Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Σβήνουν από την πείνα τα ζώα στα καταφύγια

Πολύ δύσκολος έχει καταστεί ο αγώνας για φροντίδα λιμοκτονούντων ζώων στα Καταφύγια Αδέσποτων Ζώων, αφού στις μέρες μας πληθαίνουν και οι άνθρωποι που πεινούν. 

Ωστόσο, για την τραγική κατάσταση που βρίσκονται σήμερα χιλιάδες αδέσποτα σκυλιά και γατιά στην Κύπρο δεν έφταιξε μόνο η οικονομική κρίση. Καταφύγια ζώων είχαν αρχίσει να συστήνονται και πριν από την κρίση. Η κοινωνία μας δεν εμπέδωσε ότι η απόκτηση κατοικίδιου συνεπάγεται ευθύνες, γιατί είναι σαν να προστίθεται στην οικογένεια ακόμα ένα μέλος, που έχει δικαιώματα στη ζωή και τη φροντίδα. Δεν είναι παιχνίδι, για να το πετάξουμε όταν το βαρεθούμε. Εάν έλειπαν και τα Καταφύγια Ζώων, χιλιάδες σκύλοι και γάτοι θα λιμοκτονούσαν από χρόνια στο νησί μας.

Αυτές οι επισημάνσεις από τον υπεύθυνο του Κέντρου Φιλοξενίας Αδέσποτων Ζώων των Δήμων Λάρνακας και Αραδίππου, Χρίστου Κάρουλλα, προκαλούν προβληματισμό.

Το Καταφύγιο βρίσκεται στην Κτηνοτροφική Περιοχή του Δήμου της Αραδίππου και φιλοξενεί πέραν των 150 σκύλων, καθώς και εκατοντάδες γάτους. Μικρότερος αριθμός ζώων φιλοξενείται από τον Δήμο Αραδίππου σε άλλο καταφύγιο.

Σύμφωνα με τον κ. Κάρουλλα, η επιβίωση των Καταφυγίων Αδέσποτων Ζώων στο νησί μας ανέκαθεν ήταν δύσκολη υπόθεση. Στις μέρες μας όμως, ένεκα της κρίσης, αντιμετωπίζονται ανυπέρβλητες δυσκολίες. Το κονδύλι των δημαρχείων και των κοινοτικών Αρχών, που πάντοτε ήταν μικρό για τα υποστατικά αυτά, κατέστη ακόμη μικρότερο. Ούτως ή άλλως το κράτος ελάχιστα κονδύλια διέθετε για τη στήριξη τέτοιων χώρων και ουδόλως καλύπτονταν οι ανάγκες τους.

Βουτηγμένο στα χρέη και την απόγνωση, το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων στην Αραδίππου χρειάζεται κατά μέσο όρο 6.000 ευρώ το μήνα σε τροφές και άλλα χρειώδη για την επιβίωση των φιλοξενούμενων ζώων. Τα έσοδα του από χορηγίες που λαμβάνει είναι μόλις 5.000 ευρώ το χρόνο.

- Source : http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου