Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

$150 δισ. η αξία του πετρελαίου - $65 δισ. το μερίδιο της Κύπρου

Τα λεπτομερή τρισδιάστατα σεισμογραφικά δεδομένα δείχνουν κοιτάσματα πετρελαίου, που φθάνουν σχεδόν το 1,5 δισεκατομμύριο βαρέλια (για την ακρίβεια 1.496 εκατ.) στο τεμάχιο «12» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Αυτό ανακοίνωσε χθες το απόγευμα η Noble Energy στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις αποκλειστικές πληροφορίες που δημοσίευσε χθες ο «Φ», παρουσιάζοντας στους αναλυτές των μεγαλύτερων τραπεζικών και επενδυτικών οίκων του κόσμου, με πρωτοφανή για τέτοιες παρουσιάσεις ακρίβεια, τα όσα αφορούν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στο «12». Άλλη τόση ποσότητα πετρελαίου βρίσκεται κάτω από το ισραηλινό Λεβιάθαν.

Η Noble, χαρακτηρίζει τις ποσότητες αυτές ως «ακαθάριστα χωρίς κίνδυνο μέσα αποθέματα». Πρόκειται για «Μεσοζωικό» πετρέλαιο, που ερμηνεύεται ως πολύ καλής ποιότητας.

Με μέση τιμή $100 ανά βαρέλι, αυτό σημαίνει συνολική αξία πετρελαίου της τάξης των 150 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα δικαιώματα της Κύπρου αναιρουμένων των δαπανών εξόρυξης και εκμετάλλευσης, είναι με συντηρητικούς υπολογισμούς της τάξης των 65 δισ. δολαρίων.

- Source : http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου