Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Ικετεύουν αναστολή ενταλμάτων για να μην πάνε φυλακή

Σε Τμήμα Απελπισίας και Ψυχολογικής Στήριξης έχει μετατραπεί η Μονάδα Αναστολής Ενταλμάτων της Νομικής Υπηρεσίας, όπου καταφεύγουν καθημερινά δεκάδες συμπολίτες μας, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τη φυλάκιση λόγω οφειλών είτε στο Δημόσιο είτε στις πρώην συζύγους τους.

Τα δύο άτομα που απαρτίζουν την εν λόγω Μονάδα καλούνται να διέλθουν μιας πολύ ψυχοφθόρας διαδικασίας και να επιληφθούν δεκάδων περιπτώσεων, μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή της Μονάδας, στη Νομική Υπηρεσία καταφεύγουν καθημερινά ογδόντα με εκατόν άτομα, ενώ υπάρχουν μέρες που οι αιτήσεις γι' αναστολή φυλακιστηρίων ενταλμάτων ξεπερνούν ακόμη και τις εκατόν.

Μιλώντας στην «Σ» η προαναφερθείσα πηγή ανέφερε πως οι αιτήσεις γίνονται είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω τηλεφώνου. «Υπάρχει πάρα πολλή απελπισία και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τον κόσμο», συμπλήρωσε, αναφέροντας πως ένεκα των πολλών αιτήσεων η εξέταση των περιπτώσεων διαρκεί δεκαπέντε με είκοσι μέρες. «Είναι τεράστιος ο όγκος κι εμείς είμαστε μόνο δύο, αλλά δεν διαμαρτυρόμαστε. Κάνουμε υπομονή, ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες, οι οποίες, όπως φαίνεται, θα αργήσουν να ΄ρθουν», συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως «βοηθούμε τον κόσμο όσο μπορούμε και προσπαθούμε να μην καθυστερούμε την εξέταση των αιτήσεών τους».

Κάθε μέρα και χειρότερα…Ερωτηθείσα κατά πόσον η κατάσταση εξομαλύνεται, η ίδια πηγή τόνισε χαρακτηριστικά πως κάθε μέρα τα πράγματα γίνονται χειρότερα. «Οι αιτήσεις αυξάνονται, ιδίως αυτήν την περίοδο και λόγω οικονομικής κρίσης, αλλά και λόγω του γεγονότος πως κάποιοι έχουν προγραμματίσει ταξίδια και δεν μπορούν να ταξιδέψουν αν δεν πληρώσουν τις οφειλές τους, έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Για να καταλάβετε, το λιγότερο λαμβάνουμε καθημερινά ογδόντα αιτήσεις, ενώ έχουμε μέρες που ξεπερνούν τις εκατόν», εξήγησε. Κληθείσα να πει τι γίνεται στις περιπτώσεις εκείνες που κάποιος έχει απλήρωτα εντάλματα και ζητεί αναστολή για να ταξιδέψει, τόνισε πως «τους εφιστούμε την προσοχή και είμαστε πιο αυστηροί».

Ως προς τις δικαιολογίες που προβάλλουν και για τις οποίες ζητούν αναστολή για να ταξιδέψουν, υπέδειξε πως επικαλούνται κυρίως λόγους υγείας, αλλά και ότι έχουν προγραμματισμένες διακοπές. «Σε αυτές τις περιπτώσεις εμείς τους καλούμε να πληρώσουν τα εντάλματά τους, υποδεικνύοντάς τους πως αυτά έπρεπε να είναι η προτεραιότητά τους. Ελάχιστοι είναι αυτοί, όμως, των οποίων τα οφειλόμενα ποσά είναι μικρά και μπορούν να τα αποπληρώσουν. Η πλειοψηφία, δυστυχώς, οφείλουν μεγάλα ποσά κι έτσι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε», υπογράμμισε.

Πώς γίνεται η εξέτασηΑναφορικά με τον τρόπο εξέτασης ενός αιτήματος, η ίδια πηγή ανέφερε στην εφημερίδα μας πως «βλέπουμε τα εισοδήματά τους, τι οφείλουν και πόσα μπορούν να πληρώσουν σε δόσεις για να αποφύγουν τη φυλάκιση. «Στις πλείστες των περιπτώσεων τους πιέζουμε να αυξηθεί το ποσό που μας λένε ότι μπορούν να πληρώσουν, σε μια προσπάθεια να εξοφληθούν οι οφειλές όσο το δυνατόν πιο σύντομα», εξήγησε, ενώ απαντώντας σε σχετικό μας ερώτημα τόνισε πως οι οφειλές ανέρχονται από διακόσια ευρώ έως και εκατόν χιλιάδες ευρώ. Σε σχέση δε με το ποσό της δόσης, υπέδειξε πως αυτό διαφέρει. «Το χαμηλότερο είναι τριάντα ευρώ και σε μεγάλα ποσά μπορεί να πάει μέχρι και τα επτακόσια ευρώ», επεσήμανε.

Μπαινοβγαίνουν οι χωρισμένοι…Αναφορικά με το τι αφορούν τα φυλακιστήρια εντάλματα για τα οποία υποβάλλονται αιτήσεις αναστολής τους, η πηγή ανέφερε πως αυτά αφορούν πρόστιμα, αστικά χρέη (σε ιδιώτες και τράπεζες), εισφορές στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις και διατροφές. «Στις διατροφές τα πράγματα είναι δύσκολα, λόγω των πρώην συζύγων. Αν δεν συγκατανεύσουν στο ποσό που ορίζουμε και που μπορεί να πληρώνει ο πρώην σύζυγος, τότε έχουμε πρόβλημα. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο πρώην σύζυγος μπαινοβγαίνει στην φυλακή επειδή δεν μπορεί να πληρώσει τη διατροφή και η πρώην σύζυγός του δεν δέχεται να γίνει ένας αμοιβαίος διακανονισμός, μέχρι να μπορέσει να βρει τα χρήματα που πρέπει να πληρώσει σε διατροφή», σημείωσε, αναφέροντας περαιτέρω πως στις περιπτώσεις οφειλών στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις το ποσό το καθορίζουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας.

«Η φυλακή δεν είναι τιμωρία, αλλά μια μορφή πίεσης»Ερωτώμενη, εξάλλου, κατά πόσον θεωρεί πως η φυλακή είναι ένας είδος τιμωρίας, η αρμόδια πηγή απάντησε αρνητικά, υποδεικνύοντας πως «η φυλακή δεν είναι τιμωρία, αλλά μια μορφή πίεσης. Όμως ειλικρινά, όταν κάποιος αποδεδειγμένα δεν κρατεί, του δίνουμε την ευκαιρία να βγει από τη φυλακή, να δουλέψει κι αν δεν καταφέρει να ανταποκριθεί και πάλι στις υποχρεώσεις του, δυστυχώς, ξαναμπαίνει φυλακή», πρόσθεσε, ενώ απαντώντας σε άλλο σχετικό μας ερώτημα, υπέδειξε πως οι περιπτώσεις αυτές είναι πάρα πολλές.

Πολύ ψυχοφθόρα διαδικασίαΚληθείσα να σχολιάσει με μια λέξη τη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων αναστολής της φυλάκισης, η πηγή τη χαρακτήρισε ως πολύ ψυχοφθόρα. «Ακούμε κάθε περίπτωσης τα προβλήματά της. Έρχεται πάρα πολύς κόσμος εδώ στα γραφεία μας και κλαίνε, εκλιπαρώντας μας να τους βοηθήσουμε. Υπάρχουν άνθρωποι που μας λεν να πάμε σπίτι τους να δούμε και μόνοι μας ότι δεν έχουν τίποτα στα ντουλάπια τους, έστω ένα λίτρο γάλα, να ταΐσουν τα παιδιά τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να τους βοηθήσουμε.

Τι να κάνουμε; Μπορούμε να κάνουμε αλλιώς; Όταν ο άλλος δεν μπορεί να συντηρηθεί ή να συντηρήσει ακόμα χειρότερα την οικογένειά του, τι να τον κάνω; Να τον βάλω φυλακή; Άντε και τον έβαλα, θα αλλάξει κάτι; Θα καταφέρει να πληρώσει τις οφειλές του; Όχι βέβαια. Προσπαθούμε, ειλικρινά, να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ελαστικοί μπορούμε και τους ζητούμε μικρές δόσεις, αρχίζοντας την πρώτη δόση μετά από κάποιους μήνες», τόνισε η ίδια πηγή κι ευχήθηκε καταληκτικά να καλυτερεύσουν σύντομα τα πράγματα.

- Source :  http://www.sigmalive.com/

LIKE US ON FACEBOOK ΕΔΩ 
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου