Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Ακόμη δεν έχουν ρεύμα στη Φασούλα της Πάφου - Κουβαλάνε νερό με βαρέλια

-Υπό απάνθρωπες και τριτοκοσμικές συνθήκες ζουν οι κάτοικοι της κοινότητας, μετά τη διακοπή ρεύματος και της λειτουργίας της υδραντλίας
-Η Αρδευτική Επιτροπή οφείλει στην ΑΗΚ 82 χιλιάδες ευρώ
-Θα τους έδιναν στην ΑΗΚ χρήματα από την λειτουργία ανεμόπαρκου στους Ορείτες, αλλά ο Έπαρχος Πάφου έκανε πίσω

Με νεκροταφείο μοιάζει εδώ και δύο μήνες, η κοινότητα Φασούλας, η οποία παραμένει χωρίς το πολυτιμότερο αγαθό, ενώ από τις 21 Μαίου, παίρνουν νερό από τις γειτονικές κοινότητες με βαρέλια πλαστικά και μπουκάλες του ψυγείου, για να πίνουν και να κάνουν μπάνιο.

Η κατάσταση είναι απελπιστική, περιγράφει στο newsti.com.cy ο κοινοτάρχης Φασούλας, Δημοσθένης Μικέλλης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα πριν από ένα χρόνο και βρέθηκε ενώπιον του προβλήματος με τις οφειλές της αρδευτικής επιτροπής προς την ΑΗΚ, οι οποίες αυτή τη στιγμή έφτασαν τις 82 χιλιάδες ευρώ.

Με την διακοπή της παροχής ρεύματος από την ΑΗΚ, η υδραντλία, μέσω της οποίας διοχετεύεται νερό στην κοινότητα, από την γεώτρηση που βρίσκεται στο ποτάμι, σταμάτησε να εργάζεται, ενώ πέραν από τις καθημερινές τους ανάγκες, οι κάτοικοι δεν μπορούν να ποτίσουν τα ζώα και τα χωράφια τους, αφού μέσω της ίδιας υδραντλίας χρησιμοποιούν νερό για σκοπούς άρδευσης.

«Όσοι επηρεάζονται από το πρόβλημα έχουν περίπου 3000 πρόβατα», μας ανέφερε ο κύριος Μικκέλης, ο οποίος εξέφρασε φόβους, ότι σε περίπτωση πρόκλησης πυρκαγιάς, η κοινότητα δεν θα μπορεί να τα βγάλει πέρα.

Πριν από δύο μήνες πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη, του κοινοτικού συμβουλίου με την ΑΗΚ Πάφου και τον Έπαρχο της πόλης, στη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε όπως, διοχετευτεί ένα κονδύλι ύψους 50 χιλιάδων ευρώ, που βρίσκεται κατατεθειμένο στο υπουργείο Εμπορίου, ως μέρος επιχορήγησης για τη λειτουργία αιολικού πάρκου στους Ορείτες, για αποπληρωμή μέρους του χρέους.

Το κοινοτικό συμβούλιο, κατέβαλε ήδη 5 χιλιάδες ευρώ, ενώ ο Έπαρχος Πάφου, ανέλαβε να συγκεντρώσει ακόμη 15 χιλιάδες ευρώ, καθιστώντας έτσι το χρέος διαχειρίσιμο και έτσι η ΑΗΚ, συμφώνησε να αποκαταστήσει την παροχή ρεύματος στην κοινότητα, ζητώντας όμως την αποστολή, από μέρους του Έπαρχου Πάφου, γραπτής επιβεβαίωσης, ότι το ποσό αυτό θα διατεθεί για την πληρωμή του χρέους.

Όπως όλα δείχνουν όμως ο Έπαρχος Πάφου, ο οποίος δεν προχώρησε ποτέ στην αποστολή της σχετικής επιστολής προς την ΑΗΚ, δεν ανταποκρίθηκε στην δέσμευση του, ενώ ενημέρωσε στη συνέχεια τον κοινοτάρχη Φασούλας, ότι οι 50 χιλιάδες ευρώ πρέπει να διατεθούν για τη δημιουργία έργων ανάπτυξης στην κοινότητα.

Την προηγούμενη Παρασκευή, το κοινοτικό συμβούλιο απέστειλε επιστολή προς τους 3 υπουργούς Εσωτερικών, Γεωργίας και Εμπορίου, αλλά πέραν του υπουργού Εμπορίου, ο οποίος τους ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να παρέμβει, οι άλλοι δύο υπουργοί δεν ανταποκρίθηκαν μέχρι στιγμής.

Ο Έπαρχος Πάφου βρίσκεται τώρα για 2η εβδομάδα σε άδεια και οι 2 αναπληρωτές επαρχιακοί , δηλώνουν ότι δεν μπορούν να χειριστούν το θέμα.

Βλέποντας την απελπισία των κατοίκων, το κοινοτικό συμβούλιο, προχώρησε στην ενοικίαση, γεννήτριας, η οποία τους στοίχιζε 180 ευρώ την ημέρα, όμως η γεννήτρια κατασχέθηκε μία εβδομάδα μετά από την ΑΗΚ, η οποία προχώρησε σε καταγγελία στην ΡΑΕΚ.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον γραμματέα της αρδευτικής επιτροπής, μας εξήγησε ότι το οφειλόμενο ποσό εκτοξεύθηκε, λόγω των συνεχών διαρροών, από το σύστημα άρδευσης που κατασκευάστηκε πριν από 20 χρόνια.

Όπως είπε ο Κώστας Μιχαήλ, λόγω της μεγάλης έκτασης του έργου, δεν μπορούν να εντοπίσουν εύκολα τις διαρροές στο σύστημα, ενώ σε μία και μόνο περίπτωση, χρειάστηκαν πέντε μήνες για να εντοπίσουν τον προβληματικό αγωγό, ο οποίος βρισκόταν στον ποταμό.

Source: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου