Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Κατηγορίες σε βάρος 255 προσώπων για διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος 255 προσώπων, περιλαμβανομένων και επτά ξένων πολιτών, για τη συμμετοχή τους στο κύμα των βίαιων, αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συγκλόνισαν την πόλη τον προηγούμενο Ιούνιο.

Οι άνθρωποι αυτοί κατηγορούνται για μια σειρά αδικήματα, μεταξύ αυτών παραβιάσεις του δικαιώματος της συνάθροισης, την πρόκληση υλικών ζημιών σε ιδιωτική περιουσία ή σε χώρους λατρείας, τον τραυματισμό μελών των δυνάμεων ασφαλείας και κλοπές, όπως διευκρίνισε η εισαγγελία σε ανακοίνωσή της.

Ανάμεσα στα άλλα οι 255 κατηγορούνται για τη διάρρηξη του τεμένους του Ντολμαμπαχτσέ στις ακτές του Βοσπόρου, κοντά στο γραφείο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν είχε καταγγείλει τότε ότι δεκάδες άνθρωποι, που αναζήτησαν καταφύγιο στο τέμενος για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, μπήκαν στο χώρο λατρείας με τα παπούτσια τους, ενώ ήπιαν και μπίρα.

Όταν είχε ερωτηθεί σχετικά ο ιμάμης του τεμένους διέψευσε τον τούρκο πρωθυπουργό, διαβεβαιώνοντας ότι κανένας από τους εισβολείς δεν κατανάλωσε αλκοόλ, μια πράξη που θεωρείται ιερόσυλη από τους μουσουλμάνους. Προς το παρόν δεν έχει οριστεί δικάσιμος για τους 255 κατηγορούμενους. Άλλες δίκες που συνδέονται με τις διαδηλώσεις αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει, κυρίως εναντίον αστυνομικών που κατηγορούνται ότι προκάλεσαν τον θάνατο διαδηλωτών.

Ένας αστυνομικός δικάζεται από το Σεπτέμβριο στην Άγκυρα με την κατηγορία ότι πυροβόλησε και σκότωσε έναν εργάτη 26 ετών την 1η Ιουνίου στη διάρκεια μιας διαδήλωσης στην τουρκική πρωτεύουσα.

Στο Τσανάκαλε ένας εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί ποινή φυλάκισης δύο ετών σε έναν έφηβο 13 ετών που κατηγορείται ότι έγραψε συνθήματα κατά της κυβέρνησης και της αστυνομίας σε έναν δρόμο, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Ραντικάλ.

Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, πολλές χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν από την αστυνομία στη διάρκεια των διαδηλώσεων του Ιουνίου, στις οποίες πήραν μέρος περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε σχεδόν 100 τουρκικές πόλεις τις τρεις πρώτες εβδομάδες του μήνα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου