Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Η Άγκυρα αποχαιρετά τον Κληρίδη

Για πρώτη φορά, η τουρκική κυβέρνηση στέλνει συλλυπητήρια στην Λευκωσία εξαιτίας του θανάτου ενός ιστορικού στελέχους της ελληνοκυπριακής ηγεσίας. Η τουρκική πλευρά εκφράζει την θλίψη της για τον θάνατο του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ανακοινωθέν του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Άγκυρα εκφράζει την θλίψη της για τον θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, ανέλαβε σημαντικά καθήκοντα σε κρίσιμες περιόδους. Η τουρκική πλευρά επισημάνει ότι ο Γ. Κληρίδης περνά στην ιστορία ως ένας ηγέτης, ο οποίος παρείχε υπηρεσίες στην ελληνοκυπριακή κοινότητα για πολλά χρόνια.

Στο τουρκικό ανακοινωθέν υπογραμμίζονται τα εξής: «Ξεκινώντας από το 1968, ο Κληρίδης ανέλαβε σημαντικό ρόλο μαζί με τον ιδρυτή της ΤΔΒΚ αείμνηστο Ραούφ Ντενκτάς για την λύση του Κυπριακού. Ο ίδιος συμμετείχε στις συνομιλίες για την λύση. Το γεγονός ότι ο ίδιος απεβίωσε δίχως να δει την λύση, η οποία παραμένει αιωρούμενη μετά την απόρριψη του Σχεδίου Αννάν, είναι ένα μια λυπητερή εξέλιξη».

Η είδηση του θανάτου του πρώην προέδρου κάνει τον γύρω των τουρκικών μέσων ενημέρωσης. Στην πλειοψηφία τους, οι Τούρκοι δημοσιογράφοι και αναλυτές «αποχαιρετούν» με τα καλύτερα λόγια τον τέως πρόεδρο. Οι Τούρκοι αναλυτές επισημάνουν ότι τις τελευταίες δεκαετίες, ο Κληρίδης ξεχώρισε με το φιλελεύθερο προφίλ του.

Καλά λόγια, συναισθηματικά φορτισμένα, έχουν να εκφράσουν και οι Τουρκοκύπριοι για τον Κληρίδη. Από το βράδυ της Παρασκευής, οι Τουρκοκύπριοι τονίζουν ότι ο θάνατος του Κληρίδη την ημέρα της επετείου της ίδρυσης της «ΤΔΒΚ» αποτελεί ένα «παιχνίδι της μοίρας». Η πλειοψηφία των τ/κ αναλύσεων αναφέρει ότι ο Κληρίδης ήταν ένας ηγέτης, ο οποίος προσδοκούσε την λύση του Κυπριακού.

Source : www.kathimrini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου