Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Άλλοι 95 υπάλληλοι μένουν στο δρόμο - Κλείνει το εργοστάσιο παραγωγής της Pepsi στην Λευκωσία

Μια από τις παλαιότερες εταιρίες αναψυκτικών στην κυπριακή αγορά, η Pepsi, που δραστηριοποιείται από το 1959 και παράγει τα αναψυκτικά Pepsi Cola, 7up και ΗΒΗ, μελετά το κλείσιμο της γραμμής παραγωγής και εμφιάλωσης του εργοστασίου της και την εισαγωγή των αναψυκτικών από το εξωτερικό, κατά πάσα πιθανότητα από την Ελλάδα. Η μείωση του κύκλου εργασιών της εταιρείας είναι ο βασικός λόγος που προβάλλει η εργοδοτική πλευρά.

Το κλείσιμο της γραμμής παραγωγής οδηγεί σε απολύσεις 95 εργαζομένων οδηγεί σε απολύσεις εργαζομένων, σε σύνολο περίπου 190 εργοδοτουμένων παγκύπρια. Χθές, η διεύθυνση της εταιρίας ανακοίνωσε στις αντιπροσωπείες των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ, την πρόθεσή της να προχωρήσει σε απολύσεις από όλα τα τμήματα (γραφεία, αποθήκες, δίκτυο παραγωγής, διανομής). Κατά τη χθεσινή συνάντηση των πλευρών, οι συντεχνίες υπέρβαλαν αίτημα όπως οι απολύσεις δρομολογηθούν αρχές του 2014 αντί το 2013. Αξίζει να σημειωθεί ότι από εκδήλωση της κρίσης, η εταιρία Pepsi δεν είχε προβεί σε απολύσεις προσωπικού.

Πριν μερικούς μήνες οι συντεχνίες και το προσωπικό είχαν συμφωνήσει με τη διεύθυνση στη μείωση της εβδομαδιαίας απασχόλησης τον χειμώνα στις τέσσερις ημέρες και το καλοκαίρι στις πέντε, ως ένα μέτρο αντιμετώπισης των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, με τη δέσμευση της εργοδοσίας να μην προβεί σε απολύσεις εντός του 2013. Στο ζήτημα της χαριστικής αποζημίωσης, η εταιρία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παραχωρήσει το μισθό μιας εβδομάδας για κάθε έτος υπηρεσίας, με τις συντεχνίες να υποδεικνύουν ότι στο παρελθόν (προ της εκδήλωσης της κρίσης), το σχέδιο ήταν μισθός τριών εβδομάδων για κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η διεύθυνση της Pepsi ανέλαβε να εξετάσει τα αιτήματα των συντεχνιών, με τον γενικό διευθυντή της εταιρίας Σωκράτη Μιχαηλίδη, να δηλώνει ότι η «η εταιρία μας ποτέ δεν κινήθηκε μονομερώς και οι όποιες αποφάσεις της πάντα λαμβάνονταν σε συνεννόηση με τις συντεχνίες, σεβόμενη τον ρόλο τους, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες περιόδους και με αυτή τη φιλοσοφία συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση για εξεύρεση της ορθότερης απόφασης, προς όφελος του καταναλωτή, του εργαζόμενου και της εταιρίας»

Source: http://www.newsit.com.cy

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου