Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Χορήγηση προσφυγικής ταυτότητας στους εκ μητρογονίας

Στη χορήγηση προσφυγικής ταυτότητας στους εκ μητρογονίας πρόσφυγες οι οποίοι τηρούν τις πρόνοιες του νόμου, προχωρεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον Τροποποιητικό (αρ. 2) Περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμο του 2013 με αρ. 174(Ι) 203 από τις 27/12/2013, ημερομηνία δημοσίευσης στην Επίσημη Εφημερίδα με αρ 4422, αποδίδεται προσφυγική ιδιότητα σε εκ μητρογονίας άτομα τα οποία τηρούν τις πρόνοιες του υπό αναφορά νόμου.

Οι σχετικές αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται στις οικείες Επαρχιακές Διοικήσεις, καθώς και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ).

Διευκρινίζεται ότι, στην περίπτωση υποβολής αίτησης από τη μητέρα, που γίνεται για πρώτη φορά και αφορά εξασφάλιση προσφυγικής ταυτότητας για την ίδια, η αίτηση μπορεί να υποβάλλεται στις οικείες Επαρχιακές Διοικήσεις, αλλά θα διαβιβάζεται για διεκπεραίωση στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης.


Δεν τίθεται θέμα διαμοιρασμού των χρημάτων

Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες καθίστανται ισότιμοι πρόσφυγες με τους υπόλοιπους, χωρίς να υπάρχουν τα εμπόδια που προέβαλλαν προηγούμενες κυβερνήσεις, δήλωσε στο Sigmalive ο Αναπληρωτής Πρόεδρος και βουλευτής του  ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου.

Πρόσθεσε ότι οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες τυγχάνουν της ίδιας αναγνωρίσεως με τους εκ πατρογονίας και θεωρούνται πρόσφυγες. «Δεν είναι τόσο η υλική ανταπόδοση αλλά αποκαθίσταται η άδικη και καταχρηστική μεταχείριση των προηγούμενων χρονών», είπε ο κ. Χριστοφόρου.

Το μόνο θέμα που έμεινε ανοικτό αφορά στο δικαίωμα ψήφου στους κατεχομένους δήμους και κοινότητες.

Σε ό,τι αφορά στο ποσό που δικαιούνται οι πρόσφυγες, ο κ. Χριστοφούρου δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα διαμοιρασμού αυτών των χρημάτων διότι θα λαμβάνουν τα ίδια ποσά. Ωστόσο, το πρόβλημα που ενδέχεται να προκύψει αφορά στην αύξηση της περιόδου αναμονής, λόγω ακριβώς της αύξησης των δικαιούχων.

Είναι κάτι που έπρεπε να είχε γίνει από πολλά χρόνια πριν, είπε ο κ. Χριστοφόρου και εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του διότι «πολλές γενεές δικαιούχων αδικήθηκαν»

Πηγή: www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου