Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Νέα δίκη για τις υποθέσεις Εργκενεκόν και Βαριοπούλα

Νέα δίκη ζητούν τώρα οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για τα μέλη τους που καταδικάστηκαν στις δίκες Εργκενεκόν και Βαριοπούλα, λαμβάνοντας ως αφορμή τη δήλωση του συμβούλου του Τούρκου Πρωθυπουργού Γιαλτσίν Άκντογάν ότι "υπήρξε σκευωρία στο στράτευμα", εννοώντας σαφώς το κίνημα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η ηγεσία του στρατού κατέθεσε επισήμως προσφυγή στην Εισαγγελία της Άγκυρας, καταγγέλλοντας ότι κατά τη διεξαγωγή των δικών εναντίον των εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικών του υπήρξε πλαστογραφία και κατασκευάστηκαν στοιχεία κατηγορίας.

Εναπόκειται τώρα στην Εισαγγελία Άγκυρας να αποφασίσει για την εξέλιξη της υπόθεσης. Αν ξεκινήσει έρευνα θα την διεξάγει ειδικός εισαγγελέας.

Ο Χαλούκ Πεκσέν, δικηγόρος κρατουμένων στη δίκη Βαριοπούλα ζήτησε να βρεθούν αυτοί που κατασκεύασαν τη σκευωρία στο στρατό. Ζήτησε, επίσης, από εισαγγελία Άγκυρας να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο.

Εκατοντάδες είναι οι αξιωματικοί των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων, οι οποίοι καταδικάστηκαν με βαριές ποινές φυλάκισης και κάθειρξη με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν. Ανάμεσά τους ήταν και ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Ιλκέρ Μπασμπούγ, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Ο Ιλκέρ Μπασμπούγ ζήτησε αμέσως την απελευθέρωσή του, επικαλούμενος μάλιστα τις δηλώσεις Ταγίπ Ερντογάν ότι "υπάρχει κράτος εν κράτει".

Πάντως η γενική εκτίμηση είναι ότι το κίνημα Φετουλάχ Γκιουλέν είχε τον πλήρη έλεγχο των δικών Εργκενεκόν και Βαριοπούλα μέσω του εισαγγελέα Ζεκερία Οζ, ο οποίος είναι ο ίδιος που ξεκίνησε την επιχείρηση της 17ης Δεκεμβρίου εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν, προκαλώντας τη νέα κρίση στην Τουρκία.

Με τη δήλωσή του για `σκευωρία στο στρατό`, ο σύμβουλος του Τούρκου Πρωθυπουργού άνοιξε το δρόμο για συμμαχία της κυβέρνησης Ερντογάν με τον στρατό εναντίον του κινήματος Φετουλάχ Γκιουλέν. Άλλωστε στις 27 Δεκεμβρίου προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η επίσημη δήλωση του τουρκικού στρατού ότι "δεν εμπλέκεται στις πολιτικές συζητήσεις". Στην ουσία είχε αρνηθεί όπως η στρατοχωροφυλακή αναλάβει τις υποχρεώσεις της προβαίνοντας στις νέες συλλήψεις, συμπεριλαμβανομένου και τους γιου του Πρωθυπουργού, τις οποίες ζητούσε η εισαγγελία.

Σε αυτή τη `συμμαχία`, η οποία στρέφεται εναντίον του κινήματος Γκιουλέν και έχει στόχο την `αναδιάρθρωση` του δικαστικού συστήματος μέσω της κάθαρσής του από τα γκιουλενικά στοιχεία, η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να εντάξει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Γι αυτό και το ο ΑΚΡ συναντήθηκε με τους αντιπροέδρους κοινοβουλευτικών ομάδων της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP και του φιλοκουρδικού κόμματος BDP για να βρουν τρόπους για την απελευθέρωση των βουλευτών που κρατούνται. Αποφασίστηκε να ιδρυθεί μια επιτροπή με τους βουλευτές οι οποίοι είναι νομικοί να να εξετάσουν το θέμα και να βρουν λύσεις.

Σήμερα ο Πρόεδρος της Τουρκική Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ επέκρινε το δικαστικό σύστημα, λέγοντας ότι στην Τουρκία "η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης έχει πεθάνει". Σύμφωνα με τον Τζεμίλ Τσιτσέκ, "το δίκαιο είναι όργανο της δικαιοσύνης και όχι όργανο της πολιτικής".

Πάντως, ο αρθρογράφος της Γενί Σαφάκ, ο οποίος πρόσκειται στον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αμπτουλκαντίρ Σελβί αναφέρει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να καταπολεμήσει το «παράλληλο κράτος». Σύμφωνα με τον ίδιο το κίνημα Γκιουλέν χρησιμοποίησε την επιχείρηση Εργκενεκόν προκειμένου να καταλάβει τον έλεγχο των κρατικών ιδρυμάτων ενώ αλλοίωσε τα στοιχεία και κατασκεύασε άλλα προκειμένου να στηρίξει την κατηγορία για μυστική δομή μέσα στο κράτος. Ο Σελβί πρότεινε γενική αμνηστία για τους υπόπτους για τη δίκη Εργκενεκόν, καθώς και για την ενίσχυση της διαδικασία λύσης του κουρδικού.

Και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπεσίρ Αταλάι, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει νέες ρυθμίσεις σχετικά με τις υποθέσεις των μελών του ΡΚΚ.

Πολιτικοί αναλυτές λένε ότι η κυβέρνηση φαίνεται να προέτρεψε το CHP να στηρίξει την πρόταση για μεταρρυθμίσεις προκειμένου να εξασφαλίσει την επανεξέταση της δίκης για τους υπόπτους της υπόθεσης Βαριοπούλας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ταράφ, η οποία πρόσκειται στο κίνημα Γκιουλέν, το ΑΚΡ σχεδιάζει να χειραγωγήσει το «βαθύ κράτος» εναντίων του «παράλληλου κράτους.

Πάντως σήμερα προκάλεσαν μεγάλη αίσθηση και οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος είπε πως δεν πρέπει κανείς να περιμένει "γενική αμνηστία". Μάλιστα ο Μπουλέντ Αρίντς τα έβαλε και με τους Υπουργούς και βουλευτές του ΑΚΡ οι οποίοι συνεχώς γράφουν τουίτ με στόχο να κερδίσουν όσο περισσότερα ριτουίτ. Ο Μπουλέντ Αρίντς χρησιμοποίησε βαριές εκφράσεις εναντίον τους. Επέκρινε ιδιαίτερα και τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού Γιαλτσίν Ερντογάν ο οποίος είχε μιλήσει για "σκευωρία στον στρατό". "Γιατί έγραψες κάτι τέτοιο; Κάποιος δεν μπορεί να είναι και βουλευτής και σύμβουλος του Πρωθυπουργού", είπε ο Μπουλέντ Αρίντς ανοίγοντας νέο μέτωπο διαμάχης.

- Source : http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου