Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Πόλεμος… αρωμάτων στις Βρυξέλλες

Θέλουν να περιορίσουν συγκεκριμένα συστατικά γιατί είναι αλλεργιογόνα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρχεται αντιμέτωπη με τους καλλιεργητές λουλουδιών και τις μεγάλες βιομηχανίες παρασκευής αρωμάτων οι οποίοι αντιστέκονται στους περιορισμούς που θέλει να θέσει η επιτροπή.

Στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι! Ο πόλεμος …των αρωμάτων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Από την μια πλευρά, οι καλλιεργητές λουλουδιών και οι μεγάλες βιομηχανίες παρασκευής αρωμάτων. Από την άλλη, η επιστημονική επιτροπή των Βρυξελλών για την προστασία του καταναλωτή.

Στις 334 σελίδες της σχετικής έκθεσης, προτείνεται ο περιορισμός στη χρήση συγκεκριμένων φυσικών ουσιών και η οριστική απαγόρευση τριών χημικών ενώσεων οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αρωμάτων.

Τα συγκεκριμένα συστατικά θεωρούνται αλλεργιογόνα καθώς και ότι προκαλούν προβλήματα στη δημόσια υγεία. Αν τελικώς η πρόταση υιοθετηθεί από την Επιτροπή, η σύσταση αρκετών διάσημων αρωμάτων, όπως το Chanel 5, θα πρέπει να τροποποιηθεί.

«Είναι σαν να πιέζεις ένα ζωγράφο να εγκαταλείψει ένα από τα πέντε βασικά χρώματα. Δεν θα μπορεί να ζωγραφίζει όπως στο παρελθόν. Είναι σαν να στερείς τα ημιτόνια από ένα μουσικό. Θα ήταν πραγματικά κρίμα», δηλώνει μια εξειδικευμένη δημιουργός αρωμάτων.

Στο νότο της Γαλλίας, μεγάλο μέρος της οικονομίας βασίζεται στην καλλιέργεια λεβάντας. Από το λουλούδι του φυτού παράγεται το έλαιο της λεβάντας που χρησιμοποιείται για την παρασκευή αρωμάτων. Οι αγρότες της περιοχής υποστηρίζουν ότι θα πλήξει ανεπανόρθωτα την ανάπτυξη.

Το ίδιο ισχύει και για τις βιομηχανίες παρασκευής αρωμάτων που υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ για την μετατροπή της σύστασης των προϊόντων τους.

Υπάρχει βεβαίως και ο αντίλογος. Περίπου το 2 % των Ευρωπαίων υποφέρουν από αλλεργίες. Στη Λιόν, ομάδες προστασίας των καταναλωτών προειδοποιούν ότι η μυρωδιά των αρωμάτων σε δημόσιους χώρους προκαλεί προβλήματα στη δημόσια υγεία. Ζητούν όλα τα συστατικά να αναγράφονται στην ετικέτα χωρίς εξαιρέσεις.

Η νέα νομοθεσία θα επιβληθεί από την επόμενη χρονιά. Το ερώτημα είναι αν οι όροι που θα θέτει, θα σημάνουν το τέλος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αρωμάτων ή θα βρεθεί, όπως είναι το πιθανότερο, μια συμβιβαστική λύση.

Πηγή: http://www.24news.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου