Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟΥ 2013

Ένα χρόνο μετά την δημόσια κατακραυγή σχετικά με την παράνομη αλίευση καρχαριών από ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες διαφήμιζαν δημόσια και απροκάλυπτα ως τουριστικό προϊόν την αλιεία καρχαριών στην Κύπρο, ο Μη Κυβερνητικός Οργανισμός (ΜΚΟ) Νηρέας καταγγέλλει την συνεχεία της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Όπως αναφέρει ο Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, το καλοκαίρι του 2012 φωτογραφίες από παράνομη αλιεία καρχαριών ως τουριστική δραστηριότητα έκαναν τον γύρο του διαδικτύου και των ΜΜΕ, εξαγριώνοντας λάτρεις της θάλασσας τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. 

Το Υπουργείο Γεωργίας στην τότε απάντηση του στο θέμα της παράνομης αλίευσης καρχαριών είχε επισημάνει ότι το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών (ΤΑΘΕ) θα ανέλαβε τη διερεύνηση των καταγγελιών και σε περίπτωση που στοιχειοθετηθούν οι καταγγελίες το ΤΑΘΕ θα προχωρήσει σε επιβολή ποινών όπως προνοεί η νομοθεσία.




Προστίθεται πως η διερεύνηση και η στοιχειοθέτηση δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ λόγω έλλειψης στοιχείων, σύμφωνα πάντα με το Τμήμα Αλιείας. Ένα χρόνο μετά, ο Νηρέας συνεχίζει και καταγγέλλει εταιρείες οι οποίες ακόμη διαφημίζουν την προσφορά κρουαζιέρων με μοναδικό σκοπό την αλιεία καρχαριών. 

Κάποιες εταιρείες διαφημίζουν την παράνομη δραστηριότητα τους στο διαδίκτυο, αγνοώντας και αψηφώντας νόμους και κανονισμούς, και φαίνεται να μην πτοούνται από την επιβολή ποινών ή πρόστιμων από τις αρμόδιες αρχές. 

Συγκεκριμένα, εταιρεία διαφημίζει «μοναδικά περιπετειώδης ταξίδια», αλλά αποφεύγει να αναφέρει ότι τα ταξίδια είναι παράνομα. Στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook) της συγκεκριμένης εταιρείας υπάρχει ολόκληρο άλμπουμ με την ονομασία «Shark Fishing» (Αλιεία Καρχαριών), με φωτογραφίες από την παράνομη δραστηριότητα (με ημερομηνίες ανάρτησης μεταξύ 3 Ιουνίου και 26 Αυγούστου 2013). 

Σε κάποιες φωτογραφίες φαίνεται ξεκάθαρα το όνομα του σκάφους καθώς και η διαφημιστική πινακίδα της εταιρείας. «Τα αποδειχτικά στοιχεία μας είναι επιεικώς προφανή και καλούμε τις αρμόδιες αρχές όπως δράσουν άμεσα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: http://showtime-cy.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου