Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Σε απόγνωση οι αγρότες χωρίς νέα δάνεια

Τα μέτρα που επιβλήθηκαν στον Συνεργατισμό ελέω Τρόικας προκαλούν πρόβλημα στην εξασφάλιση νέων δανείων από αγρότες, που παραχωρούνται αυτή την περίοδο, προκειμένου να ενοικιάσουν εκτάσεις γης για να καλλιεργήσουν σιτηρά. 

Τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα επικαλούνται τους περιορισμούς από την Κεντρική Τράπεζα και αρνούνται να κάνουν διευκολύνσεις στους αγρότες, μια πρακτική που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.

 Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι σιτοπαραγωγοί να βρίσκονται σε δύσκολη θέση, αφού αδυνατούν να πληρώνουν τους ιδιοκτήτες γης για τις εκτάσεις που προτίθενται να καλλιεργήσουν. Αγρότες που είχαν φυλάξει κάποια χρήματα για άλλους σκοπούς, υποχρεώθηκαν να τα αποσύρουν από τις τράπεζες, ενώ άλλοι που εξάντλησαν όλα τα περιθώρια που τους παρείχαν οι συνεργατικές τράπεζες εκπέμπουν κραυγή αγωνίας για το μέλλον τους.

 Κάποιοι υποστηρίζουν ότι με τα εμπόδια που συνεχώς βρίσκουν ενώπιόν τους θα οδηγηθούν σύντομα στην καταστροφή και μεγάλες εκτάσεις γης θα παραμείνουν ακαλλιέργητες. Από την άλλη οι ιδιοκτήτες γης, που με τη σειρά τους έχουν ανάγκη τα χρήματα, είναι έτοιμοι να συμβληθούν με άλλους σιτοπαραγωγούς που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τα ποσά που ζητούν. Οι ρητές απαγορευτικές οδηγίες που δόθηκαν για παροχή νέων δανείων και οι απαγορεύσεις για υπερβάσεις έχουν ως αποτέλεσμα η νέα καλλιεργητική περίοδος να βρίσκει τους αγρότες χωρίς σπόρους, αλλά και λιπάσματα, από τη στιγμή που οι έμποροι, κράτος και ιδιώτες, απαιτούν εκ των προτέρων πληρωμή. 

Πολλοί αγρότες πάντως, προειδοποιούν πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα το ποτήρι θα ξεχειλίσει και θα υπάρξουν απρόσμενα αποτελέσματα. Κάποιοι προειδοποιούν με λήψη μέτρων, και καλούν τις διευθύνσεις των Υπουργείων Οικονομικών και Γεωργίας να προβούν σε όλες τις παραστάσεις, ώστε να μην βρεθούν από τη μια ημέρα στην άλλη χωρίς εισόδημα. 

Οι σιτοπαραγωγοί ζητούν εσπευσμένα να παραχωρηθεί το συντομότερο, μέρος των εκταρικών επιδοτήσεων ως προκαταβολή, έτσι ώστε να αντεπεξέλθουν στις σημαντικές υποχρεώσεις τους, αφού θεωρείται δεδομένο ότι εξαιτίας της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται, εκτάσεις γης δεν θα καλλιεργηθούν αυτή τη χρονιά.

Πηγή: http://www.philenews.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου