Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Σε 15 ημέρες καθορίζεται το ύψος του κουρέματος (Video)

Σε 15 μέρες θα καθοριστεί το ακριβές ύψος του κουρέματος των ανασφάλιστων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου. Τον Οκτώβριο αναμένεται να επιστρέψει στο Χρηματιστήριο, σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Υπομονή συστήνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, την ώρα που συνεχίζονται οι διαδοχικές συναντήσεις με τα κλιμάκια της Τρόικας. Το Σάββατο η βαρύνουσας σημασίας σύσκεψη των επικεφαλής της Τρόικας με Υπουργό Οικονομικών και Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.




Διαβάστε ακόμα: Στα βαθιά οι διαβουλεύσεις Κυβέρνησης - Τρόικας

15 ημέρες μετά την παράδοση της τελικής έκθεσης της αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας Κύπρου από την KPMG Λονδίνου αναμένεται να ξεκαθαρίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό ύψος του κουρέματος των ανασφάλιστων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου.

Η τελική έκθεση θα παραδοθεί εν τέλει την Τρίτη και όχι τη Δευτέρα, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων συνεχίζεται επί του παρόντος με Κεντρική Τράπεζα, Τράπεζα Κύπρου και KPMG Λονδίνου να βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τεχνοκράτες της Τρόικας και της Κεντρικής Τράπεζας έχουν προχωρήσει με την αξιολόγηση των πρώτων στοιχείων της αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας Κύπρου που δόθηκαν  από τον οίκο KPMG Λονδίνου.

Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν Τρόικα και Κεντρική Τράπεζα να έχουν καταλήξει στο ύψος της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου, τοποθετώντας το ποσοστό του κουρέματος των ανασφάλιστων καταθέσεων προς το παρών στο 42%.
Το ποσοστό αυτό, ωστόσο, προκύπτει εν τη απουσία πολλών στοιχείων, καθώς ο υπολογισμός βασίστηκε στα πολύ προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν μέχρι στιγμής από την KPMG Λονδίνου.

Συνεπώς το 42% πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα τροποποιηθεί με την κατάθεση των τελικών αποτελεσμάτων της αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας Κύπρου.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ακόμα υπάρχουν συζητήσεις για στοιχεία του ενεργητικού της τράπεζας, όπως, οι επενδύσεις, το ομόλογο των 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ που δόθηκε για ενίσχυση της Λαϊκής Τράπεζας και το θέμα της αναβαλλόμενης φορολογίας.

Πιο κάτω φαίνονται αυτά υπολείπονται ώστε να ολοκληρωθεί η εξίσωση που θα δώσει και το έναυσμα για να τρέξουν οι διαδικασίες για καθορισμό του τελικού ποσοστού του κουρέματος.

ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ

- Δεν έχουν παραδοθεί από την KPMG Λονδίνου τα στοιχεία και οι παραδοχές των δανείων.

ΔΕΝ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΑΝ

- Η ρευστότητα που θα διαθέτει η Τράπεζα Κύπρου.

- Τα πρωτοβάθμια κεφάλαια της τράπεζας.

- Οι προοπτικές και η μελλοντική κερδοφορία της τράπεζας.


Μετά την παράδοση των αποτελεσμάτων της KPMG   

Βάση του νόμου πέρι εξυγίανσης σε 15 μέρες πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Συνεπώς Υπουργείο Οικονομικών, Κεντρική Τράπεζα και Τρόικα, θα πρέπει να τρέξουν όλα όσα πρέπει να γίνουν για να υπάρξει κατάληξη στο τελικό ύψος του κουρέματος των ανασφάλιστων καταθέσεων.

Ακολούθως θα πρέπει να εκδοθούν οι μετοχές των νέων πλέον μετόχων της Τράπεζας και να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των νέων ιδιοκτητών της Τράπεζας Κύπρου.

Διευκρινίζεται ότι με την ολοκλήρωση της εξόδου της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης, θα δρομολογηθούν νέες χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση κεφαλαίων.  

Σημειώνεται ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Χρίστος Σορώτος, σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα από τις 28 Ιουλίου μέχρι και τις 15 Αυγούστου θα αναλάβει πρωτοβουλία να συναντήσει τους νέους μετόχους της τράπεζας.

ΠτΔ: «Είμαστε προετοιμασμένοι για τα καλύτερα αποτελέσματα»

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στα της εν εξελίξει αξιολόγησης της πορείας εφαρμογής του μνημονίου.   Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η Κυπριακή πλευρά είναι αρκούντως προετοιμασμένη για να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Ο Πρόεδρος συνέστησε υπομονή, χαρακτηρίζοντας ως κρίσιμη την αυριανή συνάντηση των τριών επικεφαλής των κλιμακίων της Τρόικας με τον Υπουργό Οικονομικών και το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.  

Οι κρίσιμες συναντήσεις του Σαββάτου

To Σάββατο θα πραγματοποιηθούν δύο συναντήσεις. Στην πρώτη θα συναντηθούν Υπουργός Οικονομικών, Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και Τρόικα.
Στη δεύτερη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου θα ερωτηθεί από τους τροϊκανούς για σειρά θεμάτων που χρειάζονται να γίνουν για να εξέλθει η τράπεζα από την εξυγίανση.

Θα συζητηθεί ο διαχωρισμός της Τράπεζας Κύπρου σε δύο διαφορετικά σχήματα. Το πρώτο σχήμα θα λειτουργεί ως χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Στο δεύτερο θα μεταφερθούν τα 22 μεγάλα έργα ανάπτυξης γης που βρίσκονται στην τράπεζα και οι επιχειρηματίες αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους.
Για το δεύτερο σχήμα της τράπεζας μένει να ξεκαθαρίσει το νομικό πλαίσιο.
Στόχος σύμφωνα με πληροφορίες είναι να εξευρεθούν επενδυτικά ταμεία τα οποία να προχωρήσουν στην εξαγορά τους.

Με απλά λόγια θα επιχειρηθεί η αποσύνδεση των καταθέσεων που βρίσκονται στην Τράπεζα Κύπρου από τα μή εξυπηρετούμενα δάνεια που συνδέονται με αναπτύξεις ακινήτων.
Με αυτή τη φόρμουλα εκτιμάται ότι η τράπεζα θα κερδίσει χρόνο ώστε να υπάρξει και αναπροσαρμογή των τιμών των ακινήτων ώστε να μην πωληθούν σε χαμηλές τιμές.

Τον Οκτώβριο ξανά στο ΧΑΚ η Τρ. Κύπρου

Το πρωί είχε συνάντηση με την Τρόικα και η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Σε ότι αφορά την Τράπεζα Κύπρου η Δήμητρα Καλογήρου ανέφερε ότι υπολογίζεται να επιστρέψει στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου τον Οκτώβριο.

Επί του παρόντος υπάρχει πρόθεση να ανασταλεί περαιτέρω η διαπραγμάτευση των τίτλων της Τράπεζας, μέχρις ότου κατατεθεί στην Επιτροπή, Ενημερωτικό Δελτίο με τις νέες μετοχές, τα νέα δεδομένα και νέους λογαριασμούς.  

 Ερωτηθείσα για τα περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές, η πρόεδρος της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είπε ότι συζητήθηκε με την Τρόϊκα ο επηρεασμός του χρηματιστηρίου λόγω των περιοριστικών μέτρων. Όπως είπε τους λέχθηκε ότι οι περιορισμοί θα αρθούν όταν και εφόσον θα μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο.

Πηγή: sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου