Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Στη Βουλή μεταφέρθηκε η κόντρα για αποζημίωση του Διοικητή

Συνέχεια στο θέμα της παραίτηση του Πανίκου Δημητριάδη από τη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και της αποζημίωσης που έλαβε, έδωσαν την Δευτέρα, 17 Mαρτίου, βουλευτές, με αφορμή και τις σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι όλη η Κύπρος γνωρίζει ότι παρά τη σχεδόν ομόφωνη άποψη ότι θα ήταν προτιμότερο για τις ανάγκες της χώρας να αντικατασταθεί ο τέως Διοικητής, δεν υπήρχε πρακτικά τρόπος να γίνει κάτι τέτοιο.

Διερωτήθηκε κατά πόσο κάποια κόμματα κρίνουν ότι θα ήταν συμφερότερη για τον Κύπριο πολίτη μια κατάσταση διαρκούς σύγκρουσης και ασυνεννοησίας μεταξύ του Διοικητή και του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός που δεν επέτρεπε στο δεύτερο να ασκεί το ρόλο του όπως έπρεπε.

Πρόσθεσε ότι αυτό που έγινε ήταν σαφέστατα μια διευθέτηση μπροστά στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί.

«Προτιμούσαν κάποια πολιτικά κόμματα τα οποία σήμερα διαμαρτύρονται να συνεχιζόταν η κατάσταση ασυνεννοησίας, συγκρούσεων, αλλά και φοβερά επιζήμιων αποφάσεων που είχαν ληφθεί», διερωτήθηκε ο κ. Προδρόμου, υπενθυμίζοντας «τις αποφάσεις για επιλογές συμβουλευτικών οίκων οι οποίες στοίχισαν πολλά εκατομμύρια στην Κυπριακή Δημοκρατία αδικαιολόγητα».

«Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Στην ουσία, μακάρι η διευθέτηση που έγινε να μπορούσε να είχε γίνει πριν από αρκετούς μήνες. Θα σήμαινε καλύτερη και οικονομικότερη τελικά λειτουργία των θεσμών», ανέφερε.

Είπε πως το θέμα έληξε με έναν συμβιβαστικό τρόπο εφόσον δεν υπήρχε καμιά άλλα πιθανότητα και διέξοδος.

Πρόσθεσε ότι ο Διοικητής, είχε το δικαίωμα να πάρει κάποια αποζημίωση επειδή είχε περισσότερα από 3 χρόνια συμβόλαιο ακόμα και ότι δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση να μεταφέρεται το ποσό από κάποιους και να χρησιμοποιείται παίζοντας με τον πόνο ανέργων και άλλων χαμηλόμισθων.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι οι σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες της ΕΔΕΚ ότι η παραίτηση του πρώην Διοικητή της Κεντρικής ήταν προϊόν συναλλαγής.

«Η ομολογία του Υπουργού Οικονομικών ότι υπήρξε συμφωνία για την αποζημίωση των €265.000 στον πρώην Διοικητή εγείρει μείζονα πολιτικά και ηθικά ερωτήματα για τον τρόπο που αυτή η Κυβέρνηση διαχειρίζεται τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι εδώ και μια εβδομάδα τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έλεγαν στους Κύπριους πολίτες ότι η παραίτηση του Διοικητή ήταν αποτέλεσμα «συνεννόησης» και ότι «δεν υπήρξε συναλλαγή».

« Η διγλωσσία της Κυβέρνησης αποκαλύπτει και επιβεβαιώνει αυτό που οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά: η παραίτηση του πρώην Διοικητή για «προσωπικούς λόγους» ήταν προϊόν συναλλαγής με την Κυβέρνηση», είπε.

Ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι η σχεδόν ταυτόχρονη απόσυρση των δύο ποινικών υποθέσεων που εκκρεμούσαν εις βάρος του Διοικητή σε συνδυασμό με την προκλητική αποζημίωση που έλαβε ο πρώην Διοικητής μετά την παραίτηση του, αλλά και τη σημερινή ομολογία του Υπουργού Οικονομικών, αφήνουν την Κυβέρνηση ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη ενώπιον των πολιτών.

«Επαναλαμβάνουμε ότι ο κ. Δημητριάδης γνώριζε και γνωρίζει πολλά και επιτέλους οι Κύπριοι πολίτες αξίζουν καλύτερης μεταχείρισης και ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση δημοσίου χρήματος και την άσκηση δημόσιας εξουσίας», ανέφερε.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ανάφερε ότι δεν είναι δυνατόν μετά το πάθημα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας η Κυβέρνηση να υπογράφει συμβόλαια με πρόσωπα και εταιρείες που να περιλαμβάνουν προκλητικές πρόνοιες και υψηλές αμοιβές.

Όπως ανάφερε μέσα στο συμβόλαιο του κ. Δημητριάδη υπήρξαν όροι που ήταν εξωφρενικοί. Αυτό, όπως ανάφερε ο κ. Περδίκης, δεν δικαιολογεί την στάση της Κυβέρνηση ούτε και ενισχύει την άποψη ότι «αγοράσαμε τον μπελά».

Συμπλήρωσε ότι δε γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση των προκλητικών συμβολαίων και αναφέρθηκε ειδικά στο θέμα του Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων, λέγοντας ότι το συμβόλαιο και η αμοιβή του δεν είναι εις γνώση της Βουλής.

Πρόσθεσε ότι η Βουλή δεν γνωρίζει επίσης την αμοιβή που συμφωνήθηκε να δοθεί στην Deloitte για την μελέτη που θα ετοιμάσει για τα καζίνα.

Εξέφρασε τις ανησυχίες του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για το θέμα των συμβολαίων και είπε ότι τις έχει μεταφέρει προσωπικά στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

- See m: http://www.sigmalive.com

---> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <---

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου