Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Χάρης Γεωργιάδης: Επιβάλλειται ψαλίδι στο κρατικό μισθολόγιο

-«Το ακριβότερο κρατικό μισθολόγιο της Ευρώπης, στην Κύπρο»
-Μηδενικές προσλήψεις στο δημόσιο
-Κομμένες και υπερωρίες και επιδόματα

Το κρατικό μισθολόγιο θα πρέπει να μειωθεί, κατέστησε σαφές σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, υποδεικνύοντας ότι είναι το ψηλότερο στην Ευρώπη.

«Ασφαλώς και θα πρέπει να μειωθεί στο σύνολο του, το κρατικό μισθολόγιο το οποίο αναλογικά είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, ενώ θα πρέπει να υπάρξει και σημαντική μείωση στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων» πρόσθεσε.

«Θα ακολουθήσουμε πολιτική μηδενικών προσλήψεων στο δημόσιο τομέα ενώ παράλληλα θα μειώσουν τις υπερωρίες, επιδόματα βάρδιας τα οποία επίσης επιβαρύνουν το κρατικό μισθολόγιο».

Σε δηλώσεις του, στο κρατικό ραδιόφωνο απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «τα φορολογικά μέτρα που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα δεν έχουν επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα» υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «σε περιόδους ύφεσης δεν επιβάλλεται αύξηση των φορολογιών που επιβαρύνουν περαιτέρω τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».

Αναφορικά με το θέμα της εξόδου της Τρ. Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης, επανέλαβε ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι ότι γνωστή ότι δηλαδή η Τρ. Κύπρου θα έπρεπε ήδη να είχε εξέλθει από το καθεστώς εξυγίανσης και να είχαν αποδοθεί οι μετοχές στους νέους κατόχους για να μπορέσει η τράπεζα να συνεχίσει τις εργασίες και να αναπτύξει τις δραστηριότητες της».

Ρίχνοντας το μπαλάκι στην Κεντρική Τράπεζα, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι «η ΚΤ η οποία αποτελεί την Αρχή Εξυγίανσης της Τρ. Κύπρου, θα πρέπει να προωθήσει με ταχύτατους ρυθμούς τις διαδικασίες ώστε τις αμέσως επόμενες εβδομάδες να εξέλθει η τράπεζα, από το καθεστώς εξυγίανσης».

Για το καυτό θέμα των Ταμείων Προνοίας της Τρ. Κύπρου και της Λαϊκής, είπε ότι «η κυβέρνηση επικεντρώνει τις προσπάθειες της, στην υλοποίηση του βασικού σκέλους της μεταφοράς μέρους της ζημιάς των Ταμείων που ήταν κατατεθειμένα στη Λαϊκή, με λεφτά που θα πάρει η Κυβέρνηση από τους διεθνείς δανειστές της, τα οποία θα ξεπληρώσει σε βάθος χρόνου ο φορολογούμενος πολίτης.

Όσον αφορά το πλάνο της επίσκεψης της τρόικα αύριο στην Κύπρο είπε ότι «θα έχουμε συνάντηση αύριο πρωί – πρωί στην παρουσία του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας» πρόσθεσε ότι κλιμάκιο θα παραμείνει στην Κύπρο μέχρι τέλος του μήνα και θα αποτελείται από 30 μέλη και τους τρεις επικεφαλής από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγή: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου