Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Ψηφίζονται τρία εναρμονιστικά νομοσχέδια και οι 12 κανονισμοί για να αποφύγουμε τα πρόστιμα της ΕΕ

Τρία νομοσχέδια και 12 κανονισμοί που εναρμονίζουν την κυπριακή νομοθεσία με το κοινοτικό κεκτημένο σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων από τις βιομηχανικές εκπομπές και τα βιομηχανικά απόβλητα, επιχειρούν να ισορροπήσουν την κατάσταση ώστε να μην χρειαστεί να κλείσουν επιχειρήσεις και να αποφευχθεί η επιβολή προστίμου από το ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Τα νομοσχέδια και οι κανονισμοί βρίσκονται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, που ολοκλήρωσε την Παρασκευή την κατ΄ άρθρο συζήτηση. Απομένει για την ερχόμενη Παρασκευή η τοποθέτηση των κομμάτων ώστε τα νομοθετήματα να τεθούν προς ψήφιση κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής στις 12 Δεκεμβρίου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αδάμος Αδάμου δήλωσε μετά τη συνεδρία ανέφερε ότι μετά από έξι συνεδρίες της Επιτροπής Περιβάλλοντος ολοκληρώθηκε η κατ΄ άρθρο συζήτηση των τριών νομοσχέδιων και 12 κανονισμούς, που αφορούσαν κατάργηση σειράς νομοθεσιών και το συμμάζεμα τους.

Ο κ. Αδάμου πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος προσπάθησε να βρει την ισορροπία μεταξύ μιας αυστηρής οδηγίας και μιας νομοθεσίας που θα προφυλάσσει πολλές από τις 1.100 επιχειρήσεις και βιομηχανίας από κλείσιμο.

Αφού ανέφερε ότι κατά τις συνεδρίες ακούστηκαν οι απόψεις της εκτελεστικής εξουσίας και των κοινωνικών εταίρων, είπε πως την ερχόμενη Παρασκευή θα γίνουν οι τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής ώστε να ψηφιστούν τα νομοθετήματα επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε προειδοποιητική επιστολή.

Για να αποφευχθούν τα τσουχτερά πρόστιμα έχει ειδοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μην προχωρήσει στα Δικαστήρια ότι θα έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση των νομοθετημάτων μέχρι το τέλος του έτους.

Ο κ. Αδάμου εξήγησε ότι οι τρεις βασικοί πυλώνες που βασίζεται η οδηγία είναι το περιβάλλον, η ασφάλεια και η υγεία των κατοίκων και τόνισε ότι «σε αυτό τον τόπο έχουμε υποχρέωση να σταματήσουμε τα κλείνουμε τα μάτια σε πολλά πράγματα που κάνουν ζημιά στην πατρίδα μας και να ερχόμαστε να τα διορθώνουμε εκ των υστέρων».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε το γεγονός ότι η εκτελεστική εξουσία, η Επιτροπή Περιβάλλοντος και αρκετοί από τους άμεσα επηρεαζόμενους δεν αντιπαραβλήθηκαν στη φιλοσοφία ότι το περιβάλλον, η ασφάλεια και η υγεία είναι πρωταρχικές αξίες για τη ζωή των πολιτών στην Κύπρο.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι έγιναν αλλαγές, οι οποίες όμως δεν αλλοιώνουν την ουσία της στόχευσης για την προστασία του περιβάλλοντος, της ασφάλειας και της υγείας.

Διευκρίνισε ότι ο στόχος είναι να μην δούμε επιχειρήσεις να κλείνουν μέσα στο πλαίσιο της κρίσης, αλλά συνέχισε από την άλλη πρέπει και όλες οι επιχειρήσεις να έχουν κάνει την αίτηση τους και να έχουν προχωρήσουν στις βελτιώσεις που προβλέπει ο νόμος για να εξασφαλίσουν τις άδειες τους.

- Source : http://www.tothemaonline.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου