Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Ωράριο 7ήμερης βάσης για λιανικά καταστήματα και το 2014 – Θυσιάζονται οι Κυριακές στον βωμό 3.000 προσλήψεων

- Πρόθεση κυβέρνησης να ανανεώσει το διάταγμα για διευρυμένο ωράριο παρά τις αντιδράσεις
- Γ.Γ. ΠΟΒΕΚ: η Κυριακή είναι η αγία τράπεζα επί της οποίας η κυβέρνηση δεν πρέπει να πατά
- Πρόταση ΠΟΒΕΚ να μένουν ανοιχτά τα καταστήματα 6 Κυριακές τον χρόνο
- Η Ομοσπονδία ζητά να τηρηθεί η ισχύουσα νομοθεσία για το ωράριο στις τουριστικές περιοχές


Στην ανανέωση του διατάγματος γα διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής αγοράς προσανατολίζεται η κυβέρνηση, δίνοντας έγκριση στην Υπουργό Εργασίας Ζ. Αιμιλιανίδου να προωθήσει τη συγκεκριμένη απόφαση.

Κι αυτό, παρά τις αντιδράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και της ΠΟΒΕΚ, με την τελευταία να ζητά παύση της εξουσίας της Υπουργού στην έκδοση διαταγμάτων και συγχρόνως να παραπεμφθεί το θέμα στη Βουλή.

Ωστόσο, στο τελευταίο κυβερνητικό πακέτο μέτρων κατά της ανεργίας περιλαμβάνονται δύο σχέδια που αφορούν τη στήριξη της εργοδότησης στο λιανικό εμπόριο με τις περίπου 3.000 προσλήψεις ανέργων, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, να προδικάζουν τη διατήρηση του μέτρου και για το 2014.

Χθες, η κ. Αιμιλιανίδου είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΟΒΕΚ, με την Ομοσπονδία να εκφράζει την αντίθεσή της στην εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου, παραθέτοντας στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία 46 περίπτερα έκλεισαν μετά την εφαρμογή του διατάγματος.

Η ΠΟΒΕΚ κάλεσε την κ. Αιμιλιανίδου να επιστρέψει στην εφαρμογή της νομοθεσίας περί λειτουργίας των καταστημάτων και εισηγήθηκε να υπάρχει χωριστό ωράριο μόνο για ειδικά καταστήματα, τα οποία θα διαθέτουν αυστηρό κατάλογο προϊόντων.

Επιπλέον, η ΠΟΒΕΚ εξέφρασε την αντίθεσή της με τη λειτουργία των καταστημάτων κάθε Κυριακή, αντιπροτείνοντας όπως αυτά λειτουργούν έξι Κυριακές τον χρόνο, 4 Κυριακές την περίοδο των Χριστουγέννων και δύο το Πάσχα.
Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Γ.Γ. της ΠΟΒΕΚ Στέφανου Κουρσάρη για την Κυριακή ως «αγία τράπεζα επί της οποίας η κυβέρνηση δεν πρέπει να πατά».

Όσον αφορά τα καταστήματα στις τουριστικές περιοχές, η ΠΟΒΕΚ πρότεινε το ζήτημα να ρυθμιστεί με βάση τη σχετική νομοθεσία και μόνο για τα καταστήματα μέχρι 250 τ.μ.

Να σημειωθεί πως το διάταγμα για το διευρυμένο ωράριο στις τουριστικές περιοχές έληξε τον Νοέμβριο και μέχρι το τέλος Δεκέμβρη ισχύει τα εορταστικό ωράριο, που δίνει τη δυνατότητα στους καταστηματάρχες να μένουν ανοιχτοί καθ’ όλη την εβδομάδα.

Ενάντια στο διευρυμένο ωράριο τάσσονται και οι συντεχνίες, θέση την οποία εξέφρασαν στην Υπουργό κατά τη συνάντηση που είχαν χθες μαζί της.

Source : www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου