Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Νωρίς, ακόμα, για διαπραγματευτική

Έντονος προβληματισμός στο ΑΚΕΛ αν θα πρέπει να συμμετάσχει
Κυρίαρχο θέμα, για την ώρα, είναι η διαμόρφωση του πλαισίου αρχών για το Κυπριακό και των όρων λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου

Πρόωρη χαρακτήρισαν την ονοματολογία, όσον αφορά τη σύνθεση της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό, Άντρος Κυπριανού και Μάριος Καρογιάν, απορρίπτοντας, παράλληλα, δημοσιεύματα που φέρουν το Προεδρικό να κατέληξε στη συγκρότηση της τελευταίας.

Ειδικότερα ο κ. Κυπριανού, αναφερόμενος στη φερόμενη συμμετοχή του Τουμάζου Τσελεπή στη διαπραγματευτική ομάδα, ξεκαθάρισε ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει δεχθεί πρόταση για συμμετοχή σ’ αυτήν του κ. Τσελεπή, αναφέροντας, παράλληλα, πως ούτε ο κ. Τσελεπής έχει δεχθεί μια τέτοια πρόταση. Δεν έχει γίνει καμία τέτοια πρόταση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και, «απ’ ό,τι γνωρίζω, ούτε στον κ. Τσελεπή έχει γίνει οποιαδήποτε βολιδοσκόπηση, μέχρι στιγμής τουλάχιστον», τόνισε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας πως «ενδιαφέροντα δημοσιεύματα υπάρχουν πολλά, όμως», υπέδειξε, εκείνο που έχει περισσότερη σημασία είναι οι επίσημες συζητήσεις που γίνονται μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών κομμάτων.

Προβληματισμός στο ΑΚΕΛ
Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, στην Εζεκία Παπαϊωάννου αναπτύσσεται έντονος προβληματισμός κατά πόσον το κόμμα θα πρέπει να συμμετάσχει με «εκπρόσωπό» του στη διαπραγματευτική ομάδα για το Κυπριακό, εάν και εφόσον υποβληθεί πρόταση εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, γεγονός που θα το καθιστούσε συμμέτοχο στη διαχείριση του εθνικού προβλήματος άρα και συνυπεύθυνο γι’ αυτήν. Πόσω μάλλον, όταν εκκρεμεί ακόμη η διαμόρφωση του πλαισίου αρχών για το Κυπριακό και της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί, κάτι που αναμένεται να γίνει στην προσεχή σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου. Συναφής προς τούτο ήταν η τοποθέτηση του κ. Κυπριανού, όσον αφορά την προοπτική συμμετοχής του ΑΚΕΛ στη διαπραγματευτική ομάδα, ότι εκείνο που έχει περισσότερη σημασία, είναι να συζητηθεί κατά τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου το θέμα της βάσης και των αρχών, πάνω στις οποίες θα επιχειρήσει η δική μας πλευρά να ξεκινήσει η νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό.

Ξεκαθάρισμα στο Εθνικό
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξεκινούμε πρωτοβουλίες και να μην καταλήγουν πουθενά. Είναι σημαντικό να διαμορφώσουμε τέτοια δεδομένα, τα οποία θα εξασφαλίζουν ότι, τουλάχιστον, θα είναι περισσότερες οι πιθανότητες επιτυχίας. Θέλουμε, λοιπόν, εμείς τουλάχιστον να συζητήσουμε το πολιτικό πλαίσιο στη βάση του οποίου θα επιδιωχθεί η νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό και, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εφόσον υπάρχει συναντίληψη, εμείς είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις προσπάθειες, τις οποίες θα καταβάλει», εξήγησε, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον ενημέρωσε ότι στη Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου στις 14 Ιουνίου θα θέσει τις προτάσεις του, τις οποίες θα δώσει στα κόμματα εκ των προτέρων για μελέτη, σε ό,τι αφορά τη σύσταση αυτών των ομάδων, αλλά και σε άλλα διαδικαστικά ζητήματα. Συνεπώς, διευκρίνισε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, χρειάζεται υπομονή για να δούμε, όπως είπε, πώς θα εξελιχθούν τα ζητήματα αυτά.

Καμία συζήτηση για διαπραγματευτή
Ουδεμία συζήτηση έγινε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γύρω από το όνομα του διαπραγματευτή για το Κυπριακό ή τους συνεργάτες του, ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, συστήνοντας υπομονή μέχρι να καθοριστεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου. «Έχουμε χρόνο να αποφασίσουμε ως πολιτική ηγεσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Εθνικό Συμβούλιο, ποιος θα είναι ο διαπραγματευτής, όταν θα πρέπει να οριστεί», τόνισε, προσθέτοντας ότι «όταν έρθει η ώρα, θα είμαστε έτοιμοι και για τον διαπραγματευτή, αλλά και για τους συνεργάτες του και τις επιτροπές που θα πρέπει να τον περιβάλλουν». Ερωτηθείς για διάφορα ονόματα που αναφέρονται στον Τύπο, ο κ. Καρογιάν είπε ότι δεν θέλει να προβεί σε σχολιασμό ονομάτων, καθώς δεν είναι το ζητούμενο αυτήν την περίοδο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εξήγησε ο Μ. Καρογιάν, θα υποβάλει, σύμφωνα με όσα είπε, μια πρόταση αναφορικά με την αναβαθμισμένη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου, κατά τη σύγκληση του Σώματος στις 14 Ιουνίου. Εκεί, σημείωσε, θα συζητηθεί ο αναβαθμισμένος τρόπος λειτουργίας και το πλαίσιο του Σώματος, αλλά και οι επιτροπές που χρειάζεται να συγκροτηθούν, ώστε, όταν αρχίσει η διαπραγμάτευση του Κυπριακού, να μπορεί να αντληθεί η γνώση και οι απαιτούμενες εμπειρίες.

Η διακομματική για τις περιουσίες
Εν τω μεταξύ, μετά τους Οικολόγους (όρισαν τον νομικό και οικονομολόγο Νίκο Παυλίδη) και το ΔΗΚΟ φαίνεται να καταλήγει στο πρόσωπο που θα προτείνει ως εκπρόσωπό του στη διακομματική επιτροπή για τις περιουσίες στα κατεχόμενα. Αυτός, εκτός απροόπτου, θα είναι ο βουλευτής Σοφοκλής Φυττής, αν και, προσώρας, δεν έχει ληφθεί οιαδήποτε απόφαση, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός των προσεχών ημερών.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες μας, αύριο αναμένεται να αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Κόμμα, σε συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου, το οποίο θα επιλέξει μέσα από λίστα συγκεκριμένων ονομάτων.
Αντίθετα, όπως πληροφορούμαστε, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ βρίσκονται ακόμα στο αρχικό στάδιο της διαβούλευσης για το θέμα.

Οι υπεπιτροπές του Ε.Σ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΕΥΡΩΚΟ θα προχωρήσει, παράλληλα, στην επιλογή και των προσώπων που θα προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη σύνθεση της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό, αλλά και για τη στελέχωση των υπεπιτροπών του Εθνικού Συμβουλίου, οι οποίες θα έχουν υποστηρικτικό ρόλο για τη διαπραγματευτική ομάδα και τον διαπραγματευτή για το Κυπριακό.

Πάντως, όπως εκτιμούν πηγές κοντά στο προεδρικό περιβάλλον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσπαθήσει να κρατήσει ισορροπίες όσον αφορά τη σύνθεση της διαπραγματευτικής ομάδας, δεν θα αποφύγει, ωστόσο, να διαμορφώσει ένα «κέντρο βάρους», που σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί και από την επιλογή του διαπραγματευτή.

Source: http://www.sigmalive.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου