Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Πώς η αποχή βόλεψε τα κόμματα

Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν έχει ανατρέψει ουσιαστικά τα κομματικά δεδομένα στον πολιτικό χάρτη της Κύπρου, παρά την κάποια μετατόπιση ψηφοφόρων που καταγράφηκε με την ένταξη στο πεδίο της Συμμαχίας Πολιτών. 

Οι εκτιμήσεις με βάση τους απόλυτους αριθμούς ψήφων, δείχνουν πως, παρά τις μεγάλες απώλειες που έχουν καταγράψει όλα τα κόμματα (με μεγαλύτερο τον συνδυασμό ΕΔΕΚ-Οικολόγων), οι συσχετισμοί δεν δείχνουν να έχουν μετακινηθεί με τρόπο που να μπορεί σε αυτή τη φάση να κρίνεται ως μόνιμος.

Η αποχή έχει ουσιαστικά επιτρέψει στα κόμματα να χάσουν μεν την «ψήφο εμπιστοσύνης», να λάβουν δε το ελεύθερο για να συνεχίσουν στην σημερινή τους πορεία.

Ο ΔΗΣΥ κατέγραψε το μεγαλύτερο του ποσοστό σε ευρωεκλογές μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι σε απόλυτους αριθμούς ψηφοφόρων, μείωσε τις ψήφους που έλαβε κατά 14%, ένα ποσοστό καθόλoυ ευκαταφρόνητο. Ωστόσο, όλα δείχνουν πως η αποχή επηρέασε το κυβερνών κόμμα λιγότερο από ό,τι τα άλλα: Ενώ τον ΔΗΣΥ ψήφισαν μόλις το 16% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, εντούτοις το κυβερνών κόμμα κατέγραψε νίκη με 37.78%. Το αποτέλεσμα, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να προκαλεί αμηχανία, ιδίως αν σε τελική ανάλυση αποφασίσουν οι ψηφοφόροι να επιστρέψουν στις κάλπες. Τα ποσοστά αφορούν στην συνδυασμένη δύναμη ΔΗΣΥ και Ευρωκό το 2009.

Το ΑΚΕΛ, το οποίο έχει δεχτεί την πιο μεγάλη πίεση προεκλογικά, κατάφερε να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του σε σημαντικό βαθμό, διαψεύδοντας τις μετρήσεις που το ήθελαν να περιορίζεται γύρω στο 23% με 24%. Την ίδια ώρα ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως σε απόλυτους αριθμούς το ΑΚΕΛ έχασε περισσότερο από το 1/3 των ψήφων που είχε λάβει το 2009 (μείωση απόλυτων ψήφων κατά 35.5%). Με 69.000 ψήφους περίπου, το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης αποτέλεσε την επιλογή του 11% του εκλογικού σώματος, ένα ποσοστό καθόλα καταθλιπτικό. Το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ δηλώνει πως ως στόχο του είχε το 27% των προεδρικών ενδεχομένως να μεταφράζεται σε παραδοχή πως πολλές από τις απώλειες σε σχέση με τις βουλευτικές, είναι μόνιμες.

Το ΔΗΚΟ κατάφερε, με το μπόνους της αποχής, να ξεπεράσει το ψυχολογικό φράγμα του 10% με σχετική άνεση –έχοντας όμως πείσει 25% λιγότερους ψηφοφόρους από ό,τι το 2009. Η απώλεια που κατέγραψε το ΔΗΚΟ δεν είναι η μικρότερη, όπως ειπώθηκε από τον πρόεδρο του κόμματος, αφού λιγότερες απώλειες κατέγραψε ο συνδυασμός ΔΗΣΥ-Ευρωκό. Η μείωση των ψήφων που έλαβε το ΔΗΚΟ, κατά σχεδόν 10.000 άτομα που δεν ψήφισαν ξανά το κόμμα, σημαίνει πως το ΔΗΚΟ αποτέλεσε την επιλογή του 4,6% του εκλογικού σώματος, ένα ποσοστό καθόλα πενιχρό.

Όσον αφορά στον συνδυασμό ΕΔΕΚ-Οικολόγων, αυτοί έλαβαν θετική ψήφο από το 3.3% του εκλογικού σώματος, ένα ποσοστό που αν μεταφραζόταν σε τελικό αποτέλεσμα, θα κατέτασσε τον σχηματισμό ανάμεσα στα περιθωριακά κόμματα. Την ίδια ώρα, ο συνδυασμός σε απόλυτους αριθμούς ψήφων, σημείωσε την μεγαλύτερη μείωση, με απώλειες 43% σε σχέση με το 2009. Το πριμ της αποχής ανέβασε την ΕΔΕΚ στο όχι ντροπιαστικό 7,89%, διασώζοντας έτσι το κόμμα από τον διασυρμό, παρά την μείωση των ψήφων κατά περίπου 25.000 ψήφους.

Βασικό συμπέρασμα είναι πως η “εναλλακτική επιλογή” μέσα από υποψηφιότητες που μπορούν να κριθούν ως “εκτός του πολιτικού συστήματος” δεν έπεισαν, ούτε αυτές, πως αποτελούν μια βιώσιμη εναλλακτική επιλογή. Αυτό συμπεραίνεται από το γεγονός ότι απόρριψη των παραδοσιακών κομμάτων (ανάμεσά τους και η Συμμαχία Πολιτών που είναι μέρος του “συστήματος” έστω κι αν είναι νέο σχήμα), δεν μεταφράστηκε σε θετική ψήφο για άλλες επιλογές. Αντίθετα, με την αποχή οι ψηφοφόροι πριμοδότησαν τις παραδοσιακές δυνάμεις, των οποίων οι απώλειες ήταν πολύ μεγαλύτερες από ό,τι δείχνουν τα τελικά ποσοστά.

Αυτό που προκύπτει είναι πως, ενώ το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ κατέγραψαν σοβαρότατες απώλειες σε σχέση με το 2009, έχοντας χάσει μεταξύ τους περίπου 60.000 ψήφους (10% του εκλογικού σώματος), εντούτοις ακόμα κι αυτοί έδειξαν μεγαλύτερες αντοχές από ό,τι πολλοί ανέμεναν, αφού η αποχή δεν περιορίστηκε στους εν λόγω συνδυασμούς, αλλά προήρθε και από τα άλλα κόμματα.

Ενώ κανένα κόμμα δεν έλαβε θετική ψήφο και δεν αποτέλεσε “επιλογή” για τους ψηφοφόρους, όλοι δείχνουν την διάθεση να δηλώσουν “ικανοποιημένοι υπό τις περιστάσεις” αφού το μπόνους της αποχής έβαλε μπλόκο σε ένα αναξιοπρεπές αποτέλεσμα. Το μήνυμα των εκλογών, με αυτή την έννοια, είναι πως η απόρριψη λειτούργησε ευεργετικά για τα κόμματα, τα οποία έχουν μάλιστα και την διάθεση να μιλούν για επιβράβευση πολιτικών θέσεων, παρά την απόρριψη που τους έδειξαν οι ψηφοφόροι στο σύνολό τους.

Πάντως, η συνολική αποχή συμπεριλαμβάνει και πολλούς Τουρκοκύπριους που εγγράφηκαν αυτόματα στους εκλογικούς καταλόγους, χωρίς να έχουν καμία πρόθεση να ψηφίσουν. Επιπλέον, δεν μπορεί στο παρόν στάδιο (και με τα αποτελέσματα όπως αυτά είναι διαθέσιμα αυτή την ώρα) να ξεκαθαρίσει σε ποιο βαθμό τελικά το CHP πριμοδότησε το ΑΚΕΛ. Φαίνεται, όμως, πως λίγη ήταν αυτή η επίδραση, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως σε απόλυτους αριθμούς όλα τα παραδοσιακά κόμματα έχασαν ψήφους.

Source : kathimerini.com.cy

---> ΑΦΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΝΕ ΕΝΑ LIKE  ΕΔΩ ---ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου