Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Σκληρό ροκ στη Βουλή σήμερα για τις εκποιήσεις

Μακρά και θυελλώδης αναμένεται να είναι η σημερινή κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών με αντικείμενο το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο σείει το πολιτικό σκηνικό εδώ και μέρες.

Το παρασκήνιο, με στόχο την εξεύρεση κοινής συνισταμένης, κυρίως μεταξύ ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, έχει κορυφωθεί τις τελευταίες ώρες, ενώ και δημόσια έγιναν δηλώσεις που προϊδεάζουν για την ύστατη προσπάθεια να εξευρεθούν συγκλίσεις πριν από την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης στη Βουλή. Τρεις είναι οι πτυχές του όλου θέματος στις οποίες εστιάζεται η προσπάθεια για να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ διαφορετικών απόψεων:

α) η προστασία της πρώτης κατοικίας,
β) ο ορισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων και
γ) η φερεγγυότητα των δανειοληπτών.

Συνολικά, η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να δοθεί μεν ο μηχανισμός και τα εργαλεία στις τράπεζες να εισπράττουν το λαβείν τους, αλλά παράλληλα να ελέγχονται για να μην μπορούν να ενεργούν ασύδοτα και με άκρατο κυνισμό.

Στη συνεδρία παρίστανται ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, ο Επίτροπος Επίλυσης Χρηματοικονομικών Διαφορών του Συνδέσμου Τραπεζών και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων.

Στην επίθεση φιλίας προς τα κόμματα και ειδικά προς το ΔΗΚΟ που εξαπέλυσε προχθές ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, προκειμένου να στηθούν γέφυρες συνεργασίας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το θέμα των εκποιήσεων, απάντησε χθες ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, χαιρετίζοντας την αναγνώριση εκ μέρους του κ. Νεοφύτου ότι το νομοσχέδιο χρήζει αλλαγών, αλλά συνάμα τον παρέπεμψε στην Κυβέρνηση διά τα περαιτέρω. Από την άλλη ΑΚΕΛ και ΚΣ ΕΔΕΚ, σύμφωνα με όλες στις ενδείξεις, φαίνεται ότι θα συμβαδίσουν ακολουθώντας σκληρή γραμμή επί όλων των βασικών πτυχών του επίμαχου νομοσχεδίου.

Προχθές ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι κατανοεί τις αντιδράσεις των κομμάτων, διατύπωσε όμως τη θέση ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση για να βρεθεί η χρυσή τομή, η οποία θα δίνει από τη μια τα εργαλεία στις τράπεζες να κυνηγήσουν τους κακούς δανειολήπτες, αλλά από την άλλη θα προστατεύει τους αδύνατους. Ο κ. Νεοφύτου έκανε ειδική αναφορά στο ΔΗΚΟ, το οποίο όπως είπε στήριξε την πορεία σταθεροποίησης της χώρας ψηφίζοντας την ολότητα των μνημονιακών νομοσχεδίων.

Σηκώνοντας το γάντι χθες ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, χαιρέτισε το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναγνωρίζει ότι πρέπει να αλλάξουν οι οδηγίες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να βρεθεί ένα ελάχιστο κοινό έδαφος συνεννόησης, ούτως ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή τραπεζική κρίση. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως πρωτίστως ο κ. Νεοφύτου πρέπει να απευθυνθεί στη δική του Κυβέρνηση, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να συμφωνήσουν «μαζί μας ότι δεν μπορεί να είναι αποδεκτό το ότι μας λένε ότι δεν μπορούν να επέλθουν σημαντικές αλλαγές στο προτεινόμενο νομοσχέδιο». Δεν μπορούμε, είπε, «να συζητήσουμε πάνω σε τετελεσμένα που η άλλη πλευρά μας λέει ότι δεν μπορούν να αλλάξουν».

Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως το Δημοκρατικό Κόμμα έχει καταθέσει τις δικές του προτάσεις.

Εμείς, είπε, «επιμένουμε ότι αυτές οι προτάσεις μπορούν να διαμορφώσουν ένα ευρύτερο συνολικό πλαίσιο αντιμετώπισης της τραπεζικής κρίσης και της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Θεωρούμε, συνέχισε, «ότι κατά το ελάχιστο, πρέπει να έρθει ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο των εκποιήσεων το πλαίσιο αφερεγγυότητας και προστασίας των Κυπρίων πολιτών».

Θα πρέπει ακόμη, είπε, «να αλλάξουν οι οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», προσθέτοντας πως το ΔΗΚΟ εισηγείται όπως ο νέος νόμος εφαρμοστεί μόνο για τα νέα δάνεια και τα αναδιαρθρωμένα δάνεια, έτσι ώστε να παρέχεται κίνητρο στις τράπεζες να προχωρούν με τις αναδιαρθρώσεις», κάτι που δεν πράττουν σήμερα, όπως κατέληξε.

- Source :  http://www.philenews.com

LIKE US ON FACEBOOK ΕΔΩ 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου