Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Τεχνολογικό... «Βατερλό» για μερικούς το έτος που έφυγε

Το 2013 έφυγε και μάλλον ήταν το καλύτερο που μπορούσε να κάνει, αφού -ειδικά σε οικονομικό και επαγγελματικό επίπεδο- αποτέλεσε «Βατερλό» για τη συντριπτική πλειονότητα πολιτών και επιχειρήσεων.

Ωστόσο, η χρονιά που πέρασε, εκτός από... συντρίμμια, άφησε πίσω της και διάφορες τεχνο-απώλειες.

Κάποια από ίσως αγαπημένα μας γκατζετάκια, υπηρεσίες και προγράμματα μας αποχαιρέτησαν και αυτά, περνώντας στην τεχνολογική λήθη και ανυπαρξία...

Ας δούμε ποια γνωστά -και πιθανώς αγαπημένα- μας άφησαν εποχή, δίνοντας τη σκυτάλη στους αντικαταστάτες τους ή στο... απόλυτο τίποτα.

● Τον Σεπτέμβριο του 2013 η Apple λάνσαρε όχι μία, αλλά δύο νέες συσκευές iPhone (πιθανότατα μία από αυτές να είναι και η νέα σας εμμονή...). Μιλάμε φυσικά για το iPhone 5S και το iPhone 5C. Ως λογικό επακόλουθο, το αμέσως προηγούμενο μοντέλο iPhone (το... σκέτο 5) έφυγε για πάντα από τα ράφια, αφού σταμάτησε εντελώς η παραγωγή του. Αυτό που πάντως έχει ενδιαφέρον είναι πως το iPhone 4S, που ήταν ακόμα «παλιότερο» με όρους νέων τεχνολογιών, συνεχίζει να παράγεται και να πωλείται στα καταστήματα -και όχι τυχαία...

● Και τώρα, ενός λεπτού σιγή για το «μηχανάκι» που σχεδόν όλοι είχαμε κατεβάσει κάποτε στα pc μας. Ο λόγος για το Winamp. Πολύ πριν το iTunes, το Winamp ήταν η πιο trendy και αγαπημένη εφαρμογή, για να αναπαράγουμε μουσικά κομμάτια. Ηταν το πρώτο «τζουκμπόξ» στον κομπιούτερ μας και έπαιζε τόσο CD όσο και ΜΡ3. Aκόμα, μπορούσαμε να αλλάζουμε «εμφανίσεις» στο Winamp μας, ανάλογα τα κέφια μας και τη «φάση» που περνούσαμε κάθε φορά. Από πολύ... ροζ και γυναικεία θέματα, μέχρι πολύ πολύ μαύρα και γκόθικ, ενώ δεν έλειπαν και τα καρτούν και πολλά πολλά ακόμα. Το αγαπημένο αυτό «μηχανάκι», λοιπόν, μας αποχαιρέτησε μαζί με το 2013.

● Τον Ιούνιο του 2013 το MySpace ανανεώθηκε. Πράγμα καθόλου άσχημο, αν δεν σήμαινε την ολοκληρωτική κατάργηση του «κλασικού» Myspace και μάλιστα μαζί με όλα τα αρχεία που βρίσκονταν αποθηκευμένα σε αυτό. Που σημαίνει πως αρκετοί από τους χρήστες έχασαν «τα αβγά και τα πασχάλια» εν μια νυκτί! Το χειρότερο όλων είναι πως η αλλαγή από την «παλιά» στη «νέα» εκδοχή έγινε χωρίς καμία προειδοποίηση και έτσι είναι πολλοί όσοι δεν μπόρεσαν να κάνουν back up στις... αναμνήσεις τους.

● Το 2006 η Google επιχείρησε να «χτυπήσει» το PayPal, λανσάροντας το Google Checkout, με στόχο να τραβήξει χρήστες του Ιστού που έκαναν διαδικτυακές αγορές. Παρά το... βαρύ όνομα, όμως, η Google έκανε μια «τρύπα στο νερό» και η υπηρεσία δεν κατάφερε ούτε καν να... ανησυχήσει το Pay Pal. Το 2011 το Google Checkout συγχωνεύτηκε με το Google Wallet, αλλά -όπως ήδη θα ξέρετε- οι συγχωνεύσεις δεν βγαίνουν συνήθως σε καλό, αφού γίνονται όταν κάτι δεν... τραβάει από μόνο του. Τελικά, πριν από μερικούς μήνες η Google το πήρε απόφαση και ανακοίνωσε το κλείσιμο του Google Checkout.

● Τον Μάρτιο του 2013 η Google ανακοίνωσε πως βγάζει εκτός κυκλοφορίας και το Google Reader, παρά το ότι ήταν αρκετά δημοφιλές.

- Source : http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου