Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Κρίσιμο ραντεβού με την τρόικα για την Τράπεζα Κύπρου


Κρίσιμης σημασίας θεωρείται η σημερινή σύσκεψη των επικεφαλής της Τρόικας με τον Υπουργό Οικονομικών και το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, σε ότι αφορά την παραπέρα πορεία της Τράπεζας Κύπρου.

Στη συνάντηση, η οποία ξεκίνησε το πρωί, παρευρίσκονται εκτός του κλιμακίου της Τρόικας, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης.
Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί η ανάγκη για έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης, η αναδιάρθρωση της Τράπεζας, το ύψος του κουρέματος και άλλα που σχετίζονται με θέματα του προσωπικού, των καταστημάτων και της γενικότερης λειτουργίας τους.
Οι Τροϊκανοί θα συναντηθούν και με τον Διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου, ο οποίος θα ερωτηθεί για σειρά ενεργειών που χρειάζονται να γίνουν, ώστε να εξέλθει η Τράπεζα από το καθεστώς εξυγίανσης.

Κατά τη σημερινή σύσκεψη, θα τεθεί επί τάπητος ο διαχωρισμός της Τράπεζας Κύπρου σε δύο διαφορετικά σχήματα όπου το μεν πρώτο θα λειτουργεί ως χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, ενώ στο δεύτερο θα μεταφερθούν τα 22 μεγάλα έργα ανάπτυξης γης που βρίσκονται στην τράπεζα και οι επιχειρηματίες αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους.
Η τελική έκθεση θα παραδοθεί εν τέλει την Τρίτη και όχι τη Δευτέρα όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τεχνοκράτες της Τρόικας και της Κεντρικής Τράπεζας έχουν προχωρήσει με την αξιολόγηση των πρώτων στοιχείων της αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας Κύπρου που δόθηκαν  από τον οίκο KPMG Λονδίνου.
Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν Τρόικα και Κεντρική Τράπεζα να έχουν καταλήξει στο ύψος της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου, τοποθετώντας το ποσοστό του κουρέματος των ανασφάλιστων καταθέσεων προς το παρών στο 42%.
Ρ. Γεωργίου: «Το στοίχημα είναι να μείνουμε εντός των στόχων»
Κρίσιμη και σημαντική, χαρακτήρισε στην εκπομπή «Έχουμε Θέμα» του Ράδιο Πρώτο,  τη σημερινή σύσκεψη των επικεφαλής της Τρόικας με τον Υπουργό Οικονομικών και το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, η  Γενική Λογίστρια του Κράτους Ρέα Γεωργίου
Η θέση της Κυβέρνησης, είπε,  είναι η τάχιστη έξοδος της Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης.
Θα ήταν καλό πρόσθεσε η γενική λογίστρια, να εκμεταλλευτούμε την παρουσία των κλιμακίων της Τρόικας στην Κύπρο για να πραγματοποιήσουμε τάχιστα τις διαδικασίες που απαιτούνται.
Τα δημοσιονομικά αποτελέσματα, δήλωσε,  είναι πολύ καλύτερα από τα προβλεπόμενα και καλύτερα από την περσινή ανάλογη περίοδο.
Το στοίχημα, πρόσθεσε,  είναι να μείνουμε εντός των στόχων του προϋπολογισμού του 2013.
Εξέφρασε την άποψη ότι στην επόμενη αξιολόγηση της Κύπρου από την Τρόικα σε τρεις μήνες, τον Οκτώβριο, σίγουρα θα έχουμε καλύτερη εικόνα για το πώς θα κινηθούμε τον επόμενο χρόνο.
Στόχος μας, τόνισε,  είναι η θετική αξιολόγηση που θα μας επιτρέψει στο επόμενο Eurogroup να πετύχουμε την εκταμίευση της επόμενης δόσης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σε 15 ημέρες καθορίζεται το ύψος του κουρέματος (Video)

Πηγή: sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου