Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Κρίθηκε παράνομη η ομοφυλοφιλία στην Ινδία

Το Εθνικό Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας έκρινε παράνομη την ομοφυλοφιλία καθώς ανέτρεψε απόφαση του 2009 κατώτερου δικαστηρίου που αποποινικοποιούσε την σεξουαλική πράξη μεταξύ ομοφυλόφιλων. 

Η απόφαση αυτή θεωρείται ισχυρό πλήγμα εναντίον των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι μόνο η ινδική κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει τον σχετικό νόμο κι αποφάνθηκε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της πρωτεύουσας υπερέβη τις εξουσίες του με την έκδοση της σχετικής απόφασης πριν από τέσσερα χρόνια.

"Δεν πρόκειται για μία οπισθοδρομική απόφαση. Όλες οι κοινότητες--μουσουλμάνοι, χριστιανοί, η πλειονότητα των ινδουιστών--είχαν προσφύγει κατά της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της πρωτεύουσας", δήλωσε μετά την απόφαση στους δημοσιογράφους έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου δικηγόρος που εκπροσωπεί μία μουσουλμανική φιλανθρωπική οργάνωση

Το Αρθρο 377 του ινδικού ποινικού κώδικα απαγορεύει "το σεξ ενάντια στον φυσικό τρόπο", κάτι που θεωρείται ευρέως ότι αναφέρεται στο ομοφυλοφιλικό σεξ και τιμωρείται με δεκαετή ποινή κάθειρξης. Ο νόμος αυτός ισχύει εδώ και 148 χρόνια, από την εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας.

Η απόφαση του Εθνικού Ανώτατου Δικαστηρίου προκάλεσε έκπληξη στους ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων που ανέμεναν ότι το δικαστήριο θα επικύρωνε την απόφαση-ορόσημο του 2009.

Όπως επισημαίνει το BBC, πολλές πολιτικές, κοινωνικές και θρησκευτικές οργανώσεις είχαν προσφύγει στο Εθνικό Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας την επαναφορά του νόμου ύστερα από τη δικαστική απόφαση του 2009.

Στην απόφαση του 2009, το Ανώτατο Δικαστήριο της πρωτεύουσας Νέο Δελχί περιέγραφε το επίμαχο Αρθρο 377 ως μεροληπτικό κι ανέφερε ότι το ομοφυλοφιλικό σεξ μεταξύ συναινούντων ενηλίκων δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως έγκλημα.

Το BBC σχολιάζει ότι την απόφαση είχε χαιρετίσει η ινδική κοινότητα των ομοφυλοφίλων που θεώρησε ότι χάρις σε αυτήν θα έχει προστασία απέναντι στις διώξεις και την παρενόχληση.

Ωστόσο, βρήκε έντονα αντίθετες θρησκευτικές οργανώσεις και κυρίως τους ηγέτες της ινδικής μουσουλμανικής και της χριστιανικής κοινότητας. 

Source: http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου