Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Χάνονται οι ιατρικοί φάκελοι ασθενών - Καταγραφή καταγγελιών

Η απώλεια ιατρικών φακέλων, η συμπεριφορά προσωπικού και οι λίστες αναμονής είναι τα κυριότερα προβλήματα που προκύπτουν στα δημόσια νοσηλευτήρια όπως καταγράφονται από παράπονα ασθενών.
Σύμφωνα με δηλώσεις, στο Sigmalive, του Εκπροσώπου Τύπου του Υπ.Υγείας, Πάμπου Χαριλάου, καταγράφονται 20 -30 παράπονα ασθενών μηνιαία, ενώ στα δημόσια νοσηλευτήρια διακινούνται καθημερινά πέραν των χιλίων ατόμων.
Σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου, τα παράπονα για τους χαμένους φακέλους είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα καθώς προκύπτει από την μη μηχανογράφηση όλων των δημοσίων νοσηλευτηρίων και κατ’ επέκταση την ψηφιοποίηση των ιατρικών φακέλων.
Σημειώνεται ότι μόνο τα νοσοκομεία Λευκωσίας και Αμμοχώστου έχουν τα συστήματα μηχανογράφησης ενώ το Υπουργείο Υγείας  ζήτησε ήδη να του παρασχεθούν χρήματα μέσω των διαρθρωτικών ταμείων προκειμένου να μηχανογραφηθούν όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια. Όπως εξήγησε ο κ. Χαριλάου, αν γίνει κατορθωτή η μηχανογράφισή των δημοσίων νοσηλευτηρίων τότε αυτό θα είναι ένα ισχυρό εργαλείο και για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.
"Τα παράπονα, κάνουν ποιοτικότερα τα νοσοκομεία"
Τα παράπονα των πολιτών, ωστόσο, ανέφερε στο SigmaLive, ο κ. Χαριλάου, είναι ο δείκτης ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών στα δημόσια νοσηλευτήρια. Μάλιστα προτρέπει τους ασθενείς να καταφεύγουν σε αναφορές παραπόνων προκειμένου να γίονονται οι απαιτουμενες διορθωτικές ενέργειες.
Που να κάνετε τα παράπονά σας
Σε κάθε δημόσιο νοσηλευτήριο, εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου, υπάρχει ο λειτουργός δικαιωμάτων των ασθενών και η επαρχιακή επιτροπή παραπόνων, όπου ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να υποβάλει γραπτώς ή τηλεφωνικώς το παράπονο του.
Ο κ. Χαριλάου, συστήνει όπως τα παράπονα να είναι γραπτώς για μπορεί να τύχει της δέουσας επεξεργασίας.
«Ο λειτουργός δικαιωμάτων, λαμβάνοντας ένα παράπονο ασθενή, έχει υποχρέωση να το εξετάσει και εκεί και όπου μπορεί, να δώσει μια λύση», εξήγησε.
Οι άλλες επιλογές
Αν ο λειτουργός δικαιωμάτων δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα ενός ασθενή τότε υπάρχους άλλες επιλογές όπου μπορεί να προωθήσει το παράπονό του. Είτε θα το αποστείλει στην διεύθυνση  του νοσοκομείου με την παράκληση να τύχει χειρισμού το αίτημά του, είτε, θα το στείλει στην επαρχιακή επιτροπή παραπόνων η οποία απαρτίζεται από άτομα διορισμένα από τον Υπ. Υγείας και έχουν εξουσίες.
Τα μέλη της επιτροπής παραπόνων, επεσήμανε ο κ. Χαριλάου, έχουν αρμοδιότητα να εξετάζουν το παράπονο, να καλούν σε συνεντεύξεις τους εμπλεκομένους. Ακολούθως βγάζουν τα συμπεράσματά τους τα οποία κοινοποιούν στον Γ.Δ του Υπ. Υγείας και στον ίδιο τον Υπ. Υγείας οι οποίοι με τη σειρά τους λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα.
Πέραν των πιο πάνω οδών, οι ασθενείς έχουν το δικαίωμα να αποστέλουν τα παράπονά τους στις αρμόδιες ιατρικές υπηρεσίες ή στον γενικό διευθυντή ή Υπ. Υγείας. Ακολούθως δημιουργείται φάκελος και εξετάζεται το παράπονο του κάθε ασθενή και αναλόγως διατάσσεται διοικητική έρευνα ή αν προκύπτουν πειθαρχικά παραπτώματα κατόπιν συμβουλής της νομικής υπηρεσίας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα βάση και της νομοθεσίας.  
Μια άλλη οδός παραπόνων, είναι η Επίτροπος Διοικήσεως η οποία εξετάζει τα παράπονα των πολιτών και εκδίδει τα πορίσματά της.
Επιπρόσθετα εκεί που ο ασθενής κρίνει ότι υπήρξε ιατρική αμέλεια έχει το δικαίωμα  να απευθυνθεί κατ’ ευθεία στην αστυνομία.
Νομική και Ηθική η υποχρέωση του Υπ.Υγείας να εξετάζει τα παράπονα ασθενών
Το Υπ. Υγείας, τόνισε ο κ. Χαριλάου, έχει ευαισθησίες σε ότι αφορά τα παράπονα των ασθενών και έχει νομική ηθική υποχρέωση να εξετάζει όλα τα παράπονα γιατί επανέλαβε, τα παράπονα είναι δείκτης ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών.
«Οργανισμός ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη του τα παράπονα δεν μπορει να μετρήσει με ποιότητα τις  υπηρεσίες που προσφέρει», ανέφερε.
Στα σκαριά ερωτηματολόγια για τους πολίτες
Μάλιστα το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζει ερωτηματολόγια τα οποία θα δίνονται στους ασθενείς που επισκέπτονται τα νοσοκομεία με τα οποία θα ζητείται η βαθμολόγηση ικανοποίησής τους από τις προσφερόμενες υπηρεσίες.
Επίσης γίνεται επεξεργασία και κατηγοριοποίηση των παραπόνων των ασθενών ανά νοσοκομείο με κύριο μέλημα την βελτίωση των υπηρεσιών.
Καταλήγοντας ο κ. Χαριλάου, επεσήμανε ότι οι πολίτες με τα παράπονά τους, βοηθούν στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών των δημοσίων νοσηλευτηρίων και στο συνετισμό του προσωπικού.
Source: http://sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου