Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Στο 0% ο ρυθμός ανάπτυξης το 2015

Πέριξ του 0%, με πιθανότητες μικρής αύξησης, θα κυμανθεί το 2015 ο ρυθμός μεταβολής του κυπριακού ΑΕΠ, εκτιμά το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, το οποίο θεωρεί πως οι παραδοχές που χρησιμοποίησε το Υπουργείο Οικονομικών για τον καταρτισμό του προϋπολογισμού 2015 είναι «εντός των αποδεκτών ορίων».

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, το οποίο ανακοίνωσε σήμερα τις προβλέψεις του κατόπιν συνεδρίας του σώματος την περασμένη Πέμπτη, κάλεσε το ΥΠΟΙΚ να είναι έτοιμο για άμεση λήψη αναγκαίων μέτρων, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, καθώς οι τρέχουσες προβλέψεις μπορεί να ανατραπούν.

«Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο ανακοινώνει ότι κατόπιν συνεδρίας του, την περασμένη Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου, εκτιμά ότι ο ρυθμός αλλαγής του ΑΕΠ για το 2015 αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 0%, με πιθανότητες μικρής αύξησης του ΑΕΠ», αναφέρεται σε ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο Δημήτρης Γεωργιάδης, Πρόεδρος του Συμβουλίου.

Να σημειωθεί πως οι διεθνείς δανειστές εκτιμούν πως η κυπριακή οικονομία το 2015 θα παρουσιάσει υποτονική ανάπτυξη της τάξης του 0,4% του ΑΕΠ, εκτίμηση που είχε αναθεωρηθεί ελαφρώς προς τα κάτω μετά το πέρας της τρίτης αξιολόγησης, όπου η εκτίμηση βρισκόταν στο 0,9%.

Το Συμβούλιο εκτιμά πως «οι προβλέψεις που χρησιμοποιήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών για την προετοιμασία του Προϋπολογισμού για το 2015 είναι εντός των αποδεκτών ορίων».

«Ωστόσο, επειδή οι τρέχουσες προβλέψεις δύναται να ανατραπούν, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο κάλεσε τις αρμόδιες Αρχές του Υπουργείου Οικονομικών να είναι προετοιμασμένες για την άμεση λήψη των αναγκαίων μέτρων, αν και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο», αναφέρεται.

Ερωτηματικά κατά πόσο θα συνεχιστεί η ψηλότερη ιδιωτική κατανάλωση.

Παράλληλα, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο εκτιμά ότι ο βασικός λόγος που ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης παρέμεινε ψηλότερος από τον προβλεπόμενο για το 2014, με θετικές επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά, είναι η διατήρηση της ιδιωτικής κατανάλωσης σε ψηλότερο επίπεδο από τις προβλέψεις.

«Ως Δημοσιονομικό Συμβούλιο διατηρούμε επιφυλάξεις κατά πόσο το φαινόμενο αυτό θα διατηρηθεί στα επόμενα χρόνια», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Νόμο (Ν. 20(Ι)/2014), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 21/2/2014, ο Υπουργός Οικονομικών κοινοποιεί στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο, τα στοιχεία και τις υποθέσεις των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών προβλέψεων που στηρίζουν το Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής. Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο παρέχει εκτίμηση των μακροοικονομικών προβλέψεων με επιστολή του προς τον Υπουργό εντός πέντε ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης.

Σημειώνεται ότι πριν τα τέλη Οκτωβρίου, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο θα δώσει στη δημοσιότητα τη φθινοπωρινή του έκθεση. 

- Source: www.sigmalive.com

LIKE US ON FACEBOOK ΕΔΩ 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου