Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Ομήρου: Οι επόµενοι µήνες απαιτούν από όλους τη µέγιστη προσοχή

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε απόψε ότι οι επόμενοι μήνες απαιτούν από όλους τη μέγιστη προσοχή, ευθύνη και πατριωτισµό, αφού όπως είπε θα πρέπει να διαχειριστούμε τις εξελίξεις µε ψυχραιμία, αλλά και αποφασιστικότητα, για την υπεράσπιση των βασικών αρχών λύσης του κυπριακού.

Σε χαιρετισμό του στο 33ο Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Λευκάρων, ο κ. Ομήρου διεμήνυσε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για λύση, προσθέτοντας πως επιθυμούσε τη λύση από την επομένη της τουρκικής εισβολής, μια λύση ωστόσο, που θα τερματίζει πραγματικά την κατοχή, που θα διασφαλίζει τη µία, μόνη και αδιαίρετη κυριαρχία, τη µία και μόνη διεθνή και νομική προσωπικότητα, τη μία ιθαγένεια, την ενότητα του κράτους και του λαού, την κατοχύρωση των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Μια λύση», σημείωσε, «που θα στηρίζεται στις αρχές και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Γι’ αυτή τη λύση θα αγωνιστούμε, γιατί µόνο µια τέτοια λύση μπορεί να αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου, µόνο µια τέτοια λύση θα φέρει τη μόνιμη ειρήνη, την ασφάλεια, την ευημερία και την ανάπτυξη για όλους τους κατοίκους της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Ομήρου, «όσοι ενδιαφέρονται για λύση, ας στραφούν προς την πλευρά του θύτη και παραβάτη του διεθνούς δικαίου, που είναι η Τουρκία και ας την πείσουν να εγκαταλείψει την επιδρομική και επεκτατική της πολιτική».
Συνέχισε λέγοντας πως «τώρα είναι η ώρα της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας να στραφούν προς την τουρκική πλευρά και να την πειθαναγκάσουν να συμφιλιωθεί µε µια λύση, που θα στηρίζεται στις αρχές του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου».

Ιδιαίτερα, πρόσθεσε, «γιατί εξακολουθεί η τουρκική πλευρά να εκπέμπει αρνητικά μηνύματα, με αναφορές σε λύση δύο κρατών και δύο λαών, σε επεµβατικά-εγγυητικά δικαιώματα και σε παραμονή των εποίκων. Αναφορές και θέσεις απαράδεκτες, που στοχεύουν στη νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων. Αρνείται την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που της έχουν ανατεθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ακόμα πως «η απόφαση του κυπριακού ελληνισµού είναι σαφής και σε καμιά περίπτωση δεν θα αποδεχθεί λύση, που θα βρίσκεται εκτός του γράμματος και του πνεύματος των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και των περί Κύπρου ψηφισµάτων του», για να προσθέσει πως «όσοι αναμένουν ότι ο λαός µας θα καµφθεί και θα γονατίσει υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, ματαιοπονούν».

Σημείωσε πως «όσο έτοιμος είναι ο λαός µας για λύση έντιμη, δίκαιη και δημοκρατική, άλλο τόσο είναι έτοιμος για τη συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση».

«Χρέος μας», συμπλήρωσε, «η αδιαπραγμάτευτη διεκδίκηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων του λαού μας. Η ανάδειξη της πραγματικής φύσης της κυπριακής κρίσης. Η απαίτηση για εφαρμογή των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Η απλή διακήρυξη και εμμονή, χωρίς ταλαντεύσεις, ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους από την Τουρκία».

Αναφερόμενος στο 33ο Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Λευκάρων, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως «είναι αξιέπαινη η δημιουργική προσπάθεια του λαού µας για να διαφυλάξει την πολιτιστική κληρονομιά, να συντηρήσει και να προβάλει ήθη, έθιμα και παραδόσεις και να διατηρήσει αναλλοίωτη την ιστορική του ταυτότητα», προσθέτοντας πως «είναι µια συνειδητή συλλογική προσπάθεια, για να δοθεί συνέχεια στη γνήσια λαϊκή µας παράδοση, που παρέμεινε ζωντανή και αξεθώριαστη μέσα στο χρόνο και που λειτούργησε ως ασφαλιστική δικλείδα ενάντια στην πολιτιστική παρακµή και την αλλοτρίωση».

Επιπλέον, είπε πως «η μακραίωνη και πλούσια παράδοσή µας και οι υπέροχες πολιτιστικές αξίες του λαού µας συνθέτουν τα πιο γνήσια και ζωτικά στοιχεία της ιστορικής µας ταυτότητας, που διαμηνύου την εθνική φυσιογνωμία του τόπου µας και που πάντα επενεργούν ως δυνάμεις αντοχής και ως φορείς ανανέωσης».

«Αυτή τη ζωντανή παράδοση και αυτές τις αξίες προβάλλουν οι ετήσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Λευκάρων, ενώ ταυτόχρονα τονίζουν τη συνέχειά τους. Γιατί δεν νοείται παράδοση χωρίς συνέχεια. Συνέχεια που προεκτείνεται στο μέλλον και επιτάσσει, όχι µόνο να προβάλλουμε αυτά που παραλάβαμε, αλλά και να τα παραδώσουµε και να τα μεταλαμπαδεύσουμε ακέραια και αναλλοίωτα στις κατοπινές γενιές», κατέληξε.

Source: http://www.kathimerini.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου