Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Αποφάσισε το ΔΗΚΟ. Με 97 ψήφους υπέρ αποχωρεί

Το τέλος της συνεργασίας ΔΗΚΟ - Νίκου Αναστασιάδη έβαλε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η Κεντρική Επιτροπή. 

Με 97 ψήφους υπέρ και 81 κατά, υιοθετήθηκε η πρόταση του Εκτελεστικού Γραφείου για αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση.

Σε ποσοστά το αποτέλεσμα μεταφράζεται σε 54,5% υπέρ και 45,5% κατά της αποχώρησης, ποσοστά τα οποία λίγο - πολύ ήταν αναμενόμενα, και τα οποία θυμίζουν το θρίλερ της νύχτας της εκλογής του Προέδρου του ΔΗΚΟ, με τους δυο τότε μονομάχους Νικόλα Παπαδόπουλο και Μάριο Καρογιάν να μάχονται ψήφο με ψήφο.

Η διαφορά ωστόσο των 16 ψήφων έχει τη δική της πολιτική σημασία και κρίνεται, επί του παρόντος, πολύ αμφίβολο εάν η διγλωσσία και οι διαφωνίες εντός του κόμματος θα παύσουν να υπάρχουν. Επί τούτου, υπάρχουν δυο σχολές σκέψεις. Από τη μια, υποστηρίζεται πως το στρατόπεδο που έχει ηττηθεί, μέσα από το χρόνο, θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και θα αναγνωρίσει ότι στο πηδάλιο πλέον βρίσκεται ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Από την άλλη, εκτιμάται ότι "όπως πολιτευόταν ο Νικόλας Παπαδόπουλος ενόσω Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ήταν ο Μάριος Καρογιάν, τώρα ενδεχομένως να αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις ο ίδιος".

Πάντως η επόμενη μέρα αναμένεται να βρει το ΔΗΚΟ "μισό-μισό" και παρόλο που δεν εκτιμάται ότι υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο για διάσπαση, ο κίνδυνος καραδοκεί.

Ανασχηματισμός ενόψει
Την ίδια ώρα, η 27η Φεβρουαρίου, βρίσκει το Προεδρικό ενώπιον σοβαρών αποφάσεων. Τόσο αναφορικά με την νέα σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου όσο και για την διαχείριση πλέον, όχι μόνο των επόμενων μηνών, αλλά της επόμενης 4ετίας.

Πληροφορίες θέλουν τον Νίκο Αναστασιάδη να κινείται σε ανανέωση του Υπουργικού του Συμβουλίου αμέσως στις επόμενες ημέρες και δεν αποκλείεται οι τέσσερεις νέοι υπουργοί να διοριστούν εντός των επόμενων ημερών. Η παραμονή έστω και ενός υπουργού από το ΔΗΚΟ φαίνεται να αποκλείεται αφού στενοί συνεργάτες του Νίκου Αναστασιάδη τοποθετούνται κάθετα ενάντια προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το Προεδρικό πάντως εμφανίζεται πολύ προσεκτικό για τις επόμενές του κινήσεις, γεγονός που καταδεικνύεται από τις μη διαρροές ως προς την ονοματολογία των πιθανών νέων υπουργών, ενώ την ίδια ώρα η «Κ» γνωρίζει ότι συνεργάτες του Προέδρου έχουν ήδη βολιδοσκοπήσει πρόσωπα, για ανάληψη υπουργικού χαρτοφυλακίου.



ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (Συνεχής ροή)

00.34 Με 97 ψήφους υπέρ και 81 κατά η πρόταση του Εκτελεστικού Γραφείου εγκρίθηκε και επομένως το ΔΗΚΟ αποχωρεί από την κυβέρνηση. Σε ποσοστά αυτά είναι 54,5% υπέρ και 45,5% κατά.

00.12 Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία. Αρχίζει η διαδικασία της καταμέτρησης.

23.34 Η διαδικασία ψηφοφορίας συνεχίζεται. Μέρος θα λάβουν 178 μέλη. Συνολικά η Κ.Ε. έχει 181 μέλη. Τρία εξ' αυτών, μεταξύ των οποίων και η Αντιγόνη Παπαδοπούλου, απουσιάζουν στο εξωτερικό. Και τα τρία μέλη απέστειλαν επιστολές (δύο τοποθετήθηκαν υπέρ της αποχώρησης και ένα κατά). Ωστόσο η ψήφος τους δεν θα μετρήσει αφού η ψηφοφορία είναι μυστική.

23.09 Στην συνεδρία της Κεντρικής παρόντες που θα λάβουν μέρος στην ψηφοφορία είναι 178 μέλη.

22.58 Ψήφιση κατά πόσο να τεθεί προς ψήφιση αυτούσια ή με προσθήκες η απόφαση του Εκτελεστικού. 99 μέλη τάχθηκαν όπως η πρόταση προχωρήσει προς ψήφιση αυτούσια χωρίς περαιτέρω προσθήκες. Η διαδικασία προχωρά με μυστική ψηφοφορία επί της αρχικής πρότασης για αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση.

22.47 Η συζήτηση συνεχίζεται κατά πόσο θα πρέπει ή όχι να αποχωρήσουν και τα μέλη των Δ.Σ. των ημικρατικών

22.31 Εισήγηση για να υπάρξει πρόσθεση στην πρόταση του Εκτελεστικού Γραφείου ώστε εάν εγκριθεί και το ΔΗΚΟ αποχωρήσει από την Κυβέρνηση τότε να αποχωρήσουν και τα μέλη των Δ.Σ. των Ημικρατικών και όχι μόνο οι Προέδροι, όπως είναι η πρόταση. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ υποστήριξε πως το σκεπτικό δεν είναι να υποχρεωθεί η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε μαζικούς διορισμούς ακόμη και για μέλη των Δ.Σ. παρά μόνο η αποχώρηση μελών του ΔΗΚΟ από θέσεις που ασκούν άμεσα ή έμμεσα πολιτική.

22.20 Συζήτηση επί της διαδικασίας. Τι θα σημαίνει εαν δεν εγκριθεί η πρόταση - εισήγηση του Εκτελεστικού και εαν θα πρέπει τότε να τεθούν οι άλλες προτάσεις προς ψήφιση.

22.14 Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ αναφέρθηκε και στις επικρίσεις περί υπεύθυνης στάσης του ΔΗΚΟ. Κλείνοντας την παρέμβαση του σημείωσε: "Και βεβαίως είμαστε υπεύθυνο και σοβαρό κόμμα. Αλλά αυτό δεν κρίνεται από το που είσαι, στην αντιπολίτευση ή στην συμπολίτευση αλλά με το πώς συμπεριφέρεσαι πολιτικά. Δεν μπορούμε να λέμε για παράδειγμα ότι επειδή είμαστε αντιπολίτευση πρέπει να τηρούμε μηδενική στάση επί των πάντων. Εκεί που συμφωνούμε, το στηρίζουμε. Είτε εντός είτε εκτός της κυβέρνησης. Δεν έλαβα την απόφαση για αποχώρηση με ελαφρά τη καρδία. Αλλά όταν διαφωνείς στο κυπριακό, και δεν συνδιαμορφώνεις τις αποφάσεις, τότε φεύγεις, διότι απλούστατα δεν μπορείς να είσαι συνυπεύθυνος, σε κάτι που ούτε συμφωνείς και σε κάτι που ούτε καν συνέβαλες να αποφασιστεί".

22.01 Ο Νικόλας Παπαδόπουλος δευτερολογεί επί των άλλων εναλλακτικών προτάσεων που τέθηκαν. "Πώς να πάμε πίσω και να αναθεωρήσουμε την συμφωνία μας με τον Πρόεδρο επειδή έχει ασάφειες. Εαν είχε ασάφειες, γιατί έγινε αποδεκτή από την τότε ηγεσία του κόμματος; Λέμε επίσης να του θέσουμε όρους και αν δεν τους τηρήσει να φύγουμε. Μα εκ των πραγμάτων δεν θα μπορεί να τους τηρήσει. Είναι έντιμο αυτό εκ μέρους μας; Ή θα το κάνουμε δηλαδή για το θεαθήναι;"

21.54 Ολοκληρώθηκε η διαδικασία των τοποθετήσεων στην Κ.Ε. - Το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του κόμματος.

21.43 Απομένουν άλλοι 3 ομιλητές και μετά θα αρχίσει η ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή.

21.12 Εναπομένουν άλλοι 10 περίπου ομιλητές

20.45 Οι τέσσερεις υπουργοί του ΔΗΚΟ αποχώρησαν από την συνεδρία της Κ.Ε., οι οποίοι ωστόσο αναμένεται να επανέλθουν αργότερα.

20.28 Κομματικοί αξιωματούχοι σημείωσαν στην Κ, όταν κλήθηκαν να διευκρινίσουν τι σημαίνει επί της ουσίας οι δύο προτάσεις που κατατέθηκαν στην Κ.Ε., πως το Καταστατικό προνοεί ότι προς ψήφιση τίθεται η εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου, η οποία εγκρίνεται ή απορρίπτεται.

20.15. Δύο προτάσεις στην Κ.Ε. Πεπεισμένη ότι η επόμενη μέρα της κρίσιμης απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής (ΚΕ) του ΔΗΚΟ θα βρει το ΔΗΚΟ ενωμένο, δήλωσε η Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Χριστιάνα Ερωτοκρίου.

Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, η κ. Ερωτοκρίτου είπε πως στη σύνοδο θα τεθούν δύο προτάσεις:
1. η πρόταση του Εκτελεστικού Γραφείου για αποχώρηση από την Κυβέρνηση, και
2. μια πρόταση του Αναπληρωτή Προέδρου όπως τεθούν πρόσθετοι όροι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος σημείωσε παράλληλα πως αποδεχτή η μυστική ψηφοφορία.

«Η σύνοδος διεξάγεται σε απόλυτα ήμερο και εποικοδομητικό κλίμα. Έχουν ακουστεί πολλά επιχειρήματα από πολλούς συναγωνιστές και συνεχίζονται οι εργασίες της», ανέφερε στις δηλώσεις της κ. Ερωτοκρίου.

Όπως είπε, ενώπιον της ΚΕ έχουν, προς το παρόν, τεθεί δύο προτάσεις, η πρόταση Εκτελεστικού Γραφείου για αποχώρηση από την Κυβέρνηση και μία πρόταση του Αναπληρωτή Προέδρου του κόμματος Μάρκου Κυπριανού, η εισηγείται όπως τεθούν «πρόσθετοι όροι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε περίπτωση που δεν υιοθετηθούν αυτοί οι πρόσθετοι όροι τότε να συζητήσουμε το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΗΚΟ από τη συγκυβέρνηση», όπως είπε.

Ερωτηθείς αν τέθηκε θέμα μυστικής ψηφοφορίας, η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι ο Πρόεδρος του κόμματος ανέφερε ότι έστω και εάν ένα μέλος της ΚΕ ζητήσει μυστική ψηφοφορία τότε ο ίδιος ο Πρόεδρος θα το θέσει».

Απέφυγε πάντως θα προβλέψει το πότε θα ολοκληρωθεί η σύνοδος της ΚΕ. Είπε πάντως πως η σύνοδος αποφάσισε όπως μιλήσουν 10 πρόσωπα από την κάθε τάση του κόμματος με χρονικό περιθώριο μερικών λεπτών «έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να υπάρχει όσο το δυνατόν πιο μικρή διάρκεια».

«Απόψε θα πάρουμε μια ξεκάθαρη και σαφή απόφαση», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι το ΔΗΚΟ θα βγει τραυματισμένο μετά την απόφαση, η εκπρόσωπος του κόμματος δήλωσε απόλυτα πεπεισμένη ότι το κόμμα θα βγει ενωμένο «γιατί στο Κυπριακό ως το εθνικό θέμα το ΔΗΚΟ πάντοτε ήταν ενωμένο και ποτέ δεν είχαμε διαφοροποίηση ή διαχωρισμό ή είχαμε διαφορετικές απόψεις ως προς την ουσία του κυπριακού προβλήματος».

«Άρα δεν έχω κανένα δισταγμό να εκφράσω την πεποίθησή μου ότι η επόμενη μέρα οπωσδήποτε θα μας βρει ενωμένους για τη μάχη του τόπου μας», κατέληξε.

20.05: Στο βήμα βρίσκεται ο Στέλιος Ιερωνυμίδης

19.58: Η Εύη Τσολάκη βρίσκεται στο βήμα.

19.50: Ο Υπουργός Εμπορίου, Γιώργος Λακκοτρύπης επιχειρηματολογεί υπέρ της παραμονής του κόμματος στην κυβέρνηση.

19.45: Στο βήμα ο Κ. Μαυρίδης

19.36: Το λόγο έλαβε ο Άγγελος Βότσης.

19.20: Στο βήμα η εκπρόσωπος Τύπου Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

18.57: Σειρά του Μάριου Κάρογιαν για να μιλήσει. Στην ομιλία του επιχειρηματολόγησε υπέρ της παραμονής στην Κυβέρνηση και ήταν το αντίβαρο στην ομιλία του προέδρου του κόμματος.

18.27: Στο βήμα ο αντιπρόεδρος Χ. Πατσαλίδης

18.13: Στους 25 ομιλητές (μέλη Εκτελεστικού και Κεντρικής) τέθηκε χρόνος 3 λεπτά.

18.12: Αποφασίστηκε όπως ακουστούν απόψεις από 20 μέλη της Κ.Ε. 10 υπέρ της άποψης για παραμονή στην κυβέρνηση και 10 υπέρ της άποψης για αποχώρηση. Επίσης, αποφασίστηκε να μιλήσουν και 5 μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου. Νοείται πως επιπλέον θα μιλήσουν και τα μέλη της ανώτατης ηγεσίας του κόμματος.

18.10: Το λόγο έλαβε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος, Μάρκος Κυπριανού.

18.02: Γίνεται συζήτηση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Αναμένεται ότι θα τεθεί χρόνος για τις τοποθετήσεις των μελών έτσι ώστε να είναι δυνατή η παρέμβαση από όλα τα μέλη του Σώματος.

17.55: Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, λέγοντας πως κανείς δεν θα λαμβάνει το ΔΗΚΟ πλέον στα σοβαρά εαν το ίδιο το κόμμα δεν λαμβάνει σοβαρά τις συμφωνίες που κάνει με άλλες δυνάμεις. Εισηγήθηκε μετά την λήψη της απόφασης από την ΚΕ να υπάρξει παγκύπρια εκστρατεία προς τη βάση του κόμματος για να ενημερωθούν τα μέλη επακριβώς το τι έγινε για να ολοκληρώσει λέγοντας πως "όσοι προσβλέπουν στη διάσπαση του ΔΗΚΟ θα σπάσουν τα μούτρα τους"

17.47: Δεν τον ελέγχουμε, δεν τον ελέγχαμε και δεν πρόκειται να τον ελέγχουμε. Όπως δεν ελέγχαμε και τον Δημήτρη Χριστόφια. Και εαν δεν εισακουστήκαμε τώρα από τον ΠτΔ, όταν είπαμε ότι θα φύγουμε, θα εισακουστούμε μετά αν αποφασίσουμε να μείνουμε; Διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ απαντώντας ουσιαστικά στα στελέχη που υποστηρίζουν παραμονή στην κυβέρνηση για έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας και κυβερνητικής πολιτικής.

17.40: Ο Ν. Παπαδόπουλος απάντησε δίνοντας τη δική του εξήγηση και στα όσα ακούστηκαν από στελέχη του ΔΗΚΟ για επικαιροποίηση της συμφωνίας με ΠτΔ. Επικαιροποίηση, σημαίνει ότι η αρχική συμφωνία παραβιάστηκε, και συνεπώς ζητάμε διόρθωση, άρα όλοι συμφωνούμε ότι η συμφωνία παραβιάστηκε, είπε χαρακτηριστικά.

17.35: Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εισηγήθηκα τρία ονόματα για να εμπλουτίσει την διαπραγματευτική του ομάδα, αλλά απέρριψε και τα τρία, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

17.31: Ο Νικόλας Παπαδόπουλος επιχειρηματολογεί για το πώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αθέτησε την συμφωνία του με το ΔΗΚΟ. Εμφανίζεται πολύ ψύχραιμος, και χαρακτηριστικό είναι πως δεν αναφέρθηκε ούτε και μία φορά στο όνομα του Προέδρου αλλά μόνο στον τίτλο του.

17.24: Από την συνεδρία της Κ.Ε. απουσιάζουν 10 μέλη, ανάμεσά τους και η Αντιγόνη Παπαδοπούλου

17.21: Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ προχωρά στην εισηγητική του τοποθέτηση.

17.20: Θέμα για μυστική ψηφοφορία έθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, λέγοντας πως έστω και ένα μέλος να το ζητήσει, τότε η ψηφοφορία θα γίνει δια της κάλπης, ασχέτως εαν στο Καταστατικό η πρόνοια κάνει λόγο για αίτημα από τουλάχιστον το 25% των μελών. Η ψηφοφορία θα γίνει μυστική, δια της κάλπης.

17.12: Σημειώνεται ότι στην Κεντρική Επιτροπή συμμετέχουν 181 μέλη.

17.10: Η συνεδρία αρχίζει τώρα.

17.09: Η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει στην αίθουσα στο ισόγειο του κόμματος. Όλα τα μέλη έχουν μαζευτεί και αναμένεται σε λίγο να αρχίσει η συνεδρία.

17.05: Υπενθυμίζεται ότι το Εκτελεστικό Γραφείο, την περασμένη Παρασκευή (21/2) αποφάσισε την αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση, πρόταση που κατατέθηκε από τον πρόεδρο του κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλο. Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν 22 μέλη, κατά 15 ενώ 2 μέλη τήρησαν αποχή.

16.55: Όλα έτοιμα για να αρχίσει η κρίσιμη συνεδρία της Κ.Ε. του ΔΗΚΟ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ συνέρχεται στις 16:30 σε καθοριστική συνεδρία στην οποία θα κληθεί να επικυρώσει την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου για αποχώρηση του κόμματος από την Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το καταστατικό η ψηφοφορία θα γίνει δι ανατάσεως της χειρός.

Ωστόσο δυνατό να διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία εάν υποβληθεί αίτημα από το 25% των μελών.



Η εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσε στο Τρίτο ότι στη συνεδρία θα τοποθετηθούν όσα μέλη το επιθυμούν.
Τόνισε ότι ανεξαρτήτως της διάρκειας της συνεδρίας θα ληφθεί απόφαση απόψε.

Η κυρία Ερωτοκρίτου διευκρίνισε ότι σε περίπτωση κατά την οποία επικυρωθεί η απόφαση για αποχώρηση από την κυβέρνηση οι υπουργοί του κόμματος θα πρέπει να υποβάλουν αμέσως τις παραιτήσεις τους.

Source : www.kathimerini.com.cy

---> ΚΑΝΤΕ LIKE  ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΜΕΡΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΣΑΣ - ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ<--- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APPLICATION ΣΤΟ ANDROID ΚΙΝΗΤΟ Ή TABLET ΣΑΣ   Ε Δ Ω <----

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου