Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

«Έπεσε» η αξία της Cyta – Ανησυχεί η κυβέρνηση για τη πτώση στην κερδοφορία του Οργανισμού

Αγώνα δρόμου "διανύει" η κυβέρνηση, όχι με την Τρόικα αυτή τη φορά, αλλά με τη Cyta, η αξία της οποίας, όσο περνά ο χρόνος, μειώνεται.
Η πτώση στα κέρδη, αλλά και στο μερίδιο αγοράς του Οργανισμου, ανησυχούν την κυβέρνηση, η οποία σπεύδει να δρομολογήσει την ετοιμασία των νομοσχεδίων για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Σε τελικό στάδιο βρίσκονται τα νομοσχέδια για τις ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών και σύμφωνα με δημοσίευμα του "Πολίτη", εντός δύο εβδομάδων θα βρίσκονται ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και ακολούθως θα κατατεθούν στη βουλή.

Σε σχέση με τη Cyta, φαίνεται να προωθείται η πώλησή της ως μια οντότητα, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα, στελέχη του Οργανισμού, καθώς και του Υπουργείου Οικονομικών, έθεσαν θέμα πιθανής διάσπασής του, ώστε να μεγιστοποιηθεί το όφελος για τα κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα με τους εισηγητές της πρότασης, είναι πιο εύκολο να βρεθούν οι κατάλληλοι "μνηστήρες" για τις Cyta Hellas και Cyta Κύπρου ξεχωριστά, προσφέροντας υψηλότερη, συνολική τιμή.

Σημειώνεται ότι παραμένει αβέβαιο μέχρι στιγμής, τι θα απογίνουν τα περιουσιακά στοιχεία του Οργανισμού, ιδιαίτερα τα ακίνητα.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να δώσει προτεραιότητα στην πώληση μετοχών προς τους εργαζομένους, προκειμένου να καθησυχαστούν οι ανησυχίες τους για τυχόν περικοπές στο προσωπικό, από τον νέο στρατηγικό επενδυτή.

Οι μετοχές στη νέα Cyta, δεν θα χαριστούν στους υπαλλήλους, αλλά θα δοθούν σε μια "δίκαιη αξία".

Το ζήτημα πάντως που πονοκεφαλιάζει την κυβέρνηση και την αναγκάζει να δώσει πραγματική μάχη με τον χρόνο, είναι η πτώση στην αξία του Οργανισμού, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η μείωση στο μερίδιο αγοράς.

Όπως προνοεί το μνημόνιο, από την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών Οργανισμών, θα πρέπει να εισπραχθούν 1,4 δις ευρώ. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτό, οι δανειστές θα απαιτήσουν τη λήψη κι άλλων μέτρων.

Πηγή: newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου