Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Το ΑΚΕΛ διαφωνεί με τον διορισμό συνομιλητή στο Κυπριακό

Η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου για διορισμό συνομιλητή στο Κυπριακό λήφθηκε με τη διαφωνία του ΑΚΕΛ όσον αφορά στον ίδιο το θεσμό και όχι στο πρόσωπο που διορίστηκε.

Πιστεύουμε ότι διαπραγματευτής θα έπρεπε να συνέχιζε να ήταν ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπό την ιδιότητά του ως ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας, αναφέρει το ΑΚΕΛ.

«Ο διορισμός διαπραγματευτή θα οδηγήσει, μεταξύ άλλων, σε αντίστοιχη κίνηση εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας και θα την καταστήσει ακόμη πιο αναποτελεσματική και χρονοβόρα».

Το επιχείρημα που προβάλλεται, ότι ένας διαπραγματευτής δεν δημιουργεί θεσμικό πρόβλημα στην Τουρκία και ως εκ τούτου η τελευταία θα μπορεί να συνομιλεί μαζί του, δεν είναι πειστικό. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσον η Τουρκία θα δεχθεί κάτι τέτοιο αφού πάντα, σε παρόμοιες περιπτώσεις, παραπέμπει στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, το επιχείρημα δεν έχει ούτε πρακτικό αντίκρισμα αφού η στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες πάντα καθορίζεται σε συνεννόηση με την Τουρκία.

«Όσον αφορά την διαφοροποίηση από τον μέχρι σήμερα τρόπο λειτουργίας του σώματος, ότι αντί να θεωρούνται δεσμευτικές για τον Πρόεδρο οι ομόφωνες αποφάσεις, ως τέτοιες θα θεωρούνται οι κοινές θέσεις κομμάτων που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 75% με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, αυτή δεν έχει ουσιαστική σημασία αλλά μόνο επικοινωνιακό χαρακτήρα, αφού το απαιτούμενο ποσοστό στην πράξη σημαίνει ότι θα είναι αρκετή η υποστήριξη του ΔΗΣΥ για να μπορεί ο Πρόεδρος να αποφασίζει», υποστηρίζει το ΑΚΕΛ.

Πηγή: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου