Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Δελφίνια και νυχτερίδες μακρινά ξαδέρφια!

Γενετικές ομοιότητες αποδεικνύεται ότι συνδέουν τα δελφίνια με ένα ιδιαίτερο θηλαστικό: τις νυχτερίδες!

Η πιο προφανής ομοιότητα ανάμεσα στα δύο θηλαστικά είναι η ικανότητα του ηχοεντοπισμού, που τους επιτρέπει να «σαρώνουν» τον κόσμο με τη χρήση ήχου.

Ο ηχοεντοπισμός περιλαμβάνει τη δημιουργία, τη λήψη και την επεξεργασία υπερηχητικών παλμών για τον εντοπισμό θηραμάτων ή την ανίχνευση εμποδίων.

Ερευνητές του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου εκτιμούν ότι η γενετική ομοιότητα οφείλεται στη συγκλίνουσα εξέλιξή τους, έννοια που μεταφράζεται ως ανάπτυξη κοινών χαρακτηριστικών σε ζώα με μικρή έως ανύπαρκτη σχέση μεταξύ τους.

Η συγκλίνουσα εξέλιξη δεν αφορά μόνο σεμορφολογικά χαρακτηριστικά, αλλά και σεγενετικές διαφοροποιήσεις, όπως είναι η περίπτωση δελφινιών και νυχτερίδων.

Μελετώντας και συγκρίνοντας πάνω από 2.300 γονίδια σε 22 θηλαστικά, μεταξύ των οποίων ρινοδέλφινα και διάφορα είδη νυχτερίδων, οι επιστήμονες εντόπισαν γενετικές υπογραφές που δείχνουν σύγκλιση των δύο ζώων σε σχεδόν 200 σημεία, τα οποία σχετίζονται κυρίως με την ακοή ή την κώφωση, αλλά και με την όραση.

Οι ομοιότητες δεν εντοπίστηκαν όταν η σύγκριση των δελφινιών έγιναν με είδη νυχτερίδων που δεν διαθέτουν την ικανότητα του ηχοεντοπισμού.

Στη συνέχεια , οι επιστήμονες σκοπεύουν να συγκρίνουν και άλλα κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ φαινομενικά πολύ διαφορετικών ζώων, όπως η πέψη, η κοινωνική συμπεριφορά και η εξαιρετικά αναπτυγμένη ευφυΐα.

Η πρώτη εκτίμηση των επιστημόνων αποδίδει τις κοινές γενετικές ακολουθίες σε διαφορετικούς μεταξύ τους οργανισμούς στη φυσική επιλογή.

Πηγή: http://www.econews.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου