Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Ξεσηκώθηκαν οι οπαδοί του Μόρσι στην Αίγυπτο - Τεταμένο κλίμα

Τεταμένη η κατάσταση στο Κάιρο και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Για γενοκτονία κάνει λόγο η Μουσουλμανική Αδελφότητα, ενώ ο στρατός καταλογίζει ευθύνες στους διαδηλωτές. 'Έκκληση από ΗΠΑ για αυτοσυγκράτηση.

Tεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Αίγυπτο με επεισόδια να σημειώνονται στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια αλλά και το Πορτ Σάιντ. Συγκεχυμένες είναι και οι πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων από τις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών που έχουν φέρει τη χώρα στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου.Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 200 υποστηρικτές του τέως προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι σκοτώθηκαν από το στρατό και την αστυνομία το Σάββατο στο Κάιρο.

Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο τελευταίος γύρος συγκρούσεων, που εκτυλίχθηκαν στη πρωτεύουσα, μεταξύ των υποστηρικτών του Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας κόστισε τη ζωή σε περίπου 72 ανθρώπους, ενώ τουλάχιστον 269 τραυματίστηκαν.Ο Μοχάμεντ αλ-Μπελτάγκου, ανώτερο στέλεχος της Αδελφότητας ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook ότι «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι μπροστά σε μια γενοκτονία. Πότε οι ελεύθεροι πολίτες θα κάνουν κάτι για να σταματήσει αυτό;».

Το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA μετέδωσε σήμερα πως οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου σκότωσαν δέκα ένοπλους «τρομοκράτες» και συνέλαβαν άλλους είκοσι στη χερσόνησο του Σινά τις τελευταίες 48 ώρες.«Οι επιχειρήσεις που διεξήγαγαν οι ένοπλες δυνάμεις και ο στρατός στο βόρειο τμήμα του Σινά [είχαν αποτέλεσμα] την εξόντωση δέκα ένοπλων τρομοκρατικών στοιχείων», ανέφερε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας την οποία επικαλέστηκε το πρακτορείο.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων με μόνο σκοπό να διαλύσει το πλήθος που είχε βάλει φωτιά σε ελαστικά προκειμένου να εμποδίσουν την πρόσβαση σε γέφυρα.Σήμερα χιλιάδες υποστηρικτές του Μόρσι πραγματοποιούν νέες πορείες σε όλο το Κάιρο ζητώντας «επαναφορά της νομιμότητας», παρά τις προειδοποιήσεις του Αιγυπτίου Υπουργού Εσωτερικών ότι οι διαδηλωτές θα πρέπει να διαλυθούν.

Ο Μόρσι ανατράπηκε από τον στρατό στις 3 Ιουλίου, κάτι που η Αδελφότητα και οι υποστηρικτές της χαρακτήρισαν ως πραξικόπημα. Από την πλευρά του ο στρατός και οι υποστηρικτές αυτού κατηγορούν την Αδελφότητα και τον Μόρσι για υποκίνηση της βίας στην Αίγυπτο.Η ανθρωπιστική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατήγγειλε σήμερα τον θάνατο άνω των 70 ανθρώπων στη διάρκεια χθεσινών συγκρούσεων στο Κάιρο, κατηγορώντας τις αρχές για την «εγκληματική περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής».

Η οργάνωση τονίζει στην ανακοίνωσή της πως πολλά από τα θύματα των χθεσινών συγκρούσεων οπαδών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι με τις δυνάμεις της τάξης επλήγησαν από σφαίρες στο κεφάλι και στο στήθος. Το ιατρικό προσωπικό που ερωτήθηκε από τη HRW «κρίνει πως ορισμένα από τα θύματα αποτελούσαν συγκεκριμένο στόχο, δεδομένου του είδους των τραυμάτων», προστίθεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την έδρα της οργάνωσης στη Νέα Υόρκη.

Οι νεκροί αυτοί αποδεικνύουν «μία σκανδαλώδη βούληση από μέρους της αστυνομίας και ορισμένων πολιτικών υπευθύνων να αυξήσουν το επίπεδο της βίας κατά των διαδηλωτών υπέρ του Μόρσι», υπογράμμισε ο διευθυντής της HRW για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική Ναντίμ Χούρι.«Είναι σχεδόν αδύνατον να φαντασθούμε τόσους πολλούς νεκρούς εάν δεν υπήρχε πρόθεση να σκοτώσουν, ή για μία εγκληματική περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή», πρόσθεσε ο ίδιος. Η οργάνωση κάλεσε παράλληλα την μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου και την ιεραρχία του στρατού «να διατάξουν αμέσως την χρήση όπλων με πραγματικές σφαίρες, εξόν στην ύστατη ανάγκη να χρειασθεί κάποιος να προστατεύσει ανθρώπινες ζωές».

Πορεία υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας
Στο μεταξύ, προς το στρατιωτικό αρχηγείο πληροφοριών, κατευθύνονται από νωρίς το πρωί υποστηρικτές του Μόρσι, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του στρατού να παραμείνουν μακριά από τις εγκαταστάσεις, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, επικαλούμενο δηλώσεις εκπροσώπου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.Ο Μουράντ Αλί είπε ότι οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία τους από το τζαμί Ραμπάα αλ-Αντάιγια στο βόρειο Κάιρο.

Source: http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου