Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Γλαύκου Κληρίδη

Εκτίθεται από τις 9 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα σήμερα, σε λαϊκό προσκύνημα, στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας, η σορός του αείμνηστου πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος απεβίωσε την Παρασκευή, σε ηλικία 94 ετών.

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δημόσιο πένθος έχει κηρυχθεί από τις 16 έως τις 19 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια και τα σχολεία θα κυματίζουν μεσίστιες. Η ημέρα της κηδείας αύριο κηρύχθηκε δημόσια αργία.

Επιτροπή του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, αποφάσισε χθες να ανοιχθεί σήμερα Βιβλίο Συλλυπητηρίων στη νέα αίθουσα εκδηλώσεων του Προεδρικού Μεγάρου. Το Βιβλίο Συλλυπητηρίων θα υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, τους Αρχηγούς των ξένων διπλωματικών αποστολών και τους πολιτειακούς αξιωματούχους.

Στις 10 το πρωί, το Βιβλίο Συλλυπητηρίων θα υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Μετά την υπογραφή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι Υπουργοί θα μεταβούν στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας, όπου θα εκτίθεται η σορός του αποβιώσαντος πρώην Προέδρου για λαϊκό προσκύνημα. Του προσκυνήματος θα προηγηθεί τρισάγιο.

Το Βιβλίο Συλλυπητηρίων θα είναι ανοικτό για τους πολιτειακούς αξιωματούχους από τις 10.30 πμ μέχρι τις 12 μ, ενώ για το διπλωματικό σώμα από τις 12μ μέχρι τις 3μμ.

Της Εξοδίου Ακολουθίας αύριο θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ πλαισιούμενος από μέλη της Ιεράς Συνόδου, στις 11πμ, από τον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας.

Τον επικήδειο θα εκφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.
Η ταφή θα γίνει στον οικογενειακό τάφο του εκλιπόντος, στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης.

Στην κηδεία θα παραστούν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Επιθυμία της οικογένειας του εκλιπόντος είναι όπως αντί στεφάνων κατατίθενται εισφορές για τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ).

Με λουλούδια και κεριά τίμησαν στο ΔΗΣΥ Λ/σου τη μνήμη Κληρίδη

Ανάβοντας κεριά και αφήνοντας λουλούδια, μπροστά από μια μεγάλη φωτογραφία του Γλαύκου Κληρίδη, που τοποθετήθηκε έξω από τα Επαρχιακά Γραφεία του ΔΗΣΥ Λεμεσού, φίλοι, οπαδοί και απλός κόσμος, απέτισαν την Κυριακή το βράδυ φόρο τιμής στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής του ΔΗΣΥ Λεμεσού, Νίκος Σύκας, ανέφερε ότι όπως λιτός και ταπεινός ήταν ο ίδιος ο Γλαύκος Κληρίδης, έτσι λιτά και ταπεινά, η Επαρχιακή Επιτροπή τιμά τη μνήμη του.

"Ο Γλαύκος Κληρίδης, πέρα από πολιτικός μας πατέρας, ήταν και παραμένει το παράδειγμα πολλών και ειδικά των νέων, ως ένας άνθρωπος απλός και ταπεινός, αδιάφθορος, έντιμος και ειλικρινής, αρετές τις οποίες αυτή την περίοδο τις χρειαζόμαστε", συμπλήρωσε.

Φόρο τιμής απέτισε το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου απέτισε φόρο τιμής στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος απεβίωσε την Παρασκευή.

Σε έκτακτη συνεδρία, αφού τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι επικεφαλής των δημοτικών ομάδων εξήραν τη μεγάλη προσφορά του Γλαύκου Κληρίδη προς την Κύπρο και τον Ελληνισμό γενικότερα, καθώς και τις αρετές που συνόψισε στη μακρά του πορεία ως πολιτικός, ως ηγέτης και ως άνθρωπος, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Δήμου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίας αποφάσισε όπως οι σημαίες στο Δημοτικό Μέγαρο Πάφου και τα υπόλοιπα δημοτικά κτίρια κυματίζουν μεσίστιες, μέχρι την Τρίτη, την ημέρα της κηδείας.

Αποφασίστηκε επίσης, όπως αντιπροσωπεία του Δήμου Πάφου, παραστεί στην εξόδιο ακολουθία.

Απόφαση λήφθηκε επίσης για ακύρωση ή αναβολή όλων των εκδηλώσεων του Δήμου που προγραμματίστηκαν μέχρι το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι και την ημέρα της κηδείας.

Αποφασίστηκε ακόμα όπως το όνομα του Γλαύκου Κληρίδη δοθεί σε σημαντικό δρόμο ή πλατεία της πόλης, ενώ η διαχειριστική επιτροπή του Δήμου Πάφου θα επεξεργαστεί τις επόμενες ημέρες πρόταση για άλλες ενέργειες και δράσεις, εις μνήμη του Γλαύκου Κληρίδη ώστε να ληφθεί απόφαση από την ολομέλεια σε προσεχή συνεδρία.

Ο Δήμαρχος Πάφου, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, είπε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης αγάπησε την Πάφο και ότι επί προεδρίας του έγιναν σημαντικά έργα τόσο στην πόλη της Πάφου, όσο και στην επαρχία.

Θλίψη για το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη εξέφρασαν και οι δήμαρχοι Γεροσκήπου, Πέγειας και Πόλης Χρυσοχούς, Μάκης Παυλίδης, Νεόφυτος Ακουρσιώτης και Άγγελος Οδυσσέως, αντίστοιχα, οι οποίοι ανέφεραν πως σε συνεδρίες των δημοτικών τους συμβουλίων θα ληφθούν αποφάσεις για την απόδοση τιμών στον Γλαύκο Κληρίδη.

Βροχή τα συλλυπητήρια
Michael Leigh : Πραγματικός πολιτικός ο Γ. Κληρίδης
Ως έναν πραγματικό πολιτικό και εξαιρετικό άνθρωπο χαρακτήρισε ο πρώην Γενικός Διευθυντής στην Κομισιόν, Michael Leigh τον πρώην Πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Leigh, ο οποίος διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης για την Διεύρυνση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε ένας «εξαιρετικός άνθρωπος, ένας πραγματικός πολιτικός».

Ντάουνινγκ Στριτ: Εξαιρετική η συμβολή Κληρίδη στην πατρίδα του
Εξαιρετική υπήρξε η συμβολή του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη προς την πατρίδα του την Κύπρο, υπογράμμισε Εκπρόσωπος του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τον κυπριακό λαό για το θάνατο του πρώην Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη, προσθέτοντας ότι «οι σκέψεις μας είναι με την οικογένεια και τους φίλους του».

«Ο Πρόεδρος Κληρίδης ήταν ένας σεβαστός και διακεκριμένος πολιτικός. Η συμβολή του προς την Κύπρο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του υπήρξε εξαιρετική και ο ίδιος αποτελεί παράδειγμα θάρρους, σοφίας και ευπρέπειας», πρόσθεσε.

Ο Εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στη συμβολή του Γλαύκου Κληρίδη στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου, λέγοντας ότι «αγωνίστηκε με την Royal Air Force για να απαλλαγεί η Ευρώπη από το φασισμό».

Βαθειά θλίψη εκφράζουν οι όπου γης Έλληνες Κύπριοι Απόδημοι Τη βαθειά τους θλίψη εκφράζουν οι όπου γης Έλληνες Κύπριοι Απόδημοι για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, διαβιβάζοντας με σχετική ανακοίνωσή τους τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
"Η Κύπρος", δηλώνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), "έχει χάσει ένα άξιο τέκνο της, έναν πολιτικό που θα πρέπει να καθοδηγεί τις νεώτερες γενιές".

Στην ανακοίνωσή της, η ΠΟΜΑΚ αναγνωρίζει ότι "ο Γλαύκος Κληρίδης πάντοτε έδειχνε με ιδιαίτερη ευαισθησία το ενδιαφέρον του για τα προβλήματα των Αποδήμων, πολλά εκ των οποίων είχαν επιλυθεί επι δικής του Προεδρίας".

"Ο Γλαύκος Κληρίδης", τονίζει η ΠΟΜΑΚ, "υπήρξε ένας μεγάλος ηγέτης, με μεγάλη πολιτική διορατικότητα και το κύρος του αναγνωρίζεται από όλους, ακόμη και από πολιτικούς του αντιπάλους".

"Είναι ο άνθρωπος", συνεχίζει η ανακοίνωση, "που έχει συνδέσει το όνομά του με όλους τους αγώνες της Κύπρου, από την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα του 1955 - 1959 μέχρι σήμερα, καταγράφοντας ο ίδιος ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας της Κύπρου".

Source : www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου