Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Μέτρα αναζωογόνησης της Λευκωσίας

Μονοδρομήσεις, επιλεγμένες πεζοδρομοποιήσεις, λειτουργία λεωφορειολωρίδων, επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων, αποτελούν τα πρώτα μέτρα που προωθεί το Υπουργείο Συγκοινωνιών προς την κατεύθυνση υλοποίησης του σχεδίου βιώσιμης κινητικότητας στη Λευκωσία.

Σημειώνεται ότι τα σχέδια εκπονήθηκαν από το 2010 αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Παράλληλα, όπως ανέφερε στον «Φ» ο υπουργός Συγκοινωνιών κ. Τάσος Μητσόπουλος, θα προωθηθεί η λήψη μέτρων για αναζωογόνηση των οδών Μακαρίου και Στασικράτους. Εξάλλου θα προωθηθούν και παρεμβάσεις για αναζωογόνηση της παλιάς πόλης της Λευκωσίας.

Τα πιο πάνω θεωρείται πιο εύκολο να υλοποιηθούν επειδή το κόστος δεν είναι απαγορευτικό. Θα ακολουθήσει η αξιοποίηση του κτηρίου του Δημοτικού Μεγάρου Λευκωσίας (του οποίου κατέρρευσε η στέγη) το οποίο υπάρχει σκέψη να λειτουργήσει ως «Σπίτι του Πολιτισμού». Η επιδιόρθωση του κτηρίου του θεάτρου μαζί με άλλα έργα θα επιχειρηθεί να χρηματοδοτηθούν από τα ευρωπαϊκά κονδύλια της περιόδου 2014-2020.

Παράλληλα, θα προωθηθεί η υλοποίηση των σχεδίων του ΓΣΠ, έστω και τμηματικά. Αρχικά θα επιχειρηθεί να υλοποιηθούν κάποιες χρήσεις όπως οι χώροι στάθμευσης και κάποιες εμπορικές αναπτύξεις οι οποίες θα επιφέρουν έσοδα σε πιθανούς επενδυτές. Ο υπουργός Συγκοινωνιών ανέφερε ότι θα ήταν ευχής έργον αν η περιοχή του ΓΣΠ διαμορφωνόταν με αυτοχρηματοδότηση.

Σε πιο μακροπρόθεσμη βάση περιλαμβάνεται και η ανέγερση του αρχαιολογικού μουσείου. Σημειώνεται πως ο δρόμος έξω από το υφιστάμενο Μουσείο θα πεζοδρομοποιηθεί δημιουργώντας ένα τετράγωνο πολιτισμού.

Χθες ύστερα από σύσκεψη υπό την προεδρία του, ο υπουργός Συγκοινωνιών δήλωσε πως έδωσε οδηγίες για εκπόνηση σχεδίων κινητικότητας για όλες τις πόλεις. Σε δηλώσεις του ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε:

«Ήταν η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου η οποία έχει οριστεί προκειμένου να αρχίσει σταδιακά την εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας της περιοχής Λευκωσίας. Ένα Σχέδιο το οποίο υιοθετήθηκε από το 2010. Έχουμε αποφασίσει τη σύσταση μιας Τεχνικής Επιτροπής, Ομάδας Εργασίας, που βλέπει πρακτικά ζητήματα και μιας εξ υπουργών Επιτροπής στην οποία συμμετέχει ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Εσωτερικών. 

Πρέπει επίσης να σας πω ότι έχουμε αποφασίσει, από το στάδιο των λόγων, να περάσουμε στο στάδιο των έργων, της υλοποίησης, παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες. Ένα Σχέδιο το οποίο αφορά όχι μόνο στον Δήμο της Λευκωσίας αλλά τη μείζονα περιοχή Λευκωσίας και θεωρούμε ότι η σταδιακή εφαρμογή των διαφόρων δράσεων και πολιτικών έχει ευεργετικά αποτελέσματα για ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Λευκωσίας.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης δήλωσε τα εξής: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. υπουργό για την ευκαιρία που μας δόθηκε σήμερα να παρουσιάσουμε τον Ολοκληρωμένο Σχεδιασμό Κινητικότητας της Λευκωσίας, ο οποίος περιλαμβάνει πολεοδομικό, συγκοινωνιακό αλλά και κυκλοφοριακό σχεδιασμό και θα καθιστά τη Λευκωσία βιώσιμη πόλη. Αυτό είναι και το ζητούμενο».


- Source : http://www.philenews.com

---> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <----

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου