Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Κυπριακό: Τα 4 σενάρια Ντάουνερ και η ανησυχία των Ηνωμένων Εθνών

- Εναλλακτικές εκδοχές για επίτευξη συμφωνίας και επανέναρξη συνομιλιών υπέβαλε ο Ντάουνερ σε Αναστασιάδη – Έρογλου
- Υπό τις περιστάσεις μόνο ένα σενάριο φαίνεται «να περπατάει»
- Η πολιτική κρίση στην Τουρκία βάζει φρένο και στο Κυπριακό
- Αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Άγκυρα, δεν αναμένει ουσιαστικές εξελίξεις ο διεθνής παράγοντας
- Γραπτή αναφορά για αδιέξοδο στο κοινό ανακοινωθέν ζήτησε ο Μπαν Κι Μουν

Τέσσερα σενάρια έχει υποβάλει ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών.

Τα σενάρια που βρίσκονται ενώπιον της ε/κ και τ/κ πλευράς συνοπτικά ορίζονται ως εξής:

1. Να σταλεί επιστολή από τον Μπαν Κι Μουν σε Αναστασιάδη και Έρογλου με την οποία να τους καλεί σε συνάντηση μαζί του, γεγονός το οποίο θα σηματοδοτεί και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Το ενδεχόμενο αυτό απορρίπτεται μέχρι στιγμής από την κυπριακή κυβέρνηση, καθότι θεωρείται πως δεν είναι αυτός ο αρμόδιος ρόλος του Γ.Γ. και των Ηνωμένων Εθνών.

2. Να εκδοθεί ένα ευσύνοπτο σε έκταση κοινό ανακοινωθέν, με πιο γενικές αναφορές, εκδοχή που υπό τις δεδομένες συνθήκες φαίνεται επικρατέστερο των υπόλοιπων τριών.

3. Να εκδοθεί ένα διευρυμένο κοινό ανακοινωθέν, με περισσότερες λεπτομέρειες, το οποίο είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί αντιμέτωπο με την άρνηση της τ/κ πλευράς, ή να περιέχει ασάφειες όσον αφορά διατυπώσεις που θα επιχειρούν να ικανοποιήσουν και τις δύο πλευρές.

4. Να επαναρχίσουν οι συνομιλίες χωρίς κοινό ανακοινωθέν, ενδεχόμενο το οποίο απορρίπτεται από την ε/κ πλευρά, ενώ προωθείται εντόνως από τα Κατεχόμενα.

Στο μεταξύ, η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της Τουρκίας επηρεάζουν και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, με τον διεθνή παράγοντα να εμφανίζεται σίγουρος πως αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Άγκυρα, δεν αναμένονται ουσιαστικές εξελίξεις όσον αφορά τις συνομιλίες Ε/κ και Τ/κ ούτε και ουσιαστική παρέμβαση της Τουρκίας.

Αυτή την ανησυχία εξέφρασε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την περασμένη Τετάρτη, εκφράζοντας την πεποίθησή του πως οι σχεδιασμοί του ΟΗΕ όσον αφορά το Κυπριακό φρενάρονται όσο επικρατεί αστάθεια στην Άγκυρα. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι η Τουρκία ουσιαστικά έχει εισέλθει σε προεκλογική εκστρατεία λόγω των δημοτικών εκλογών που θα λάβουν χώρα τον Μάρτιο, οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι πολύ πιθανόν να μετατεθούν χρονικά.

Παράλληλα, μέχρι την τηλεφωνική επαφή με Αναστασιάδη, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ είχε την εντύπωση ότι το κοινό ανακοινωθέν ήταν ζήτημα ωρών, εικόνα που του είχε παρουσιάσει ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, σε τηλεφώνημά του προς τον κ. Μπαν, λίγες ώρες αφότου είχε συναντηθεί τον Ντερβίς Έρογλου και τον Αλεξάντερ Ντάουνερ στα κατεχόμενα, ισχυριζόμενος ότι η τουρκική πλευρά είχε δεχθεί όλα τα αιτήματα των Ελληνοκυπρίων.

Πλέον ο Μπαν Κι Μουν φαίνεται να έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του γραπτή αναφορά για το αδιέξοδο στις προσπάθειες να υπάρξει συμφωνία για κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη-Έρογλου, το οποίο θα σηματοδοτήσει την επανάληψη των συνομιλιών για λύση στο Κυπριακό.

Source : www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου