Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Ο Λεβιάθαν πάει... Παλαιστίνη - Συμφωνία 1.2 δισ. δολαρίων για τροφοδότηση των Παλαιστινίων από το ισραηλινό κοίτασμα

Σύμφωνα με την Delek, η οποία κατέχει το 22.67% των δικαιωμάτων στο κοίτασμα, η παραγωγή από το Λεβιάθαν θα αρχίσει μέσα στο 2016 ή 2017.
Συμφωνία αξίας 1.2 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε η Noble Energy, σύμφωνα με την οποία θα τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο την μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, διάρκειας 20 ετών.

Σύμφωνα με το Reuters, οι Ισραηλινοί θα δώσουν μέχρι 0.17 tcf (τρισ. κυβικά πόδια) αερίου για ηλεκτροπαραγωγό σταθμό που σχεδιάζεται κοντά στην πόλη Τζενίν.

Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία που ολοκληρώθηκε για το κοίτασμα Λεβιάθαν, το οποίο βρίσκεται ωστόσο σε πολύ πιο προχωρημένο στάδιο παραγωγής από ό,τι το κυπριακό τεμάχιο Αφροδίτη. Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί επιτυχία για την Noble, ενώ σημαντικές θα είναι και οι γεωπολιτικές προεκτάσεις της συμφωνίας, αφού Ισραήλ και Παλαιστινιακές αρχές είναι πλέον και επίσημα «συνέταιροι» στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων.

Σύμφωνα με την Delek, η οποία κατέχει το 22.67% των δικαιωμάτων στο κοίτασμα, η παραγωγή από το Λεβιάθαν θα αρχίσει μέσα στο 2016 ή 2017 και η συμφωνία αφορά περίπου στο 9% του συνολικού αποδεδειγμένου όγκου του κοιτάσματος, που βρίσκεται κοντά στα 18 tcf.

Ο Γιτζάκ Τσούβα σχολίασε τη συμφωνία λέγοντας πως “η οικονομική συνεργασία όπως στην συμφωνία που συμφωνήθηκε σήμερα (χτες) θα οδηγήσει σε ευρωστία και ανάπτυξη και θα συμβάλει στην δημιουργία αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης μεταξύ των ισραηλινών και των παλαιστινίων, και θα θέσει τις βάσεις για ειρήνη”.

Από πλευράς της Noble, πάντως, δηλώνουν πως έπονται επιπλέον συμφωνίες, τόσο για την εγχώρια κατανάλωση του Ισραήλ, όσο και για εξαγωγές, σε μια χρονική στιγμή όπου η μετοχή της εταιρείας δέχεται σημαντικές πιέσεις.

Η συμφωνία, πάντως, θέτει ερωτήματα και για την διαχείριση της οποίας τυγχάνουν και τα κυπριακά κοιτάσματα. Ενώ η ενδιάμεση λύση ακόμα “βασανίζεται” μεταξύ αποφάσεων και ανάκλησης αποφάσεων, την ίδια ώρα διαφαίνεται πως οι Παλαιστίνιοι είναι σε θέση να ολοκληρώσουν συμφωνίες με τους μεγαλύτερους τους εχθρούς με σκοπό το αμοιβαίο όφελος.

Η “συμμαχία” που αναπτύσσεται με το Ισραήλ θα μπορούσε να βάλει την Κύπρο σε μια παρόμοια πορεία, ιδίως αν τα ταμπού που αφορούν στον τρόπο εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, μπορούν να ξεπεραστούν.

Πηγή: kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου