Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ - Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ...

Έντονο παρασκήνιο βρίσκεται από χθες σε εξέλιξη στο Ευρωκοινοβούλιο ενόψει της σημερινής ψήφισης του προσχεδίου που καταδικάζει τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σκληρή μάχη Κύπριων και Ελλήνων ευρωβουλευτών


Η Τουρκία, με πρωταγωνιστές τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βολκάν Μποζκίρ και του λεγόμενου υπουργού Εξωτερικών Οζντίλ Ναμί οι οποίοι βρίσκονται στις Βρυξέλες, έχει επιδοθεί σε έντονο διπλωματικό παρασκήνιο ασκώντας πιέσεις στην προσπάθεια της να ανατρέψει το κοινό ψήφισμα.
Η πολιτική ομάδα των Πρασίνων απέσυρε χθες την υπογραφή της από το κοινό ψήφισμα και την τροπολογία δια την οποίας ζητούσε όπως το θέμα της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Σκληρή μάχη Κύπριων και Ελλήνων ευρωβουλευτών

Οι Κύπριοι ευρωβουλευτές μαζί με τους Έλληνες δίνουν σκληρή μάχη ώστε να μην περάσουν οι τουρκικές θέσεις, εκτιμάται ωστόσο ότι το τελικό προσχέδιο του ψηφίσματος έχει ήδη δημοσιοποιηθεί κάτι που δεσμεύει κατά κάποιον τρόπο τις πολιτικές ομάδες αλλά και την ίδια την ευρωβουλή.

Το κοινό σχέδιο ψηφίσματος το οποίο ικανοποιεί ιδιαίτερα τη Λευκωσία, καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες και συνδέει τη συνέχιση τους με την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας.
Καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, εκφράζει τη δυσαρέσκεια της Ευρωβουλής για την κλιμάκωση των απειλών και για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την ΑΟΖ, ενώ υπενθυμίζει τη νομιμότητα της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Επίσης, καλεί την Τουρκία να σεβαστεί και να συμμορφωθεί πλήρως προς τη δήλωση που εξέδωσαν η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της στις 21 Σεπτεμβρίου 2005, συμπεριλαμβανομένου του όρου ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί απαραίτητο συστατικό στοιχείο της διαδικασίας προσχώρησης.

showtime-cy.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου