Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Ιδού ο Λ. Καϊκίτης: Διορίστηκε αλλά κανένας δεν γνωρίζει

Διαστάσεις σκανδάλου τείνει να προσλάβει το ζήτημα που απεκάλυψε χθες το Sigmalive και αφορά το διορισμό – "φάντασμα", μέλους του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας, για τον οποίο κανείς δε γνωρίζει τίποτα.

Ξαφνικά αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει ήδη διορισμένο από την προηγούμενη κυβέρνηση και τέταρτο μέλος, τον οποίο, ωστόσο, κανείς δε θυμάται να διόρισε.

Πρόκειται για τον Λάμπρο Καϊκίτη, που διορίστηκε στις 20 Φεβρουαρίου, δηλαδή ανάμεσα στον πρώτο και το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.



Σημειώνεται ότι λίγο πριν από τις Προεδρικές είχε ανακοινωθεί ότι είχε διοριστεί νέος σύμβουλος για να αντικαταστήσει τον Μάριο Κλείτου, ο οποίος είχε αποχωρήσει.

Ωστόσο, ποτέ δεν ανακοινώθηκε το όνομά του και ποτέ από τότε δεν είχε εμφανισθεί σε συνεδρία ή έστω στο κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας οποιοδήποτε άτομο ως ο νέος σύμβουλος.

Το θέμα προέκυψε όταν ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, παρέθεσε ανεπίσημο γεύμα γνωριμίας στα τρία νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής, Αλέξανδρο Μιχαηλίδη, Μιχάλη Σπανό και Στέλιο Κοιλιάρη και τους σύστησε ως μέλος του συμβουλίου και τον Λάμπρο Καϊκίτη, για τον οποίο τους είπε ότι διορίστηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου της 20ης Φεβρουαρίου 2013, ο τέως υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, πρότεινε τον διορισμό του Λάμπρου Καϊκίτη στο ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο διορισμός δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας ως πρόταση του υπουργού Οικονομικών.

Ωστόσο, ο κ. Σιαρλή δήλωσε ότι όχι μόνο δεν έκανε τέτοια πρόταση, αλλά ούτε έχει ιδέα για τέτοιο διορισμό, ούτε και συμμετείχε στα Υπουργικά Συμβούλια στις 20 και 22 Φεβρουαρίου.

«Το όνομα του Λάμπρου Καικίτη δεν μου θυμίζει τίποτα. Τέτοια υπόθεση δεν ήλθε σε γνώση μου. Δεν γνωρίζω τον κ. Καικίτη και δεν ενημερώθηκα. Ούτε έκανα κάποια συζήτηση με τον Κεντρικό Τραπεζίτη για το συγκεκριμένο ζήτημα», δήλωσε χθες στο Sigmalive o κ. Σιαρλή.

Τον κ. Σιαρλή αναπληρούσε στα συγκεκριμένα υπουργικά συμβούλια ο τέως Υπουργό Συγκοινωνιών, Ευθύμιος Φλουρέντζου.

Ο κ. Φλουρέντζου δήλωσε ότι δε θυμάται οτιδήποτε για το θέμα.

Ως αναπληρών τον υπουργό, είπε, δεν μπορούσε να προτείνει οτιδήποτε, εκτός κι αν είχε στα χέρια του πρόταση που είχε ετοιμασθεί από τον Υπουργό Οικονομικών.

«Δεν είχα καμία επαφή με τον Διοικητή της Κεντρικής, ούτε και θυμάμαι αν παρουσίασα τέτοια πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο» δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Σ».

Η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει εμπλοκή στους διορισμούς του Διοικητικού της Συμβουλίου δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου της Κεντρικής, Αλίκη Στυλιανού.

Αυτό, υπέδειξε, αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργικού Συμβουλίου, κατόπιν σχετικής πρότασης του Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την κα Στυλιανού ο διορισμός μελών του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας προϋποθέτει μία διαδικασία, η οποία δεν φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί.

Συγκεκριμένα εκκρεμεί η αποστολή επιστολής του Υπουργείου Οικονομικών προς γνωστοποίηση του διορισμού, στοιχείο απαραίτητο για το διορισμό.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι εξετάζει ενδελεχώς τι προβλέπει η νομοθεσία, καθώς θεωρεί ότι αυτός ο διορισμός δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού δεν εντοπίστηκαν πουθενά οι απαραίτητες αιτιολογήσεις, ούτε στα πρακτικά του Υπουργικού.




Κίνημα Οικολόγων: "Να παραιτηθεί"

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι «κάποτε είχαμε ζητήσει να σταματήσει το παιγνίδι μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας και βουλής. Φαίνεται ότι αυτό το παιγνίδι έχει πολλές άγνωστες πτυχές, μία από τις οποίες αποκαλύφθηκε χτες. Η ξαφνική εμφάνιση νέου μέλους Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας το οποίο διορίστηκε μυστικά από τα άδυτα της προηγούμενης κυβέρνησης αποτελεί ως γεγονός από μόνο του ΕΝΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ».

Οι Οικολόγοι εκφράζουν την ελπίδα όπως «αυτή τη φορά οι πρώην κυβερνώντες να έχουν να δώσουν ικανοποιητικές εξηγήσεις».

Ζητούν παράλληλα άμεση και πλήρη διευκρίνιση της υπόθεσης αυτής, καλώντας «το μυστικό μέλος – δεν γνωρίζουμε τον κύριο – ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ αμέσως για να αποκατασταθεί η τάξη».

Η Βουλή των Αντιπροσώπων να προχωρήσει στην άμεση ψήφιση της πρότασης νόμου (των Οικολόγων και άλλων κομμάτων) για αύξηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, καταλήγουν οι Οικολόγοι.

Source: http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου