Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

ΟΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΞΕΣΠΟΥΝ

Λευκωσία: Επαναφέρουν το θέμα για νομική κατοχύρωση δικαιώματος στη συμβίωση οι ΛΟΑΤ (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφισεξουαλικοί και τρανσέξουαλ) με την Accept Κύπρου να παίρνει αφορμή από τη χθεσινή διεθνή ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να κάνει λόγο για «εμπόδια», τα οποία κρατικοί και όχι μόνο αξιωματούχοι προβάλλουν για να μην ικανοποιηθεί το αίτημά τους.

Εδώ και τέσσερα χρόνια, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Accept- ΛΟΑΤ Κύπρου, το θέμα παραμένει στάσιμο και αυτό οφείλεται στην προκατάληψη και την ομοφοβία που διακατέχει κοινωνία και Πολιτεία στην Κύπρο. 

 «Δυστυχώς οι περισσότεροι κρατικοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το θέμα είτε ως δευτερεύον είτε ως «ανάρμοστο» πάντα με βάση τις δικές τους προσωπικές πεποιθήσεις και φοβίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι «το να συζητάμε το 2013 κατά πόσο δύο ομοφυλόφιλα άτομα έχουν δικαίωμα στο προτεινόμενο σύμφωνο συμβίωσης για να μπορούν να συνυπάρχουν, να δημιουργούν και να εξελίσσονται με τον επιλεγμένο σύντροφο της ζωής τους είναι τουλάχιστον θλιβερό και παράδοξο και θυμίζει σε νοοτροπία τις εποχές που οι γυναίκες προσπαθούσαν πείσουν την κοινωνία πως και αυτές έχουν δικαιώματα». 
 
Για την Accept, «η διεκδίκηση του συμφώνου συμβίωσης είναι ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που αξιώνει από το Κυπριακό κράτος αφού εκεί διακυβεύονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα». Άρνηση της «ισότιμης αστικής αναγνώρισης των ομόφυλων σχέσεων από την Πολιτεία», τονίζεται, «εμποδίζει την εξάσκηση ενός ολόκληρου φάσματος άλλων δικαιωμάτων όπως τα δικαιώματα στη στέγαση και την κοινωνική ασφάλιση και στιγματίζει τις ομόφυλες σεξουαλικές σχέσεις, έτσι ώστε να δημιουργούνται διακρίσεις και άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των ΛΟΑΤ». 

«Και ας είμαστε ειλικρινείς», προστίθεται χαρακτηριστικά, «το να έχουν τα ΛΟΑΤ άτομα νομικό δικαίωμα στη συμβίωση επηρεάζει τον οποιοδήποτε, όσο θα τον επηρέαζε η επιλογή του γείτονά του για το χρώμα που θα έχει ο τοίχος στο μπάνιο του». Τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, των λεσβιών, των αμφισεξουαλικών και των τρανς προσώπων, καταλήγει η ανακοίνωση, «δεν είναι ειδικά ή ξεχωριστά. Είναι απλά ανθρώπινα δικαιώματα και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οικουμενικά και μη διαπραγματεύσιμα».

Πηγή: http://showtime-cy.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου