Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Γεμίζουν οι φυλακές με οφειλέτες - Απαγορεύεται να εκδώσουν και διαβατήριο

Μπαράζ από αιτήματα για αναστολή ποινής φυλάκισης στη Γενική Εισαγγελία, αφού τα άτομα που μπήκαν για φέτος στη φυλακή έφτασαν τα 218.

Οι οφειλές προς τις κοινωνικές ασφαλίσεις, διατροφές και εντάλματα προστίμων είναι ο λόγος που δεκάδες άτομα πάνε στα κελιά κάθε μήνα διότι αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους. Η Νομική υπηρεσία πασχίζει να βρει λύσεις, ωστόσο εκεί που κάποιοι κρύβονται πίσω από τις διαδικασίες, τότε κάποιοι αφήνονται πίσω από τα κελιά.

Δυστυχώς ανάμεσα στους οφειλέτες, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, βρίσκονται μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που λόγω της κρίσης βρέθηκαν καταχρεωμένοι με αποτέλεσμα να αδυνατούν να πληρώσουν τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

Άτομα που χρωστούν στο κράτος δεν τους επιτρέπεται η έκδοση διαβατηρίου, αφού όταν ο οφειλέτης αποταθεί στην αρμόδια αρχή, το σύστημα τον εντοπίζει και η διαδικασία σταματά. Στα αεροδρόμια συνεχίζεται το μέτρο ελέγχου των οφειλετών και εκεί που διαπιστώνεται ότι κάποιος χρωστά και δεν πληρώνει, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί ταξίδια αναψυχής, τότε συλλαμβάνεται.

Σήμερα στις φυλακές είναι κλεισμένοι 23 άνθρωποι για οφειλές. Ο Γενικός Εισαγγελέας είναι κάθετος όσον αφορά διατροφές και αν ο σύζυγος δεν πληρώνει, τότε η λύση είναι το κελί. Γι’ αυτό και ερωτάται η σύζυγος αν δέχεται να αποφυλακιστεί ο πρώην σύζυγος, αφού καταβάλει ένα ποσό και το υπόλοιπο με δόσεις. Το πρόβλημα είναι χειρότερο στις περιπτώσεις στις οποίες ο πατέρας είναι άνεργος και δεν έχει να πληρώσει ούτε το μικρό αυτό ποσό.

Πληροφορίες του Φιλελεύθερου αναφέρουν ότι η Νομική Υπηρεσία αναφέρθηκε ότι τα άτομα που οφείλουν μικροποσά ζητούν δόση 20 και 30 ευρώ, αφού δεν μπορούν να διαθέσουν περισσότερα.

Ο διευθυντής των φυλακών Γιώργος Τρυφωνίδης κάνει λόγο για το πρόβλημα το οποίο εντείνεται τον τελευταίο χρόνο λόγω της αύξανόμενης ανεργίας, ωστόσο γίνονται προσπάθειες σε συνεννόηση με το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα να βρεθούν λύσεις.

Στην περίπτωση ωστόσο που κάποιος δεν μπορεί να δίνει δόσεις, τότε θα μένει στη φυλακή για όσο διάστημα αναγράφεται στο διάταγμα φυλάκισής του, ενώ για τους αλλοδαπούς ακολουθείται η λύση της απέλασης.

Source: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου