Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

"Όχι" της ΕΕ στην αντισύλληψη και στις εκτρώσεις

Με 334 ψήφους υπέρ και 327 κατά η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου απέρριψε την έκθεση της Πορτογαλίδας Σοσιαλίστριας ευρωβουλευτή Εντίν Εστρέλα, με την οποία επιχειρούνταν η καθιέρωση του δικαιώματος επιλογής των γυναικών στην αντισύλληψη και στις εκτρώσεις.

Με την έκθεση αυτή, που θα έπρεπε να εξετασθεί από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον περασμένο Οκτώβριο αλλά η συζήτηση της αναβλήθηκε, εξαιτίας του μπαράζ «επιθέσεων» από Χριστιανοδημοκράτες, ευρωσκεπτικιστές και ακροδεξιά στην Ευρώπη, υποστηρίζονταν "μια σεξουαλικότητα υπεύθυνη, ικανοποιητική και ασφαλή και η ελευθερία των ανθρώπων να επιλέξουν να αποκτήσουν παιδιά εφόσον το επιθυμούν.

Στην αρχική της μορφή η έκθεση Εστρελα προέβλεπε ότι, γυναίκες και άνδρες στην Ευρώπη, να μπορούν να επιλέξουν ασφαλείς μεθόδους ρύθμισης της γονιμότητας, με δυνατότητα πρόσβασης των ζευγαριών σε κατάλληλες υπηρεσίες υγείας, προκειμένου να αποκτήσουν υγιή παιδιά.

Ωστόσο οι ευρωβουλευτές προτίμησαν ένα εναλλακτικό κείμενο που προτάθηκε από το ΕΛΚ (κεντροδεξιά) και ECR (συντηρητικοί), με το οποίο υποστηρίζεται ότι οι εθνικές αρχές έχουν τον τελικό λόγο σε ζητήματα όπως είναι οι εκτρώσεις και η αντισύλληψη.

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας η εισηγήτρια δήλωσε ότι "ο σκοταδισμός επικράτησε στην Ευρώπη του 2013" και απαίτησε να απαληφθεί το όνομα της από το αναμορφωμένο κείμενο που εγκρίθηκε.

Είναι μια μαύρη μέρα για την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων , δήλωσε η Βελγίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής Βερονίκ ντε Κεγιέρ ενώ στον αντίποδα, ο Γάλλος ακροδεξιός ευρωβουλευτής Μπρούνο Γκολνιστς υποστήριξε ότι «Η αποτρόπαια έκθεση Εστρελα καταποντίστηκε.

Πηγή: http://ikypros.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου