Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Ο Δημήτρης Χριστόφιας εγκατέλειψε τη συνεδρία της Ερευνητικής - Διαβάστε το γραπτό υπόμνημά του

-Άδοξο τέλος είχε η συνεδρία της Ερευνητικής Επιτροπής με Δημήτρη Χριστόφια
-Επέμενε να καταθέσει γραπτώς τις θέσεις του, αλλά δεν του επετράπη
-Ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν απάντησε σε καμία ερώτηση
-Σύσσωμο το ΑΚΕΛ του συμπαραστάθηκε στη συνεδρία

Άδοξο τέλος είχε η συνεδρία της Ερευνητικής Επιτροπής, στην οποία θα κατέθετε ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Μετά από μια έντονη διαμάχη μεταξύ Χριστόφια και προέδρου της επιτροπής Γιώργου Πική και δυο διακοπές κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο τέως πρόεδρος αποχώρησε από τη συνεδρία χωρίς να απαντήσει σε καμία ερώτηση της επιτροπής.

Η διαμάχη εξελίχθηκε λόγω της επιμονής του κ. Χριστόφια, να του δοθεί χρόνος να προετοιμαστεί ή να καταθέσει γραπτώς τις απαντήσεις του, στις ερωτήσεις της ερευνητικής Επιτροπής.

Στο μεταξύ όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο από εκπρόσωπο της Ερευνητικής Επιτροπής, στις 1,30 θα ανακοινωθεί η απόφαση της, μετά τη δεύτερη διακοπή της συνεδρίας η οποία διήρκησε πέραν των δύο ωρών.

Την ίδια ώρα περίπου ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος αναχώρησε από την επιτροπή, θα δώσει διάσκεψη Τύπου, για να καταθέσει τις θέσεις τους, όπως καταγράφονται στο πολυσέλιδο κείμενο που επέμενε να καταθέσει ενώπιον της Ερευνητικής και το οποίο δεν έγινε γνωστό ακόμη εάν το έχει καταθέσει.

Νωρίτερα, ο κ. Χριστόφιας ο οποίος αρνήθηκε να δώσει κατάθεση ζήτησε χρόνο για να προετοιμαστεί ή να απαντήσει γραπτώς στις ερωτήσεις της Ερευνητικής Επιτροπής.

Η συνεδρία διακόπηκε δύο φορές λόγω της αντιπαράθεσης που ξέσπασε μεταξύ τέως προέδρου και προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής Γιώργου Πική, με το πρώτο να επιμένει να καταθέσει γραπτώς τις θέσεις του και τον πρόεδρο της επιτροπή να τονίζει ότι κάτι τέτοιο είναι παράτυπο.

Στην αίθουσα της συνεδρίας, βρίσκονται οι νομικοί σύμβουλοι του τέως προέδρου για την ανακοίνωση του τελικού πορίσματος της επιτροπής.


Νωρίτερα κατά την έναρξη της συνεδρίας ο κ. Χριστόφιας επέμενε να καταθέσει το πολυσέλιδο κείμενο του και αφού η επιτροπή μελετήσει το κείμενο να επανέλθει σε άλλη συνεδρία, πριν τις 17 Αυγούστου που θα καταθέσει ενώπιον της επιτροπής, ο πρόεδρος Αναστασιάδης για να απαντήσει στις ερωτήσεις της επιτροπής.

Ο κ. Πικής απέρριψε το αίτημα του κ. Χριστόφια, υπογραμμίζοντας ότι η στάση του κ. Χριστόφια προσβάλει την επιτροπή.

«Δεν καθορίζεται εσείς κύριε Χριστόφια τη διαδικασία της συνεδρίας» είπε προς τον τεώς πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Χριστόφιας απάντησε «δεν είμαι ο οποιοσδήποτε μάρτυρας και Πική. Ήμου ν πρόεδρος της Δημοκρατίας για 5 χρόνια και είμαι ο κατηγορούμενος. Χρειάζομαι χρόνο να προετοιμαστώ».

Η συνεδρία άρχισε μετά από 15 λεπτά διακοπή που ζήτησε ο πρόεδρος της Επιτροπής, μπροστά στην άρνηση του κ. Χριστόφια να απαντήσει τις ερωτήσεις της επιτροπής.

Στο διάλειμμα ο κ. Χριστόφια διαβουλεύθηκε με τους συνεργάτες του, οι οποίοι βρίσκονται από νωρίς εδώ στην αίθουσα και αμέσως μετά αναχώρησε για να δώσει τη διάσκεψη Τύπου.

Τον κ. Χριστόφια στηρίζουν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Νίκος Κατσουρίδης, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, υπουργοί της κυβέρνησης Χριστόφια, βουλευτές και στελέχη του κόμματος.

Στο πλευρό του κ. Χριστόφια βρίσκονται και οι δικηγόροι του.

Πηγή: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου