Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Αλλαγές στο καθεστώς των δημοσίων από το 2015

Σειρά αλλαγών που αφορούν το εργασιακό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων εισηγούνται οι ξένοι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, σε προκαταρκτική μελέτη που εκπόνησαν για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, στη βάση πρόνοιας του Μνημονίου, προκαλώντας αντιδράσεις από πλευράς κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Για τη μελέτη, η οποία στηρίχθηκε σε μελέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας, Βρετανών εμπειρογνωμόνων, μελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου και σε άλλες πηγές και η οποία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας ο Διευθυντής του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού Κύπρος Κυπριανού.

Οι αλλαγές που προτείνονται αγγίζουν κυρίως:
● Το κρατικό μισθολόγιο.
● Το σύστημα διορισμών και προαγωγών.
● Το σύστημα αξιολόγησης στο δημόσιο.

Με βάση τη δέσμευση που υπάρχει στο Μνημόνιο, αυτές θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή εντός του πρώτου τριμήνου του 2015.

Κρατικό μισθολόγιο
Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, μεγάλο μέρος της έκθεσης, το προσχέδιο της οποίας έχει στα χέρια της η Κυβέρνηση, καταπιάνεται με το κρατικό μισθολόγιο. Συγκεκριμένα διαπιστώνεται ότι οι μισθολογικές αυξήσεις παραχωρούνταν αυτόματα, χωρίς να υπάρχει διασύνδεση με την απόδοση και ότι στο δημόσιο τομέα παραχωρούνται σημαντικά υψηλότεροι μισθοί σε σχέση με τον ιδιωτικό.

«Η εισήγηση των εμπειρογνωμόνων, που είναι και θέση της Κυβέρνησης, είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα μισθολογίου το οποίο να ανταμείβει την αξία και την απόδοση, μέσω πραγματικών προαγωγών και ένα μισθολόγιο που να μπορεί να αντέξει ο κρατικός προϋπολογισμός», σημείωσε ο Κύπρος Κυπριανού.

Επίσης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι συνδυασμένες κλίμακες αποτελούν “σημαντικό αντικίνητρο” για την απόδοση των δημοσίων υπαλλήλων και ότι “εξουδετερώνουν την αξία της προαγωγής”.

Διαπιστώνουν επίσης ότι την περίοδο 2007-2012 ο βασικός λόγος της διόγκωσης του κρατικού μισθολογίου ήταν η ΑΤΑ και σε λιγότερο βαθμό η αύξηση του προσωπικού στο δημόσιο και θεωρούν ότι η παραχώρηση ή μη της ΑΤΑ θα πρέπει να εξαρτάται από τις δημοσιονομικές δυνατότητες που υπάρχουν.

Οι ξένοι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι το ισχύον σύστημα διορισμών στο δημόσιο είναι “αξιοκρατικό και αντικειμενικό”.

Άδειες και χρόνος εργασίας
Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, οι εμπειρογνώμονες διαπιστώνουν επίσης ότι:

- Οι άδειες απουσίας βρίσκονται στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εργαζόμενοι σε 5νθήμερη βάση εργασίας δικαιούνται από 20 έως 29 μέρες το χρόνο και οι εργαζόμενοι σε 6ήμερη βάση από 25 έως 36 μέρες τον χρόνο, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας

- Οι άδειες ασθενείας (42 μέρες πληρωμένες) βρίσκονται επίσης εντός των ορίων που ισχύουν σε άλλα κράτη μέλη

- Η Κύπρος έχει 16 δημόσιες αργίες, αριθμός ελαφρώς ψηλότερος από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

- Οι άδειες μητρότητας κινούνται εντός των ευρωπαϊκών ορίων και φθάνουν στις 18 βδομάδες

- Ο χρόνος εργασίας (37,5 ώρες την εβδομάδα) υπολείπεται του μέσου όρου που ισχύει στις δημόσιες υπηρεσίες των άλλων χωρών, 12 λεπτά την ημέρα.

Σύστημα προαγωγών
Η μελέτη περιλαμβάνει εισηγήσεις που αφορούν αλλαγές στο σύστημα προαγωγών και διορισμών κατά τρόπο που η αρχαιότητα να μην αποτελεί “καθοριστικό κριτήριο”.

Προκειμένου να ενισχυθεί η κινητικότητα, γίνεται εισήγηση για περιορισμό και κατάργηση των θέσεων προαγωγών όπου αυτό μπορεί να γίνει και οι θέσεις να δημοσιεύονται σε πρώτο στάδιο εσωτερικά, ενώ η Κυβέρνηση θα στρέφεται σε εξωτερικούς υποψήφιους, μόνο στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν κατάλληλοι υποψήφιοι, με τα απαιτούμενα προσόντα.

Επίσης προτείνουν το σημερινό σύστημα επιλογής να εμπλουτιστεί, κυρίως σε ό,τι αφορά τις διευθυντικές θέσεις, και με άλλες δοκιμασίες, μέσω της δημιουργίας κέντρου αξιολόγησης, από το οποίο υποχρεωτικά οι υποψήφιοι θα πρέπει να περάσουν επιτυχώς.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το προσχέδιο της έκθεσης τυγχάνει επεξεργασίας από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και από τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω που έχει αναλάβει το θέμα της μεταρρύθμισης στο δημόσιο και ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, διατηρεί “κάποιες επιφυλάξεις σε σχέση με κάποιες από τις εισηγήσεις που καταγράφονται”.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να γίνει διαβούλευση πρώτα με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και μετά με τους κοινωνικούς εταίρους, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οποιαδήποτε συμφωνία επί του θέματος.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, με βάση το χρονοδιάγραμμα που αναφέρεται στο Μνημόνιο, οι αλλαγές σε ό,τι αφορά τα οριζόντια θέματα θα πρέπει να εγκριθούν από το Υπουργικό μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 και να περάσουν από τη Βουλή εντός του πρώτου τριμήνου του ίδιου έτους.

Μέχρι σήμερα έχουν προχωρήσει οι μελέτες στα Υπουργεία Γεωργίας, Παιδείας και Υγείας, βρίσκονται σε εξέλιξη οι μελέτες για τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Άμυνας και προγραμματίζεται η διεξαγωγή των υπόλοιπων μελετών.

Οι αντιδράσεις κομμάτων

ΑΚΕΛ
Σε δηλώσεις ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Βουλευτής ΑΚΕΛ, Ανδρέας Φακοντής, είπε ότι “ερήμην των κοινωνικών εταίρων” η Κυβέρνηση προχωρά σύντομα σε συμφωνία για αλλαγές στο σύστημα αμοιβών και όρων εργασίας στο δημόσιο.

“Απαιτούμε να τα βγάλει όλα στο φως, να ενημερώσει τον κυπριακό λαό και τις πολιτικές δυνάμεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας της με την Τρόικα και ποιες δεσμεύσεις έχει αναλάβει σε σχέση με τους όρους εργοδότησης στο δημόσιο και με πιθανές άλλες πρόσθετες δεσμεύσεις εις βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας”, είπε.

Σημείωσε επίσης ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι “στενά”, καθώς μέχρι τον Γενάρη η Κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει τη μελέτη, να ξεκινήσει διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις και μετά με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, και στη συνέχεια να ολοκληρώσει το τελικό νομοθετικό πλαίσιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

“Η κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη στον ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης της έχει πείσει πέραν πάσης αμφιβολίας και τον πιο δύσπιστο ότι ταυτίζεται απόλυτα με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Τρόικα και τις επιλογές της”, είπε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ.

“Έχει δηλώσει με παρρησία ότι το μνημόνιο είναι το ιδεολογικό, κυβερνητικό της μανιφέστο το οποίο και θα εφαρμόσει πάση θυσία” ανέφερε, προσθέτοντας ότι “πίσω από τις πλάτες της κοινωνίας μονομερώς και ανεύθυνα δεσμεύει την Κύπρο στους Τροϊκανούς”.

Ο κ. Φακοντής διερωτήθηκε “τι θα ακολουθήσει αύριο, ποιες άλλες συμφωνίες έχουν γίνει οι οποίες δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας” και κάλεσε την Κυβέρνηση να “σταματήσει να παίζει κρυφτούλι και να εφαρμόζει την πολιτική της με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης”.

Ανέφερε, τέλος, ότι η Επιτροπή ζήτησε να κατατεθούν η μελέτη, οι όροι εντολής και η έκθεση του Πανεπιστημίου Κύπρου στην οποία στηρίχθηκε η μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.

ΔΗΣΥ
Από πλευράς ΔΗΣΥ, ο Βουλευτής Νίκος Νουρής σημείωσε ότι είπε ότι “όσα συζητήθηκαν σήμερα στην Επιτροπή βρίσκονταν στο Μνημόνιο του 2012 που η Κυβέρνηση ΑΚΕΛ συμφώνησε με την Τρόικα και τα οποία μεταφέρθηκαν στο Μνημόνιο της παρούσας Κυβέρνησης”.

Είπε ότι οι όποιες πολιτικές αποφάσεις θα ληφθούν θα πρέπει να είναι αποφάσεις που να αντέχει ο κρατικός προϋπολογισμός, γιατί σε αντίθετη περίπτωση με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούμε σε λίγα χρόνια σε περιπέτειες και σημείωσε πως τελικός στόχος πρέπει να είναι οι οποιεσδήποτε αυξήσεις στο μισθολόγιο να είναι συνυφασμένες με την εκτίμηση της παραγωγικότητας και αποδοτικότητας των υπαλλήλων.

Όπως ανέφερε, στη μελέτη υπάρχουν σημαντικότατα ευρήματα όπως ο αναχρονιστικός τρόπος με τον οποίο γίνονται οι προαγωγές στο δημόσιο και αντικίνητρα που αφορούν τις συνδυασμένες κλίμακες.

Ανέφερε ακόμα ότι “αν θέλουμε στο μέλλον να συνεχίσουμε να είμαστε βιώσιμοι δεν θα πρέπει να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος”, και παρέπεμψε στον τρόπο με τον οποίο παραχωρείτο η ΑΤΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Νουρή, ήδη τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν λάβει επιστολή από τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω και έχουν κληθεί για συζήτηση επί της συγκεκριμένης μελέτης, εντός Οκτωβρίου.

ΕΔΕΚ
Η βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα είπε ότι “το ΥΠΟΙΚ έχει παραδεχθεί ότι η μελέτη είναι έτοιμη αλλά δεν έχει γίνει ακόμη ο κοινωνικός διάλογος ούτε με τους κοινωνικούς εταίρους αλλά ούτε και με τα κόμματα” και πρόσθεσε ότι ο Επίτροπος Μεταρρύθμισης έχει διοριστεί μόλις πρόσφατα κατόπιν δύο αποτυχημένων προσπαθειών της Κυβέρνησης για να διορίσει Επίτροπο Μεταρρύθμισης, κάτι που λέει πολλά, όπως είπε.

Η κ. Μαυρονικόλα είπε ότι “θα πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις τόσο με τα κόμματα όσο και με τους κοινωνικούς εταίρους γιατί τα θέματα τα οποία αγγίζει αυτή η μελέτη είναι πολύ σημαντικά και αφορούν τα εργασιακά κεκτημένα των υπαλλήλων”.

“Θα πρέπει να δούμε τι λένε οι μελέτες αυτές οι οποίες από κάποιους κοινωνικούς εταίρους έχουν αμφισβητηθεί σήμερα στην Επιτροπή με τον τρόπο τον οποίον έχουν αξιολογηθεί και οι δημόσιοι και οι εκπαιδευτικοί”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξεταστεί “πως αυτές οι μελέτες έχουν καταλήξει στα συγκεκριμένα συμπεράσματα”.

Σε καμία περίπτωση, συνέχισε, “δεν θα συναινέσουμε σε οποιαδήποτε συμφωνία μεταρρύθμισης, αναδιοργάνωσης που επηρεάζει τους εργαζομένους εν ονόματι μνημονίου χωρίς διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς”.

Αναφέροντας ότι “ο βασικός πυρήνας των δικαιωμάτων των εργαζομένων πρέπει να διατηρηθεί”, η κ. Μαυρονικόλα είπε ότι “τα χρονοδιαγράμματα είναι ακόμη μια φορά στενά”.

Οικολόγοι
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε ως “θετικό το γεγονός ότι έστω και υπό συνθήκες μνημονίου είμαστε υποχρεωμένοι επιτέλους να αγγίξουμε τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν το μισθολόγιο και τις διαδικασίες των όρων εργασίας στον δημόσιο τομέα”.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι “αυτό που πάει να γίνει είναι η επιβολή αποφάσεων που νομίζω ότι είναι και ειλημμένες, αν κρίνει κανείς από τις δημόσιες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών”.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι “στο μνημόνιο σαφώς αναφέρεται ότι τον Οκτώβριο του 2014, η Κυβέρνηση αφού θα παραλάβει τα πορίσματα της μελέτης των ειδικών της Παγκόσμιας Τράπεζας και των Βρετανών θα προσέλθει σε δημόσιο διάλογο με τους ενδιαφερόμενους και με τη Βουλή”, προσθέτοντας ότι αυτό δεν έχει γίνει ακόμη, ενώ “βγαίνει ο κ. Υπουργός και εξαγγέλλει διάφορα μέτρα και αλλαγές στο δημόσιο μισθολόγιο προκαλώντας εργασιακή αναταραχή και ανησυχία, ενδεχομένως γιατί θέλει να προκαλέσει ακόμη ένα κύμα από πρόωρες αφυπηρετήσεις σε σχέση με τους δημόσιους υπαλλήλους”.

“Εμείς είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε διάλογο με τους ενδιαφερόμενους και με την Κυβέρνηση για την ευρύτερη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα αλλά και για τη μεταρρύθμιση για τη σωστή και δίκαιη αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν τη μισθοδοσία”, πρόσθεσε.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι το Κίνημα ζητεί να ενταχθεί οπωσδήποτε ένα σωστό σύστημα αξιολόγησης, να μην υπάρχουν αυτόματες αυξήσεις και αυτόματες προαγωγές χωρίς να υπάρχει ένα δίκαιο και αξιόπιστο σύστημα αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων”, προσθέτοντας ότι αυτό που ισχύει σήμερα “όλοι εξαίρετοι και όλοι προάγονται πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσει”.

Είπε ακόμη ότι αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε στη βάση μιας έτοιμης πανεπιστημιακής μελέτης πάνω στην οποία στηρίχθηκαν η Παγκόσμια Τράπεζα και οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες “αλλά πληρώθηκαν και 1,2 εκατομμύρια ευρώ για να κάνουν μια μελέτη η οποία ήταν ήδη έτοιμη”.

Στη συνεδρία παρέστησαν εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων των δημοσίων υπαλλήλων και των εκπαιδευτικών, μεταξύ άλλων, οι οποίοι τόνισαν ότι αναμένουν ενημέρωση από την Κυβέρνηση και διεξαγωγή κοινωνικού διαλόγου.

- Source: www.sigmalive.com

LIKE US ON FACEBOOK ΕΔΩ 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου