούν.

Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, ο Υπουργός συμφώνησε με την εισήγηση για την προσευχή των Μουσουλμάνων. «Προσευχόμεθα και εμείς ώστε η ειρήνη σε αυτόν τον τόπο να στερεωθεί, ούτως ώστε ο λαός μας να είναι χαρούμενος και ευτυχισμένος» κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.

Μουφτής: Εργαζόμαστε για διαρκή ειρήνη

Από την πλευρά του ο Μουφτής Ταλίπ Αταλάι ευχήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο για την ονομαστική του εορτή, ενώ ευχαρίστησε τον ίδιο και τις εμπλεκόμενες αρχές για τη διευθέτηση της μετάβασης στον Τεκκέ, που όπως είπε «είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τους Μουσουλμάνους του νησιού».

Είπε, εξάλλου, ότι εργάζονται και θα συνεχίζουν να εργάζονται με τον Αρχιεπίσκοπο από κοινού για να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη.

Σε ερώτηση αν οι πολιτικές εξελίξεις, όπως η παρουσία του Μπαρμπαρός στην ΑΟΖ, δυσκολεύουν το έργο τους, ο Μουφτής ανέφερε ότι δεν θέλει να αναμειγνύεται στην πολιτική.

«Δεν είναι δουλειά μας, ως θρησκευτικοί ηγέτες να αναμιγνυόμαστε στην πολιτική», είπε ο Μουφτής Αταλάι, πρόσθεσε όμως ότι μέσω της συνεργασίας των θρησκευτικών ηγετών, διευκολύνεται το έργο των πολιτικών.

Στον Αρχιεπίσκοπο ευχήθηκε και η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ, η οποία αναφέρθηκε και στην πρόσφατη εγχείριση στην οποία υποβλήθηκε ο Προκαθήμενος της κυπριακής Εκκλησίας.

Είπε παράλληλα ότι η δουλειά που γίνεται από κοινού με τον Μουφτή είναι σημαντική προς την κατεύθυνση της επανένωσης του λαού.

Αναφέρθηκε παράλληλα στη σημασία του συμβολισμού της κοινής παρουσίας Αρχιεπισκόπου και Μουφτή, στην απόφαση να δοθεί ειδική άδεια για μετάβαση στον Τεκκέ, αλλά και στις εργασίες στον Απόστολο Ανδρέα, παρότι όπως είπε «αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα».

Ο ΟΗΕ πάντοτε υποστηρίζει οτιδήποτε φέρνει τους ανθρώπους κοντά και στέλνει θετικά μηνύματα στον πληθυσμό και στις δύο κοινότητες, είπε η κ. Μπάτενχαϊμ.

Σε ερώτηση αν συνεχίζονται οι προσπάθειες από πλευράς ΗΕ για τις συνομιλίες, η Ειδική Αντιπρόσωπος περιορίστηκε να πει ότι «δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειές μας».

sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου