Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Ήξερες ότι υπάρχει η Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας; Διάβασε την ανακοίνωση της Νέας Αγροτικής Κίνησης


15η  Οκτωβρίου  Παγκόσμια  Ημέρα  Αγρότισσας

Με στόχο την αφύπνιση της διεθνούς κοινής γνώμης στα προβλήματα που καλούνται οι γυναίκες της υπαίθρου να αντιμετωπίσουν στον καθημερινό τους βίο και την απόδοση τιμής στις γυναίκες αγρότισσες για  τη συνεισφορά τους στο σύνολο της αγροτικής οικονομίας, η 15η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα εορτασμού της γυναίκας της «υπαίθρου».

Γυναίκα- Αγρότισσα: δύο λέξεις με πολλαπλούς ρόλους, σύνθετο περιεχόμενο, βαθιά νοήματα. Η προσφορά της μοναδική, η αξία της διαχρονική, ο ρόλος της πολύπλευρος. Μητέρα, σύζυγος, οικοκυρά, μαχητής της ζωής στυλοβάτης της οικογένειας, πρωταγωνιστής της αγροτικής οικονομίας και των εθνικών  αγώνων.

Η Γυναίκα αγρότισσα είναι ο ιστός και η βάση της παραγωγικής δραστηριότητας. Ο τομέας της γεωργίας δεν θα είχε εξελιχθεί στο βαθμό που έχει ως σήμερα, χωρίς τη βαρυσήμαντη και την μοναδική προσφορά της γυναίκας αγρότισσας, η οποία καθημερινά δίνει τον δικό της αγώνα για την επιβίωση, παραγωγή, καταξίωση, αναγνώριση.

Στη σημερινή, οικονομική συγκυρία, ο ρόλος της γυναίκας αγρότισσας είναι πιο επίκαιρος από ποτέ. Είναι αυτή που μέσω των γεωργικών δραστηριοτήτων της θα συντηρήσει την οικογένεια, προσφέροντας τροφή στο σπίτι, θα βοηθήσει σημαντικά τον άντρα αγρότη στις σύνθετες και πολλαπλές, καθημερινές του δουλειές και θα συμβάλλει στην ενίσχυση και ενδυνάμωση της τοπικής παραγωγής. Είναι το μέσο και ο φορέας επανεκκίνησης της οικονομίας. Στις δύσκολες περιστάσεις ήταν πάντα και εξακολουθεί να είναι  η πρωταγωνίστρια του εργασιακού, οικονομικού, κοινωνικού, και δομικού μετασχηματισμού. Με σωστή αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα,θα επιτευχθεί η οικονομική ανάταση της χώρας, η ενίσχυση ενός εργασιακού κλάδου,αυτού των Νέων Αγροτισσών και η μετάλλαξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Η Κύπρια αγρότισσα αποτελεί κοιτίδα του πολιτισμού και θεμέλιο της κοινωνικής ζωής του τόπου. Είναι αυτή που διαιωνίζει τα ήθη και έθιμα, τις παραδόσεις μας και διαμέσου της οποίας αναπαράγεται η ιστορία μας από γενιά σε γενιά.

Τη σημερινή μέρα, που είναι αφιερωμένη στις γυναίκες «αγρότισσες» αξίζει όχι μόνο να τις επαινέσουμε αλλά να τις ευχαριστήσουμε και να τους ευχηθούμε να είναι πάντα το ίδιο δημιουργικές, καθώς χάρη σ' αυτές απολαμβάνουμε όλοι τις χάρες της κάθε υλικής και ηθικής αξίας.
Για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Κύπριας αγρότισσας, την προσφορά της στους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες , την οικογένεια και την αγροτική οικονομία η Νέα Αγροτική Κίνηση εύχεται ευόδωση του κάθε της πόθου και συνέχιση της τόσο αξιόλογης προσφοράς της.











LIKE US ON FACEBOOK ΕΔΩ 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου