Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Μέδουσες επισκέπτονται τα ζεστά νερά της Κύπρου

Διαπιστώθηκε η ύπαρξη μεδουσών στο αλιευτικό καταφύγιο του Κάτω Πύργου κάτι το οποίο αναδεικνύει για ακόμα μια φορά το πρόβλημα με την έλευση θαλάσσιων ειδών, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο.


Το Ωκεανογραφικό Κέντρο στο πλαίσιο του προγράμματος «Jelly Watch» για την παρακολούθηση μεδουσών στην Κύπρο, εντόπισε μετά από επιτόπια επίσκεψη στον Κάτων Πύργο μεγάλο πληθυσμό μεδουσών του είδους Cassiopea Andromeda.
Ο Γιώργος Φυττής, ειδικός επιστήμονας στον Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Φιλελεύθερου, αναφέρει ότι το συγκεκριμένο είδος αποτελεί λεσεψιανό μετανάστη, προερχόμενο από την Ερυθρά θάλασσα, μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Το είδος αυτό αρέσκεται σε θερμά και άβαθη νερά, περιοριζόμενο στη μεσοπαραλιακή και ανώτερη υποπαραλιακή ζώνη και σε συνθήκες μειωμένου κυματισμού.

Ο ειδικός επιστήμονας του Ωκεανογραφικού Κέντρου διευκρίνισε ότι «δεν είναι όλες οι μέδουσες “τσούχτρες”, καθώς η πλειοψηφία από αυτές δεν επιφέρει καμιά συνέπεια στον ανθρώπινο οργανισμό.

Source: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου